HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚαι τα κρεβάτια στο δρόμο!

Και τα κρεβάτια στο δρόμο!

Άλλη μια θλιβερή εικόνα ενός πολύ κεντρικού σημείου της πόλης. Οδός Υποσμηναγού Κατωπόδη, λίγα μόλις μέτρα απέναντι από το Δημαρχείο. Κάποιος συμπολίτης μας μετέφερε την «μπομπίλια» του σπιτιού του και την εναπόθεσε δίπλα στους κάδους απορριμμάτων!

Πίσω ακριβώς από τους κάδους υπάρχει και μια σούδα, μέσα στην οποία έχουν μεταφερθεί -ίσως από τον αέρα- όλα τα σκουπίδια της γύρω περιοχής, συμπληρώνοντας την εικόνα.

IMG_3207

Εξηγούμαστε για να μας καταλαβαίνουν σωστά και οι αρμόδιοι. Η πόλη μας από άποψη καθαριότητας, δεν έχει και την καλύτερη εικόνα! Σε ό,τι όμως μας αφορά, κάθε φορά που δημοσιεύουμε τέτοιες εικόνες, δεν ψέγουμε το Δήμο, ή μόνο το Δήμο. Η εικόνα είναι απαράδεκτη, όχι γιατί ο Δήμος δεν καθάρισε, είναι απαράδεκτη, γιατί κάποιοι από μας τη δημιούργησαν.

Κι όσο η πόλη και το νησί, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, γιγαντώνονται, τόσο το πρόβλημα θα οξύνεται.
Είναι αδύνατον να τα καταφέρει ο Δήμος με την καθαριότητα του νησιού, ακόμα κι αν προσλάβει στρατό ολόκληρο από υπαλλήλους, αν δεν ξεκαθαρίσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών.

Η ευθύνη του Δήμου κατά την άποψη μας, δεν είναι ότι δεν τοποθετεί έξω από κάθε σπίτι έναν εργάτη, να μαζεύει ό,τι εμείς αποφασίζουμε κάθε στιγμή να πετάξουμε. Αλλά ότι επί τέλους δεν παίρνει μέτρα και δεν επιβάλει πρόστιμα συνετισμού. Ότι δεν βάζει κανόνες, και δεν τηρεί αυτούς που υπάρχουν, ώστε να συνετιστούν οι παραβάτες. Ότι τέλος πάντων, πρέπει να κακοκαρδίσει κάποιος για το κοινό καλό.

IMG_3208

Η σχέση Δήμου δημοτών πρέπει να είναι αμφίδρομη αλλιώς δεν είναι αποτελεσματική. Έτσι όπως έχουμε γνωρίσει την αυτοδιοίκηση στο νησί μας, είναι ένας μονόδρομος λαϊκισμού. Όσο δεν παίρνονται μέτρα προς την κατεύθυνση της συνευθύνης, τόσο οι υπάλληλοι της καθαριότητας θα είναι πάντα λίγοι, τόσο τα απορριμματοφόρα δεν θα επαρκούν, τόσο θα χρειαζόμαστε ερπύστριες για να καθαρίσουμε τα κλαδιά, από τα οικόπεδα των ιδιωτών που κλείνουν τους δρόμους, τόσο θα βουλιάζουμε στη βρώμα και στα σκουπίδια, τόσο θα τρέχουμε αναποτελεσματικά.

Οι πεντακάθαρες  πόλεις του εξωτερικού, που μας εντυπωσιάζουν και που θαυμάζουμε -ακόμα και οι μεγαλύτερες από τη δική μας- απασχολούν λιγότερους εργάτες στην καθαριότητα. Έχουν όμως κανόνες και επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα στους παρανομούντες. Ο φόβος του προστίμου, σε συνδυασμό με τη γενικότερη παιδεία που καλλιεργείται απέναντι στο θέμα «σκουπίδια», φέρνει τα αποτελέσματα που βλέπουμε με ζήλεια, όταν περνάμε τα σύνορα της χώρας.

IMG_3209

Το νησί μας «μεγάλωσε», χρειάζεται άλλο τρόπο διοίκησης. Είναι θέμα κατευθύνσεων και επιλογών. Οι επιλογές και οι κατευθύνσεις πρέπει να δρομολογηθούν από αυτόν που διοικεί, αν βεβαίως πρεσβεύει αυτή τη φιλοσοφία. Η τρέχουσα κατεύθυνση του Δήμου δείχνει προς άλλη φιλοσοφία. Αυτής ενός Δήμου, που στην προσπάθεια του να είναι, όχι επαρκής, αλλά, αρεστός, τρέχει να ικανοποιήσει –ανεπιτυχώς όπως αποδεικνύεται- κάθε «παραλογισμό» των δημοτών του. Αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν φέρουν καμία ευθύνη και δεν έχουν καμία υποχρέωση, (λαϊκισμός). Είμαστε ίσως η μοναδική πόλη της υφηλίου ολόκληρης, που ο Δήμος επιτρέπει, (π.χ. στον πεζόδρομο της αγοράς), να τοποθετούνται σκουπίδια εκτός κάδων και τρέχει αξημέρωτα να τα μαζέψει!

Τέτοιες όμως επιλογές έχουν αποδειχτεί από την ιστορία, αλλά και τη σύγχρονη πρακτική, ότι είναι ανεπιτυχείς. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, τόσο το καλύτερο για όλους. Από την καθαριότητα και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα σκουπίδια, κρίνεται ο πολιτισμός μας και όχι από τα πανηγυράκια του Φεστιβάλ.

Προηγουμενο αρθρο
Πως ήρθαμε πως φύγαμε, χαμπάρι δεν πήρα!
Επομενο αρθρο
Υποψήφιοι βουλευτές με «το Ποτάμι» στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.