HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚίνα: Το φεστιβάλ της ντροπής με κρέας σκύλων συμβαίνει ξανά παρά τον κορονοϊό

Κίνα: Το φεστιβάλ της ντροπής με κρέας σκύλων συμβαίνει ξανά παρά τον κορονοϊό

Έρευνα του 2016 ανέφερε πως το 64% των Κινέζων πολιτών επιθυμούν το κλείσιμο της αγοράς της Γιουλίν
Η επικρατέστερη εκδοχή για την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στο τέλος του περασμένου έτους, είναι πως αυτός ξεκίνησε από μια παράνομη αγορά κρέατος άγριων ζώων στη Γουχάν της Κίνας. Όλα όσα σήμανε, όμως, αυτή η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται πως δεν είναι αρκετά για να κάνουν τη χώρα να αναθεωρήσει τη νοοτροπία της για τον τρόπο που καταναλώνει το ζωικό βασίλειο.

Έτσι, το φεστιβάλ κρέατος σκύλων της πόλης Γιουλίν, που αποτελεί θεσμό ετών αλλά και διαρκή στόχο φιλοζωικών και ακτιβιστικών οργανώσεων, φαίνεται πως θα λάβει χώρα και αυτή τη χρονιά, παρά τα όσα έχουν προηγηθεί με την Covid-19. Το φεστιβάλ έχει διάρκεια 10 ημερών και σε αυτό υπολογίζεται πως καταναλώνονται περίπου 10.000 σκύλοι. Παράλληλα, στη διοργάνωση αυτή επιτρέπεται και η κατανάλωση κρέατος γάτας.

Το φεστιβάλ διεξάγεται κάθε χρόνο, 21-30 Ιουνίου στη Γιουλίν. Η πρώτη διοργάνωση διεξήχθη το 2009, ακολουθώντας μια παράδοση που λέει ότι η κατανάλωση κρέατος σκύλων τους καλοκαιρινούς μήνες φέρνει τύχη και καλή υγεία, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι το κρέας του σκύλου αυξάνει την επίδοση των ανδρών στο σεξ. Ακτιβιστές τόσο στην Κίνα όσο και διεθνώς έχουν πολλάκις διαμαρτυρηθεί για το εν λόγω φεστιβάλ, καταγγέλοντας τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες σφαγιάζονται τα ζώα αλλά και την έλλειψη υγιεινής που δεν συνάδει με τα σχετικά πρωτόκολλα της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως το εμπόριο κρέατος σκύλων συμβάλλει στην εξάπλωση της λύσσας και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χολέρας.

Ωστόσο, η κατανάλωση κρέατος σκύλων δεν είναι παράνομη στην Κίνα. Και, παρόλο που το φεστιβάλ είναι σχετικά νέος θεσμός, το έθιμο αυτό χρονολογείται σχεδόν 400 χρόνια πίσω. Υπολογίζεται πως περίπου 10-20 εκατ. σκύλοι καταναλώνονται ετησίως στη χώρα, παρόλο που ολοένα και περισσότεροι φιλόζωοι, διάσημοι και νέοι Κινέζοι μιλούν δημόσια ενάντια στην κατανάλωση κρέατος σκύλων.

Η τοπική κυβέρνηση της Γιουλίν δηλώνει αδύναμη να σταματήσει το φεστιβάλ, καθώς όπως λέει αυτό δεν υφίσταται ως «επίσημο γεγονός». Την ίδια ώρα, έρευνα του 2017 έδειξε ότι τα τρία τέταρτα των κατοίκων της πόλης δεν καταναλώνουν τακτικά κρέας σκύλου, παρά τις προσπάθειες των εμπόρων να προωθήσουν το προϊόν τους. Παράλληλα, έρευνα του 2016 ανέφερε πως το 64% των Κινέζων πολιτών επιθυμούν το κλείσιμο της αγοράς της Γιουλίν και πως το 69.5% δεν έχουν καταναλώσει ποτέ κρέας σκύλου. Ήδη, τον περασμένο Απρίλιο, δύο κινεζικές πόλεις, οι Shenzhen και Zhuhai, απαγόρευσαν το εμπόριο κρέατος γάτας και σκύλων. Δεν μένει παρά και η Γιουλίν να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Πηγή: ethnos.gr Με πληροφορίες από The Independent

Προηγουμενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας: Η Λευκάδα στην εκπομπή «24 Ώρες Ελλάδα» της ΕΡΤ3
Επομενο αρθρο
Αναδρομικά: Ερχονται πληρωμές για 245.000 συνταξιούχους στις 9 Ιουλίου -Αναλυτικά τα ποσά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.