HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚοινή εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚ-Εργατικός Αγώνας, Λαϊκή Ενότητα

Κοινή εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚ-Εργατικός Αγώνας, Λαϊκή Ενότητα

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας με μεγάλη παρουσία κόσμου μέσα και έξω από την αίθουσα, έγινε η κοινή εκδήλωση των τριών οργανώσεων με θέμα την αγωνιστική διέξοδο, το μέτωπο ανατροπής και τις προτάσεις της μαχόμενης Αριστεράς.
Θέμα της ήταν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε βάρος των εργαζομένων μετά από 6 χρόνια μνημονίων και τροϊκανής επιτήρησης, που ο ελληνικός λαός γνώρισε τη φτώχεια, την καταπίεση και μεγάλο τμήμα του το περιθώριο και τώρα το νέο σκληρότερο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα αποτελειώσει την καταστροφή. Κάθε ομιλητής παρουσίασε τις θέσεις της οργάνωσης του και περιέγραψε πως αντιμετωπίζει την διέξοδο υπέρ των εργαζομένων.
Από όλες τις πλευρές τονίστηκε η ανάγκη, ως το ελάχιστο που μπορεί να γίνει καταρχήν, να δυναμώσουν οι αγώνες με την ουσιαστική συμβολή των δυνάμεων της αριστεράς για την απόκρουση του μνημονίου και την υπεράσπιση του εργαζόμενου λαού.
Πρώτο σημαντικό βήμα είναι η 48ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία εναντίον των ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων που η κυβέρνηση θα καταθέσει στη βουλή.
Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν οι: Μαρία Σουάνη (μέλος της Γραμματείας ΚΚ-ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ),ο Γιάννης Τόλιος (μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ) και ο Αλέκος Αναγνωστάκης (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.).
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε πολύωρη συζήτηση με παρεμβάσεις.
Μεταξύ άλλων την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του ΕΠΑΜ η Ελένη Λογοθέτη.

Βασικά σημεία ομιλιών στην εκδήλωση της Λευκάδας

502

Η Μαρία Σουάνη μεταξύ των άλλων τόνισε:
Γιατί οι αγώνες που εκδηλώθηκαν δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν την επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ;
Γιατί το εργατικό λαϊκό κίνημα βρέθηκε απροετοίμαστο, ασύνταχτο και σε μεγάλη αδυναμία. Οι εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις γεμάτες αμαρτίες, τρωτά, δυσλειτουργίες που γέννησε ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός που κυριαρχεί, οι κίτρινες συνδικαλιστικές ηγεσίες, η ευρωενωσιακή του κατεύθυνση. Ο εκφυλισμός και η διαφθορά του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις. Οι ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση επιμερίζονται και στο ΠΑΜΕ που είναι οργάνωση κορυφών. Σήμερα απαιτείται η συσπείρωση πάνω στα προβλήματα στη βάση ενός προωθητικού ριζοσπαστικού πλαισίου στόχων.
Ο εργαζόμενος λαός δεν οργανώθηκε και δεν καθοδηγήθηκε πολιτικά σε επίπεδο στόχων, τακτικής, συντονισμού. Δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την εφαρμογή των μνημονίων και να αμφισβητήσει την κυρίαρχη πολιτική, όχι γιατί τα αστικά κόμματα και το πολιτικό σύστημα ήταν παντοδύναμα, αλλά γιατί η πολιτική πρωτοπορία του δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων της συγκεκριμένης ιστορικής στιγμής, και να διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης στην κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση υπέρ του λαού και βαθιές ανατροπές στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού. Τα πολιτικά κόμματα που αναφέρονται στο εργατικό κίνημα δεν εργάστηκαν για να συγκροτηθεί μια πλατιά συσπείρωση της εργατικής τάξης και των μισθωτών στρωμάτων η οποία σε συμμαχία με τα πιο φτωχά μικροαστικά στρώματα να αντιπαρατεθεί στα μνημόνια, και στο σύνολο της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε.

503
Ο Γιάννης Τόλιος μεταξύ άλλων τόνισε:
Παρ’ ότι οι πολιτικές Μνημονίου δεν δίνουν ελπίδα εξόδου από την κρίση, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλα τα μνημονιακά κόμματα προωθούν τις απαιτήσεις των υπερεθνικών αφεντικών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΜΣ).
Η απάντηση στη νέα λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων είναι μόνο μία. Αγώνας για ανατροπή του νέου Μνημονίου, βαθιά διαγραφή χρέους, αποδέσμευση από ευρωζώνη, μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, ανακούφιση λαϊκών στρωμάτων από τη φορολεηλασία, δημόσιος έλεγχος τραπεζών, «Σεισάχθεια» στα κόκκινα δάνεια λαϊκών νοικοκυριών, στήριξη αγοραστικής δύναμης μισθωτών-συνταξιούχων, παραγωγικός μετασχηματισμός και αύξηση θέσεων εργασίας, επαναφορά κερδοφόρων ΔΕΚΟ στο δημόσιο, κά.
Όλα αυτά μπορούν να προχωρήσουν με τη συγκρότηση κοινωνικού «μετώπου» εργαζόμενων, συνταξιούχων, αγροτών, μικροεπιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών, ανατροπής των νέων μέτρων και δημιουργία σε πολιτικό επίπεδο ενός «μπλοκ» αριστερών, ριζοσπαστικών, πατριωτικών, δημοκρατικών δυνάμεων με στόχο τη διακυβέρνηση . Η ΛΑΕ πολιτικά και κινηματικά πρωτοστατεί σε αυτήν την προσπάθεια και καλεί σε κοινή δράση όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, για να ανοίξει ο δρόμος στην προοδευτική διέξοδο με ανοικτό τον ορίζοντα της σοσιαλιστικής προοπτικής.

504

Στην ομιλία του ο Αλέκος Αναγνωστάκης μεταξύ άλλων τόνισε:
Βασικός άμεσος πολιτικός μας στόχος είναι η ανατροπή της κανιβαλικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, η κατάργηση των μνημονίων και των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, η ήττα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που την υλοποιεί, με την δύναμη ενός ισχυρού αναγεννημένου εργατικού και λαϊκού κινήματος, του αγωνιστικού μετώπου ρήξης ανατροπής.
Γι αυτό και ως πολιτική έχουμε την πολιτική συγκέντρωσης δυνάμεων από το χώρο της εργασίας και του πνεύματος ,ικανών να αναμετρηθούν νικηφόρα με την πολιτική των επάνω.
Άμεσος πολιτικός μας στόχος είναι η συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, επί της ουσίας βαθιά αντικαπιταλιστικού. Αυτό το αναπτυσσόμενο αντικαπιταλιστικό μέτωπο στην εξέλιξη του μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια κοινωνία που ο πλούτος και η εξουσία θα είναι στα χέρια των εργαζομένων.
Απευθυνόμαστε στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, με στόχο την πολιτική έκφραση, συμπύκνωση και την ανάπτυξη του αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, την ενότητα της κατακερματισμένης εργατικής τάξης και την οικοδόμηση της συμμαχία της με τα φτωχά λαϊκά, εκμεταλλευόμενα στρώματα, με εργατική ηγεμονία.

505

506

Προηγουμενο αρθρο
Επώνυμες εγγραφές ελίτ αθλητών στον 6ο Πράσινο Ημιμαραθώνιο
Επομενο αρθρο
Ιόνια Οδός: Τέσσερις σήραγγες, 13 γέφυρες και τέσσερις σταθμοί διοδίων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.