HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚάποιες σημειώσεις από το χτεσινο (20/10) Δημοτικό Συμβούλιο

Κάποιες σημειώσεις από το χτεσινο (20/10) Δημοτικό Συμβούλιο

Με διαδικαστικά περισσότερο θέματα ασχολήθηκε στη χτεσινή του, (20/10) συνεδρίαση το Δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας. Από τα 16 θέματα, τα 10 αφορούσαν ορισμούς διαφόρων επιτροπών που αποσκοπούν στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

Οι επιτροπές αποτελούνται από αιρετούς, εκπροσώπους φορέων και πολίτες, είναι πολυμελείς, αλλά, όπως ακούστηκε, στην προηγούμενη δημοτική θητεία λειτούργησαν ελάχιστες φορές. Η μέχρι σήμερα λειτουργία των επιτροπών, ήταν ουσιαστικά ανενεργή. Κάποιες, είναι τυπικά απαραίτητες π.χ. η Επιτροπή Διαβούλευσης που συζητά τον προϋπολογισμό του Δήμου. Σε δυο από αυτές «Επιτροπή Διαβούλευσης» και «Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου», υπάρχει μια σχετικά πλατιά εκπροσώπηση, και παρότι δεν έχουν τη δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων, θα μπορούσαν, αν είχαν λειτουργήσει, να αποτελέσουν μέσα προβληματισμού, ανάπτυξης προτάσεων και να παράγουν γόνιμο διάλογο.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας ξεκίνησε με την ενημέρωση του Δημάρχου για ενέργειες εκ μέρους του Δήμου και της Περιφέρειας, προς τον εργολάβο που κατασκεύασε το Διοικητήριο, για τη στεγανοποίηση του κτιρίου, ώστε να μην παρουσιαστούν ξανά οι πλημμύρες που είχαμε στην προηγουμένη συνεδρίαση. Στη συνέχεια και εκτός ημερήσιας διάταξης, υπήρξαν ολιγόλεπτες τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Ο κ. Σπύρος Μαργέλης (Ανοίγουμε Πανιά) τόνισε ότι η μέχρι τώρα λειτουργία του συμβουλίου βασίζεται σε διαδικαστικά θέμα και μετά από 2 μήνες δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση στα μεγάλα προβλήματα του νησιού. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Βασίλη Αραβανή (Μαζί για τη Λευκάδα μας), ο οποίος ζήτησε από τον Δήμαρχο να μην κάνει διαχειριστική πολιτική. Η κ. Σταμετέλου (Λαϊκή Συσπείρωση) επανήλθε για τρίτη φορά, όπως δήλωσε, στο θέμα της απόλυσης της εργαζόμενης από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και ζήτησε να μάθει που βρίσκεται το θέμα από πλευράς Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Γληγόρης (Δίαυλος) αναφέρθηκε στο ζήτημα της καταγραφής της Δημοτικής περιουσίας, και ζήτησε πληροφορίες για το θέμα που γράφτηκε τελευταία, σχετικά με την απευθείας ανάθεση του έργου της πυρόσβεσης του κλειστού γηπέδου.

Στην απάντησή του ο Δήμαρχος κ. Δρακονταειδής δήλωσε ότι τα διαδικαστικά θέματα που έχουν μέχρι σήμερα απασχολήσει τα δημοτικά συμβούλια (ορισμοί επιτροπών), έχουν να κάνουν με την καθημερινή, εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Απαντώντας για το θέμα της απολυμένης από τη ΔΕΠΟΚΑΛ, ανέφερε ότι όπως γνωμάτευσε η νομική υπηρεσία, δεν υπάρχει δυνατότητα επαναπρόσληψης της εργαζόμενης, παρότι η πολιτική βούληση του συμβουλίου, ήταν υπέρ της εργαζόμενης.

Το έργο της πυρόσβεσης του κλειστού γηπέδου, όπως πληροφόρησε το σώμα ο δήμαρχος, ήταν επείγον ζήτημα από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Χωρίς την εγκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι φετινοί αγώνες. Είχε ανατεθεί σε εργολάβο, είχε ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο, είχε παραδοθεί, και ως εκ τούτου δεν μπορούσε η νέα Δημοτική αρχή να μην εγκρίνει την πληρωμή του εργολάβου.

Στο συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης οι παρατάσεις (4η παράταση) δυο εκτελούμενων έργων της προηγούμενης δημοτικής αρχής: «Εγκατάσταση συστήματος άρδευσης αποκαταστημένου ΧΑΔΑ στη θέση παλαιά Αλυκή» και το έργο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμου Λευκάδας».Έγινε αρκετή συζήτηση για τις παρατάσεις των έργων γενικότερα. Αυτό που καταλαβαίνει ο καθένας είναι ότι αν ένα έργο δεν ολοκληρωθεί μέσα στις αρχικές προθεσμίες, αν μάλιστα αλλάξει και η δημοτική αρχή, «χάνεται» κατά κάποιο τρόπο ο έλεγχος. Οι παρατάσεις δίνονται πάντα.

Με το πέρασμα όμως του χρόνου φαίνεται καθαρά πλέον και η χρησιμότητα κάποιων έργων, καθώς και οι προτεραιότητες των εκάστοτε κυβερνόντων τους Δήμους. Έτσι το έργο «Εγκατάσταση συστήματος άρδευσης αποκαταστημένου ΧΑΔΑ στη θέση παλαιά Αλυκή» -στο οποίο δόθηκε η αιτούμενη παράταση- προέβλεπε εγκατάσταση συστήματος άρδευσης από το νερό του βιολογικού!

Πρόκειται για τον περιφραγμένο χώρο, που βρίσκεται απέναντι από το ΚΤΕΛ. Οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου έγιναν στη θητεία του κ. Βασίλη Φέτση. Όπως ακούστηκε για την άρδευση του χώρου θα χρησιμοποιούνταν νερό από την απορροή του βιολογικού καθαρισμού! Το οξύμωρο στην προκειμένη περίπτωση ειναι -τονίστηκε και από τον κ. Ευστάθιο Βλάχο, το αντιλαμβανεται και όποιος έχει επισκεφτεί το χώρο του βιολογικού καθαρισμού- εφόσον ο βιολογικός δεν λειτουργεί, με ποιο νερό θα αρδευτεί ο χώρος; Με τα ακατέργαστα απόβλητα;

Στη χτεσινή συζήτηση του Δημοτικού συμβουλίου, ειπώθηκαν και μάλιστα περισσότερες από μια φορές τα: «σεβασμός στο Δημόσιο χρήμα» και «νοικοκυροσύνη». Μιλώντας γενικότερα, θα έλεγα, ότι εδώ που φτάσαμε, είναι παρήγορο, ότι άρχισαν να ακούγονται τα παραπάνω.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Έναρξη δράσης του «Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας»
Επομενο αρθρο
Η Λευκάδα του ’80 σε άσπρο – μαύρο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.