HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚαινούργιο περίπτερο «στήνεται» στο πεζοδρόμιο της Ανατολικής παραλίας

Καινούργιο περίπτερο «στήνεται» στο πεζοδρόμιο της Ανατολικής παραλίας

DSCN1449

Ένα καινούργιο περίπτερο στήνεται στο πεζοδρόμιο της Ανατολικής παραλίας, απέναντι σχεδόν από το εστιατόριο της Φρύνης, όπως είδαμε σήμερα. Το «κουτί» πρέπει να ήρθε έτοιμο και γίνεται απλώς η στήριξη του στο έδαφος.

Τα περίπτερα είναι τα πιο χρήσιμα «πολυκαταστήματα». Οι ιδιοκτήτες τους είναι όλοι συμπαθείς και πολύ εξυπηρετικοί, αλλά αυτό το «κουτί», όπου και να έχει στηθεί αποτελεί το πιο ακαλαίσθητο κατασκεύασμα, πανελλαδικά.

«Τα περίπτερα, είναι ένας ελληνικός θεσμός ηλικίας 100 χρονών, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη νομοθεσία που τα ίδρυσε.

Στις αρχές του 20ου αιώνα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, ως ελάχιστη μορφή οικονομικής βοήθειας προς τους τραυματίες και τους ανάπηρους των συνεχιζόμενων πολέμων στους οποίους συμμετείχε, η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα εμφανίστηκαν, μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 με την Τουρκία, σε αστικά κέντρα της περιφέρειας. Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο λειτούργησε στην οδό Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911.

39

Πριν από 103 χρόνια όμως ήταν μικρά, πρόχειρα κατασκευασμένα, ξύλινα κουβούκλια με ελάχιστα προϊόντα όπως εφημερίδες και χύμα τσιγάρα. Στη συνέχεια νέες νομοθετικές διατάξεις διεύρυναν τις κατηγορίες των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία.

Μέσω των περιπτέρων το κράτος μπόρεσε να ελέγξει το καπνικό εμπόριο. Μέχρι τότε διεξαγόταν από πλανόδιους μικροπωλητές και ελάχιστα καπνοπωλεία με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα από τον κρατικό κορβανά. Δίνοντας στα περίπτερα το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, δημιούργησε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό που του απέδωσε, με ελάχιστο κόστος, πολύ υψηλά έσοδα.

Πριν από ενάμιση χρόνο, η αρμοδιότητα της διαχείρισης των περιπτέρων πέρασε στους ΟΤΑ»*

* news247.gr

Προηγουμενο αρθρο
Αντιπροσωπεία του ΕΚ Λευκάδας επισκέφτηκε τον Διοικητή του Νοσοκομείου
Επομενο αρθρο
Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την κακοποίηση ζώων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.