HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚάθε λιμάνι και καημός!!

Κάθε λιμάνι και καημός!!

Η Μαρίνα της Λευκάδας πληρώνει κάθε χρόνο στο Δήμο περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Εκτός αυτού, όπως κάθε εταιρεία πληρώνει μισθοδοσίες στο προσωπικό, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, λειτουργικά έξοδα και βεβαίως θα πρέπει να έχει κέρδη για να πληρώνει μέρισμα στους μετόχους.

Είναι η μοναδική μαρίνα που διαθέτει το νησί μας. Όλα τα υπόλοιπα λιμάνια του νησιού: (της πόλης, της Λυγιάς, της Νικιάνας, του Νυδριού, του Βλυχού, των Συβότων, της Βασιλικής) ανήκουν στη δικαιοδοσία του Λιμενικού ταμείου. Χοντρικά λοιπόν όλα αυτά τα λιμάνια με τα κατάλληλα έργα, θα μπορούσαν να έχουν κύκλο εργασιών όσο και η Μαρίνα.

Το Λιμενικό Ταμείο της Λευκάδας με τις δυνατότητες που του δίνονται από την εκμετάλλευση των λιμανιών, και των χερσαίων ζωνών, θα μπορούσε να αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» για τον Δήμο. Θα μπορούσε να αποτελέσει μια δεξαμενή άντλησης χρημάτων.

Παραμένει όπως ένας κοιμισμένος γίγαντας, ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός και ένα ξέφραγο αμπέλι. Κι όπως όλα δείχνουν, με την νοοτροπία που κουβαλούν οι επικεφαλής του δήμου και του Λιμενικού ταμείου, δεν πρόκειται στη θητεία τους να ξυπνήσει ο γίγαντας. Μαθημένοι να κλαψουρίζουν για την ΣΑΤΑ που κόπηκε, για τις χρηματοδοτήσεις που δεν έρχονται, δεν είναι σε θέση να δουν πέρα από τη μύτη τους.

Στην αρχή κιόλας της δημαρχιακής τους θητείας ξεκίνησαν κάποιες απαραίτητες μελέτες για τα λιμάνια. Πέρασαν δυο καλοκαίρια και οι μελέτες δεν έχουν όλες ολοκληρωθεί. Οι μελέτες βέβαια αποτελούν περισσότερο δικαιολογία. Τα λιμάνια της Λευκάδας και του Νυδριού δεν χρειάζονται μελέτες για να λειτουργήσουν. Παραμένουν όμως ξέφραγα αμπέλια, που όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει, χωρίς κανένας να χαλάσει τη ζαχαρένια του, αν πλήρωσε η όχι.

– Το Λιμενικό ταμείο πέρυσι με μια ακατανόητη επιστολή -λόγω των πολλών χρημάτων που εισπράττει προφανώς- ζήτησε και πέτυχε την μείωση των τελών ελλιμενισμού! Δες [εδω].

– Έχει δυο χρόνια να εισπράξει τέλη από την οδό Γολέμη από όσα καταστήματα έχουν πέργκολες.

– Το Τουριστικό περίπτερο στο Κάστρο έτσι όπως περνούν τα χρόνια άπρακτα, στο τέλος το Λ.Τ., αντί να κερδίσει χρήματα από την εκμετάλλευση του, θα χρειαστεί να πληρώσει για την κατεδάφιση του.

– Φέτος όπως και πέρυσι, προσελήφθη κάποιος υπάλληλος. Ο ίδιος, φροντίζει για την είσπραξη των τελών ελλιμενισμού στο λιμάνι της Λευκάδας και του Νυδριού!

Σε απάντηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Λ.Τ., σε ερώτηση δημοτικού συμβούλου, με ποια κριτήρια έγινε η πρόσληψη του υπαλλήλου, απάντησε, πως τα ζητούμενα προσόντα ήταν απολυτήριο Λυκείου και λίγα Αγγλικά!

Διαβάστε παρακάτω τι έχει κάνει το αντίστοιχο Λιμενικό ταμείο της Κεφαλονιάς: «Έχει ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο καταγράφει τα σκάφη που ελλιμενίζονται στα λιμάνια του νησιού και αυτόματα εκδίδει τιμολόγιο για τη φιλοξενία! Η λειτουργία του έργου ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2016. Φέτος τα λιμάνια της Κεφαλονιάς λειτούργησαν «δικτυωμένα» λογιστικά, με θεαματικά αποτελέσματα στα έσοδα.
Το συνολικό κόστος του έργου (προγραμματισμός και μηχανήματα) δεν ξεπέρασε τις 7.500 ευρώ με ΦΠΑ!! και η διάρκειά εγκατάστασης του ήταν μόνο 2,5 μήνες.
Πρόκειται για Σύστημα Ελλιμενισμού και Καταγραφής σκαφών από φορητές συσκευές (tablet με σύνδεση 3G) με διατήρηση βάσης δεδομένων στοιχείων και τιμολόγησης. Το σύστημα επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο, μέσω διαδικτύου με την κεντρική βάση δεδομένων και ελέγχει την ταυτότητα του σκάφους ή επιτρέπει την καταχώρηση του, υπολογίζοντας ταυτόχρονα το κόστος (σύμφωνα με το χρονικό διάστημα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σκάφους) και εκδίδει επί τόπου απόδειξη…»
Δες [εδω]

Ενώ αυτά συμβαίνουν στην Κεφαλονιά, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στο θέμα που αφορούσε τον απολογισμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας για το 2015, υπήρξε κόντρα μεταξύ των δημοτικών συμβούλων Μαριάννας Καρφάκη και Κώστα Γληγόρη με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Κώστα Βλάχο.

Η κ. Καρφάκη στην ομιλία της είπε πως τα έσοδα του Λιμενικού ταμείου των 117.000 ευρώ, δεν είναι και για πανηγυρισμούς. Και μια απλή μονοπρόσωπη επιχείρηση στη Λευκάδα θα μπορούσε να έχει αυτά τα έσοδα, δήλωσε. Έχουμε 90 χιλ. από ενοίκια και 117 χιλ. από υπηρεσίες και λέτε ότι έχουμε αύξηση 40%; 117 χιλιάδες, για ένα τέτοιο λιμάνι είναι τίποτα.

Ο κ. Γληγόρης στη δική του ομιλία χαρακτήρισε το λιμάνι της Λευκάδας σαν οικόπεδο, και είπε: έχετε 20 στρέμματα έκταση και δεν μπορείτε να την διαχειριστείτε… έχετε δυο χρόνια να εισπράξετε χρήματα από τις πέργκολες.. θα μπορούσατε να δημοπρατείτε τους ελεύθερους χώρους που τώρα είναι δωρεάν… πηγαίνετε να δείτε τι γίνεται στα λιμάνια άλλων πόλεων.

Διαβάστε με προσοχή την απάντηση του προέδρου του Λιμενικού ταμείου κ. Βλάχου: «Δεν πήρατε χαμπάρι τι έγινε στο λιμάνι της Λευκάδας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Όλη η Λευκάδα μιλάει για την ξύλινη γέφυρα, τα φώτα, τα παγκάκια. Αυτά που λες εσύ είναι μετά από 50 χρόνια, αν ζούμε εμείς. Δεν είναι καλοπροαίρετη η κριτική σας κ. Γληγόρη, ούτε της Μαριάννας. Σας έχει βγει το μάτι. Προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα, που τη βλέπει όλη η Λευκάδα… είστε κακοπροαίρετοι, έχετε ανοίξει μέτωπο με το Λιμενικό Ταμείο και έτσι θα σας αντιμετωπίζω από δω και πέρα. Έχετε πάθει εμμονή…»

Γίνεται φανερό πως η υπάρχουσα δημοτική αρχή δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει τα λιμάνια του νησιού. Πάρα πολλά χρήματα χάνονται κάθε μέρα. Χρήματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανταποδοτικά και να γίνουν έργα στο νησί.

Οι μελέτες που δεν έγιναν, οι γραφειοκρατία που υπάρχει, είναι δικαιολογίες για να περνά ο καιρός. Η δυνατότητες των διοικούντων δεν φτάνουν πέρα από την πρόσληψη υπαλλήλου με απολυτήριο Λυκείου και λίγα Αγγλικούλια για να «φυλάει» το λιμάνι! Υπάρχει βαθύτατη άγνοια του κόσμου που ζούμε, με τον κόσμο που βλέπουν αυτοί, μέσα από τις δικές τους φτωχιές εμπειρίες.

Υπάρχει άγνοια, ιδεοληψίες και προχειρότητα. Η απόσταση είναι αυτή που είπε ο πρόεδρος του Λ.Τ.. Ούτε σε…. 50 χρόνια δεν πρόκειται να συγκλίνουν με την πραγματικότητα.

Προηγουμενο αρθρο
Ναρκωτικά με τα... τσουβάλια στο Μεσολόγγι
Επομενο αρθρο
Πρόσκληση συνεδρίασης της Π.Ε.Δ. Ιονίων Νήσων στις 8/9 στην Ιθάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.