HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙόνια Οδός: Eξάμηνη καθυστέρηση, στο 48% το έργο

Ιόνια Οδός: Eξάμηνη καθυστέρηση, στο 48% το έργο

Σε δημοσίευμα της Καθημερινής για την πορεία των έργων στους υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμους, αναφορικά με την Ιόνια Οδό αναφέρεται:

Τους 6 μήνες αγγίζει η καθυστέρηση και στην Ιόνια Οδό. Οι απαλλοτριώσεις και οι αρχαιολογικές ανασκαφές καθυστέρησαν και πάλι το έργο, που εκτιμάται ότι θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2016, εκτός αν ένα μεγάλο τμήμα 60 χλμ. αποφασιστεί να δοθεί νωρίτερα.
Σήμερα, οι εργασίες στην Ιόνια Οδό βρίσκονται στο 48% του έργου (ξεκίνησαν πριν από ένα έτος στο 17%). Στις τέσσερις εργοταξιακές ζώνες του έργου απασχολούνται σήμερα περίπου 2.000 εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, μέσα στον χρόνο που μεσολάβησε έχει συντελεστεί σημαντικό έργο, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση εξαιτίας (τι άλλο;) των απαλλοτριώσεων.
Το υπουργείο ασκεί πίεση ώστε να μη δοθούν νέες αναβολές από τα δικαστήρια και αν τηρηθούν οι προθεσμίες που έχουν δοθεί δεν θα υπάρξει μεγαλύτερο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι απαλλοτριώσεις αφορούν αλλαγές της χάραξης που εγκρίθηκαν πριν από τη συμφωνία επανεκκίνησης.
Επίσης σήμερα πραγματοποιούνται αρχαιολογικές εργασίες σε 6 σημεία και οι υπηρεσίες αναμένουν με αγωνία να οριστεί η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (πρέπει να τοποθετηθεί νέος γενικός γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού), προκειμένου να συνεδριάσει και να ληφθούν αποφάσεις. Το υπουργείο εκτιμά ότι η καθυστέρηση είναι περίπου 6 μηνών, οπότε το έργο μπορεί να παραδοθεί στη λειτουργία ταυτόχρονα με τη σήραγγα της Κλόκοβας (όπου υπήρχε εξαρχής 6μηνη παράταση).
Ολα αυτά… αρκεί να προχωρήσει η υπόθεση της Κλόκοβας. Οι μελέτες βρίσκονται ακόμα στις αδειοδοτικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, έχοντας ήδη καθυστερήσει 3 μήνες για άγνωστη αιτία. Στη βόρεια έξοδο των σηράγγων έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες, ενώ στη νότια (στη Ρίζα) καταβάλλεται προσπάθεια να στηθεί εργοτάξιο.
Πάντως, λόγω της φύσης του δρόμου, υπάρχει η δυνατότητα να παραδοθεί νωρίτερα ένα μεγάλο κομμάτι του έργου, τα 60 χλμ. του τμήματος από την παράκαμψη Αγρινίου μέχρι και την παράκαμψη Αμφιλοχίας.
Τίποτα ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Να σημειωθεί ότι η Νέα Οδός και η Euroionia (παραχωρησιούχος και κατασκευαστής του έργου) υποστηρίζουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερήσεων με επιτάχυνση των εργασιών.

Γιώργος Λιάλιος- www.kathimerini.gr
www.agrinionews.gr

Προηγουμενο αρθρο
«Μικρές ιστορίες για τους σπόρους»
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τα 72 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.