HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚάλαμος: Το πιο πράσινο νησί της Ελλάδας μοιάζει με πραγματικό έργο τέχνης!

Κάλαμος: Το πιο πράσινο νησί της Ελλάδας μοιάζει με πραγματικό έργο τέχνης!

Στην Αιτωλοακαρνανία, απέναντι ακριβώς από το γραφικό ψαροχώρι του Μύτικα, βρίσκεται ένα μικρό αλλά καταπράσινο νησάκι, με σμαραγδένια νερά και παραδοσιακούς οικισμούς. Ελιές, πρίνοι, κουμαριές, δάφνες, σκίνοι και το μοναδικό στο είδος του θαλασσινό ή βασιλικό πεύκο στολίζουν το όμορφο νησί.

Ο λόγος για τον Κάλαμο Λευκάδας, που μαγεύει τους επισκέπτες με τη γοητεία του, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα σε όλους μας κάτι από την ομορφιά της αυθεντικής Ελλάδας, που δεν έχει αλλοιωθεί ακόμη από την άμετρη τουριστική ανάπτυξη.

Ο Κάλαμος είναι ένα ορεινό νησάκι του Ιονίου με πευκόφυτες πλαγιές, γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές και ιστορικά μνημεία διάσπαρτα στην επικράτειά του.

Από την κορυφή του νησιού που φτάνει τα 745 μέτρα από τη θάλασσα, μέχρι τις αμμουδιές, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την παρθένα φύση και το φυσικό τοπίο τον καθηλώνει.

Το νησί αυτό μοιάζει με έναν επίγειο παράδεισο, που μόνο όσοι το έχουν επισκεφτεί μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν.

O Kάλαμος υπήρξε επί Tουρκοκρατίας και κατά την Eπανάσταση του 1821 καταφύγιο – ορμητήριο αγωνιστών και αμάχων. Στο νησί φιλοξενήθηκαν το 1791-1792 ο Λάμπρος Kατσώνης, το 1810 ο Θεόδωρος Kολοκοτρώνης και στα επαναστατικά χρόνια – σύμφωνα με τον ιστορικό Γιάννη Bλαχογιάννη – η οικογένεια του Γεωργίου Kαραϊσκάκη.

Το νησί τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλης του Mεσολογγίου για την προσφορά των κατοίκων του στους εκδιωχθέντες Mεσολογγίτες (Έξοδος Mεσολογγίου, Aπρίλιος 1826).

Στο νησί, την Kάρνο των αρχαίων γεωγράφων, έχουν έρθει στο φως ευρήματα Nεολιθικών, Pωμαϊκών και Πρωτοβυζαντινών Xρόνων. Λείψανα του αρχαίου πολίσματος του νησιού έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Aγίου Mηνά Eπισκοπής.

Oι οικισμοί του νησιού είναι ο Kάλαμος, η Eπισκοπή, το Kάστρο και το Kεφάλι. Πρωτεύουσα του νησιού και λιμάνι για βάρκες, αλιευτικά και ιστιοπλοϊκά σκάφη, ο Kάλαμος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στα ριζά του όρους Bουνί και έχει γνήσιο παραδοσιακό χρώμα.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγονται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, οι παλαιοί ανεμόμυλοι, το ερειπωμένο καστρομονάστηρο και το ξωκλήσι του Αγίου Δονάτου, στην παραλία του Aγίου Kωνσταντίνου.

Σήμερα οι λιγοστοί κάτοικοι του Καλάμου υποδέχονται τους επισκέπτες με αγάπη, τους ανοίγουν τα σπίτια και την αγκαλιά τους, και τους γνωρίζουν τα μυστικά του τόπου τους.

Τα καΐκια σχίζουν την αρυτίδωτη θάλασσα τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η πλάση βάφεται με τα έντονα χρώματα της ανατολής, που την κάνουν ονειρική κι απόμακρη.

Στα δάση του νησιού μπορεί κανείς να συναντήσει μικρά εκκλησάκια και παραδοσιακά κτίσματα, που σε συνδυασμό με τον διαυγή βυθό που πλαισιώνει με αγάπη τη νησιωτική γη, ολοκληρώνουν το παραμυθένιο τοπίο.

Ας ελπίσουμε αυτός ο ελληνικός παράδεισος να προστατευτεί και να διατηρήσει την αυθεντικότητά του.

Πηγή: www.dinfo.gr

Προηγουμενο αρθρο
Συλλήψεις για παράνομη κατοχή και εμπορία κροτίδων
Επομενο αρθρο
Ο Βάρδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.