HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚαταγγελία του διοικητή για την πειθαρχική δίωξη του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του Νοσοκομείου Λευκάδας

Καταγγελία του διοικητή για την πειθαρχική δίωξη του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του Νοσοκομείου Λευκάδας

Θέμα: «Καταγγελία για την κατασκευασμένη με μηχανορραφία, πειθαρχική δίωξη του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου Λευκάδας και  προέδρου του συλλόγου εργαζομένων».

Ο Διοικητής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Λευκάδας κ. Μπάκαβος διώκει πειθαρχικά τον αιρετό εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου  και πρόεδρο του συλλόγου, επιβάλλοντάς του χρηματικό πρόστιμο (στέρηση μισθού). Με επιμονή δύο μηνών, κατασκεύασε με δόλο το υποτιθέμενο πειθαρχικά ελέγξιμο γεγονός της «ανάρμοστης συμπεριφοράς προς την προϊσταμένη αρχή», παρακάμπτοντας τις διασαφηνίσεις που εγγράφως του κατατέθηκαν. Μάλιστα θέτει πειθαρχική ποινή σε μέλος του ΔΣ στο οποίο προεδρεύει, αντιμετωπίζοντας τον ως υπάλληλο, για γεγονός που έλαβε χώρα στο πλαίσιο ενεργειών του ως ισότιμο μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου.

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με την έγγραφη απολογία του προέδρου αλλά και  την ενημέρωση του προς τα μέλη του  ΔΣ του Συλλόγου  είναι  η εξής:

 Στο πλαίσιο  μιας έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ του νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκε  δια τηλεφωνικής περιφοράς στις 18/8/2020, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο  ΔΣ απέστειλε  ένα email  από το κινητό του στη γραμματεία του Διοικητή, το οποίο είχε  ένα συνημμένο αρχείο  word   με τις θέσεις του  για τα θέματα του ΔΣ. Στο email αυτό, μαζί με το αρχείο word στάλθηκε και η εξής υποσημείωση, που απευθύνονταν στην  γραμματέα του Διοικητή: «Καλημέρα συναδέλφισσα. Σου στέλνω τις θέσεις μου για τα τρία θέματα του εκτάκτου διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου που έγινε δια περιφοράς. Βεργίνης Χρήστος. κοίταξε να δεις το τσογλάνι λοιπόν εδώ πέρα ο Διοικητής στην Αθήνα θα πάμε εκεί πιστεύω μια επιστολή».

Η υποσημείωση αυτή γράφτηκε μέσω της φωνητικής εγγραφής google του κινητού του, που συνέχιζε να καταγράφει (μετά το Χρήστος Βεργίνης) έχοντας παραμείνει ανοιχτή (κάτι που δεν το είχε αντιληφθεί ο ίδιος) ασύνδετες, ατάκτως ειρημένες  λέξεις, μέρος έντονης συζήτησης ιδιωτικής φύσης που είχε εκείνη τη στιγμή με τα μέλη της οικογένειάς του για προγραμματισμό ενός ταξιδιού, και που  καμιά σχέση δεν είχε με τα θέματα του ΔΣ και το Διοικητή προσωπικά».

Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώθηκε με σαφήνεια και στις δύο έγγραφες απολογίες του εκπροσώπου των εργαζομένων, η μια στις  31/8/2020 και η άλλη στις 25/9/2020, προς το Διοικητή του νοσοκομείου, που προφανώς δεν τις έλαβε υπόψιν του καθόλου, διότι υπήρχε προαποφασισμένος στόχος να κατασκευαστεί  το γεγονός της πειθαρχικής δίωξης. Απόδειξη για την άθλια μεθόδευση του Διοικητή αποτελεί το γεγονός ότι στις 25/8 απέστειλε την πρώτη κλήση σε απολογία χωρίς να αναφέρει  το προς απολογία γεγονός (παράτυπη και παράνομη διαδικασία), την ανακαλεί και ξαναστέλνει νέα κλήση στις 21/9. Στην νέα κλήση σε απολογία βάζει στην μονταζιέρα τις ασύνδετες λέξεις του email αναφέροντας μόνο τις πρώτες «…κοίταξε να δεις το τσογλάνι εδώ πέρα ο Διοικητής….» και αποκρύπτοντας τις υπόλοιπες «..στην Αθήνα θα πάμε εκεί πιστεύω μια επιστολή..» για να δημιουργήσει μέσω της κοπτικής την ψευδή αίσθηση ότι υπήρχε σαφής στόχευση εξυβρίσεως . Δεν μένει όμως σε αυτήν την άθλια απόπειρα μοντάζ και κατασκευής γεγονότος, αλλά προχωρά ένα βήμα πιο πέρα βαφτίζοντας το ιδιωτικό  email προς τον Διοικητή « δημόσια άσκηση κακόβουλης κριτικής προς την προϊσταμένη αρχή». Πόσο νοσηρή σκέψη μπορεί να έχει οδηγήσει έναν Διοικητή να κατασκευάζει με τόσο πρόχειρο τρόπο μια πειθαρχική δίωξη; Ένας πειθαρχικά προϊστάμενος, μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του δικαστή, μόνο εάν είναι ακριβοδίκαιος, σοβαρός και αμερόληπτος. Εάν όχι, είναι επικίνδυνος για το σύνολο των εργαζομένων του νοσοκομείου και η προϊσταμένη αρχή της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου   οφείλει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα διαφύλαξης της απονομής δικαίου. Αλλιώς είναι και αυτοί συνένοχοι σε δόλια, συνειδητή παράβαση καθήκοντος.

Η επιδίωξη του Διοικητή να προβεί σε δίωξη «με το ζόρι» αποκαλύπτεται και από  το γεγονός ότι  διώκει το μέλος του ΔΣ, με βάση τον πειθαρχικό κώδικα των υπαλλήλων για μια ενέργεια που έγινε στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του ως μέλος του ΔΣ. Παραβλέπει το γεγονός ότι όλα τα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου τοποθετούνται με ΦΕΚ που αναρτάται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, με πράξη τοποθέτησης από τον Υπουργό Υγείας και έχουν την θεσμική αποστολή να ελέγχουν τις αποφάσεις του  ΔΣ και του Διοικητή. Γι’ αυτήν τους την αποστολή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως υφιστάμενοι του Διοικητή, διότι αλλιώς το ΔΣ μετατρέπεται σε χώρο λήψης αποφάσεων με δυνατότητα άσκησης εκβιασμών από τον Διοικητή. Έχουν επίσης την ελευθερία να εκφράζουν την άποψή τους και τη θέση τους και γι’ αυτό οφείλουν να αντιμετωπίζονται ως ισότιμα μέλη και όχι ως υπάλληλοι του Διοικητή. Ξεχνάει επίσης ότι ο ίδιος οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να σέβεται τους εκπροσώπους των εργαζομένων που εκλέγονται μέσα από εκλογές και δημοκρατικές διαδικασίες και που οφείλουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπούν στο ΔΣ του νοσοκομείου.

 Γιατί ξεχνά το πώς αντιμετωπίζει τον εκπρόσωπο των εργαζομένων  κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του  ΔΣ του νοσοκομείου, όπου μη μπορώντας να αντιπαρατεθεί με πολιτικά επιχειρήματα καταφεύγει σε απρεπείς χαρακτηρισμούς, υποτιμητικά και απαξιωτικά σχόλια απέναντι του και αυτό το γνωρίζουν όλα τα μέλη το ΔΣ του νοσοκομείου. Ας μας πει πως αντιμετώπισε τον εκπρόσωπο των εργαζομένων  και τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο ΔΣ του νοσοκομείου στις 2/9/2020 στην  προσπάθειά τους να μεταφέρουν τις αγωνίες και τα προβλήματα των εργαζομένων που παρέμεναν  απλήρωτοι για πάνω  από δύο μήνες για δουλειά που πραγματοποίησαν κτλ.  Οι δόλιες ενέργειες του Διοικητή υποτιμούν την κοινή νοημοσύνη όλων και είναι ενδεικτικές της επικινδυνότητας να ασκήσει τον ρόλο του πειθαρχικά προϊστάμενου. 

Ο καθένας   αντιλαμβάνεται  ότι η πραγματική στόχευση   της πειθαρχικής δίωξης του Διοικητή δεν είναι η απόδοση δικαίου, αλλά η κορύφωση μιας διαρκούς προσπάθειας  φίμωσης  του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου για τις θέσεις του και τις τοποθετήσεις του, οι οποίες  ενοχλούν και δεν είναι αρεστές . Αυτό που δεν μπορεί να ανεχτεί ο Διοικητής είναι το δικαίωμα του εκπρόσωπου των εργαζομένων  να  αποκαλύπτει  έγκαιρα και να ενημερώνει  τους  συναδέλφους του  για τα  σημαντικά θέματα που καθορίζουν την λειτουργία του νοσοκομείου και τις εργασιακές τους  συνθήκες και φυσικά την αγωνιστική, συνδικαλιστική και πολιτική του  δράση.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση αυτή του κοινοποιήθηκε, μια μέρα μετά την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του συλλόγου μας για  καταγγελία του Διοικητή  στο Υπουργείο  Υγείας που  δημοσιοποιήθηκε και στα ΜΜΕ αναφορικά με  τις αναθέσεις προϊσταμένων, κάτι που όπως φαίνεται τον ενόχλησε βαθύτατα. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε την τελευταία ημέρα κατάθεσης των   υποψηφιοτήτων  για τις εκλογές εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου, όπου όπως πολύ καλά γνώριζε ο Διοικητής, υποψήφιος θα ήταν ξανά και ο νυν εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου.

Η κατασκευασμένη, αυταρχική αυτή απόφαση στρέφεται ενάντια σε όλους εμάς τους  εργαζόμενους του νοσοκομείου.  Ο Διοικητής, ως «ιμάντας» υλοποίησης της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής της Κυβέρνησης και του Υπουργείου σε επίπεδο νοσοκομείου,  επιδιώκει να στείλει  ένα μήνυμα υποταγής και εκφοβισμού, μπροστά και στην σφοδρή επίθεση στα εναπομείναντα δικαιώματά  μας. Αποτελεί συνέχεια συνδικαλιστικών και πολιτικών διώξεων πρωτοπόρων συνδικαλιστών στο χώρο της υγείας, όπως στο νοσοκομείο Πρέβεζας, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμού, στο ΠΓΝ Ηρακλείου, στο νοσοκομείο Νίκαιας, στο νοσοκομείο Αττικό και αλλού, που αγωνίζονται ακατάπαυστα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία της υγείας του λαού μας. Αποτελεί συνέχεια της καταστολής, του αυταρχισμού, της επιδίωξης περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης από την  Κυβέρνηση και όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΣΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ  ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ !

Φυσικά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων  θα υπερασπιστεί και με κάθε νόμιμο τρόπο την άδικη και  απαράδεκτη, αυτή δίωξη. Δεσμευόμαστε ως ταξικό σωματείο ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα ακόμα πιο μαχητικά και με μεγαλύτερη ένταση  γιατί πίσω από τις μάσκες έχουμε φωνή και αυτό είναι  που τους φοβίζει!

                                                                     Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                             Η Γ. Γραμματέας  
    Βεργίνης Χρήστος                                ΚρικώνηΛαμπρινή                                                  

Προηγουμενο αρθρο
Εξάνθεια και Εγκλουβή - Τα παλιά ορεινά κεφαλοχώρια
Επομενο αρθρο
Σ.Αρναούτογλου: Προ των πυλών νέο κύμα κακοκαιρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.