HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚαρναβάλι με κανόνες;

Καρναβάλι με κανόνες;

Οφείλουμε να επαινέσουμε το Πνευματικό Κέντρο, γιατί για πρώτη φορά όρισε κανόνες για την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της αποκριάς. Ελπίζουμε να μην τους αλλάξει μέχρι τότε και μάλιστα να φροντίσει το ίδιο για την εφαρμογή τους, κατά την διάρκεια της παρέλασης, αλλιώς θα μείνουν ευχές.

Τα θέματα της ασφάλειας που αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΠΚ είναι απολύτως απαραίτητα. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Πάνε οι εποχές που μερικές παρέες έκαναν τη βόλτα τους καλαμπουρίζοντας στην κεντρική αγορά. Το καρναβάλι τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει. Είναι καιρός και να ωριμάσει. Ο κόσμος είναι πολύς, ο δρόμος της αγοράς είναι στενός, οι καρναβαλιστές και τα άρματα χρόνο με το χρόνο αυξάνονται σε πλήθος και όγκο. Άρα στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας είναι επιβεβλημένοι.

Ένα θέμα που φαίνεται να ορίζεται προς το καλύτερο είναι επίσης η ώρα έναρξης της παρέλασης, που φέτος είναι 16:00.

Είμαστε ίσως το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που κάνουμε καρναβάλι στα μαύρα μεσάνυχτα. Ιδέες, κόπος, χρήματα, προσπάθεια, κατατίθενται στο βωμό της καρναβαλικής παρέλασης και μόλις πέσει το σκοτάδι χάνονται, εξαφανίζονται. Οι πρώτοι που θα έπρεπε να αποζητούν την αλλαγή της ώρας προς το νωρίτερο είναι οι ίδιοι οι καρναβαλιστές, οι οποίοι από όσα γνωρίζουμε, επιλέγουν τις νύχτες.

Μόλις πέσει το σκοτάδι χάνεται η γενική εικόνα, ο όγκος, το πλήθος, το θέμα, το χρώμα. Ώρες ατελείωτες σπαταλούνται για επιδέξια μακιγιάζ και περίτεχνες στολές. Το σκοτάδι είναι γνωστό πως όχι απλώς δεν αναδεικνύει αλλά κρύβει κιόλας.

Η ώρα διεξαγωγής της παρέλασης έχει επίσης σχέση και με τους θεατές αλλά και με τον καιρό. Περισσότεροι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, οικογένειες με μικρά παιδιά θα διασκεδάσουν στο φως της μέρας παρά στο θεοσκόταδο, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται και με κρύο.

Η απλωσιά της παραλίας φαίνεται να δίνει κάποια διέξοδο στο τεράστιο στριμωξίδι που παρατηρείται κάθε χρόνο από την πλατεία μέχρι την παραλία. Αν μάλιστα ο Δήμος φροντίσει για την αποσυμφόρηση του τέλους της αγοράς (Κάρμα), από τα γκρουπ που ολοκληρώνουν την παρέλαση και την απαγόρευση επιστροφής καρναβαλιστών μέσω της κεντρικής αγοράς, θα μπορούσε να υπάρξει συνεχής και απρόσκοπτη ροή των καρναβαλιστών.

Όλες οι οδηγίες είναι προς την σωστή κατεύθυνση και επιβεβλημένες  στην εποχή που ζούμε και κυρίως… αυτονόητες. Διασκέδαση και κίνδυνος από ερασιτεχνισμό είναι ασύμβατες έννοιες. Θα ήταν ευχής έργο να τηρηθούν στο ακέραιο.

Υ.Γ.
Υπάρχει ένα μόνο ερωτηματικό, με ποιο τρόπο και με βάση ποια διαδικασία θα στελεχωθεί η καρναβαλική επιτροπή. Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν θέματα και τριβές από τις αποφάσεις της, ιδιαίτερα στην απονομή των βραβείων.

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάδα 1956: Στο βαρέλι των προσκόπων
Επομενο αρθρο
Εγκρίθηκε η ανάθεση μελέτης για την αποκατάσταση της μονής της Κόκκινης Εκκλησίας Πλατυστόμων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.