HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚοροναϊός: Ανησυχία μετά την αύξηση κρουσμάτων – Ο κρίσιμος παράγοντας για την επόμενη ημέρα

Κοροναϊός: Ανησυχία μετά την αύξηση κρουσμάτων – Ο κρίσιμος παράγοντας για την επόμενη ημέρα

Παρά τη μικρή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων -σταθερά κάτω από 200 τις τελευταίες ημέρες- τα σημερινά στοιχεία έρχονται να θέσουν εκ νέου σε συναγερμό κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα, καθώς και όσους είχαν εφησυχάσει βλέποντας πτωτική τάση

Αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού παρατηρήθηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, με 248 νέα. Παρά τη μικρή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων -σταθερά κάτω από 200 τις τελευταίες ημέρες- τα σημερινά στοιχεία έρχονται να θέσουν εκ νέου σε συναγερμό κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα, καθώς και όσους είχαν εφησυχάσει βλέποντας πτωτική τάση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για τάση υποχώρησης κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως.

«Είναι προφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης, ωστόσο υπάρχει ήπια άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων. Στα θετικά στοιχεία είναι η υποχώρηση των κρουσμάτων στην ηλικία κάτω των 40. Η κατάσταση είναι αισιόδοξη αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός» είπε χαρακτηριστικά, με τα σημερινά στοιχεία που προκύπτουν να μην αφήνουν στις αρμόδιες αρχές περιθώριο χαλάρωσης.

Στο επίκεντρο η Αττική

Ειδικά στην Αττική, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με τα κρούσματα να αγγίζουν για ακόμη μια ημέρα τα 100. Οι περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο -παρά τη σχετική υποχώρηση- είναι τα νότια και τα βόρεια προάστια.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, οι λοιμωξιολόγοι στη σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό, εισηγήθηκαν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού.

H εφαρμογή των μέτρων θα αποφασιστεί εφόσον κριθεί ότι η κατάσταση τείνει να «ξεφύγει», ειδικά με το άνοιγμα των σχολείων. Αλλωστε, σε άλλες χώρες η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες συνοδεύτηκε από αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που φοβούνται και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, τα μέτρα που είναι στο τραπέζι είναι τα εξής:

  • Γενικευμένη χρήση μάσκας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ειδικοί θα αποφασίσουν τις επόμενες μέρες αν θα γίνει υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους.
  • Αλλαγή ωραρίου των καταστημάτων, το οποίο είναι πρώτη φορά που συζητείται τόσο έντονα από τους ειδικούς κι αυτό επειδή, όπως φαίνεται, είναι ο μόνος τρόπος να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι πληροφορίες του in.gr αναφέρουν πως τα μαγαζιά που ανοίγουν στις 9:00 π.μ. θα μπορούσαν να ανοίγουν στις 10 π.μ., ενώ αντίστοιχα μία ώρα αργότερα θα ανοίγουν και τα εμπορικά καταστήματα (malls) που πλέον ανοίγουν τις 10 το πρωί.
  • Σταθερά στις 12 το βράδυ το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, κάτι που δεν αποτελεί ουσιαστικά νέα οδηγία, αλλά συνέχεια της παλαιάς.

Κρίσιμος παράγοντας τα σχολεία

Ένας παράγοντας ο οποίος θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την επόμενη ημέρα της πανδημίας στη χώρα είναι το άνοιγμα των σχολείων.

Οι ειδικοί περιμένουν αύξηση κρουσμάτων, όπως έχουν επανειλημμένως τονίσει. Γι’ αυτό και οι υγειονομικές αρχές επιχειρούν να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας στα σχολεία ώστε να περιορισθεί όσο το δυνατόν η διασπορά.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να οργανωθούν από το υπουργείο Υγείας ειδικά εκπαιδευτικά μαθήματα για τη χρήση μάσκας αλλά και την τήρηση των μέτρων προστασίας στα σχολεία, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων.

Παρ’ αυτά υπάρχει έντονη ανησυχία για πιθανή κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, καθώς μετά από καιρό θα υπάρχει για πρώτη φορά «ανάμειξη» μαθητικού και εκπαιδευτικού πληθυσμού. Να σημειωθεί ότι συνολικά στη χώρα υπάρχουν περίπου 1.400.000 μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, σε συνολικά 13.000 σχολικές μονάδες.

Αν προσθέσει δε κανείς και τους αμφισβητίες της μάσκας, τότε το μείγμα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό, με τους ειδικούς της επιτροπής του υπουργείου Υγείας να θεωρούν πως οι μέρες αμέσως μετά το άνοιγμα των σχολείων θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Τα πρώτα κρούσματα σε σχολεία

Πάντως, μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα κοροναϊού που εντοπίζονται σε σχολεία πριν καν αυτά ανοίξουν. Μετά τα κρούσματα σε γονείς και εργαζόμενους σε  βρεφονηπιακούς στο Μοσχάτο και τα Τρίκαλα, σήμερα μια καθαρίστρια και ένας εκπαιδευτικός εντοπίστηκαν θετικοί σε δημοτικό και γυμνάσιο στο Περιστέρι.

Ειδικότερα, καθαρίστρια εντοπίστηκε θετική στο 30ο δημοτικό σχολείο Περιστερίου, σημαίνοντας συναγερμό στις τοπικές αρχές. Ο δήμος έκλεισε το σχολείο προκειμένου να γίνει απολύμανση, ενώ τεστ θα γίνουν και στους εκπαιδευτικούς του δημοτικού.

Λίγες ώρες μετά, ένας εκπαιδευτικός από το 16ο γυμνάσιο βρέθηκε θετικός στον ιό, με τους υπευθύνους του δήμου να βάζουν σε εφαρμογή όλα τα πρωτόκολλα.

Για τα δύο περιστατικά έχουν ενημερωθεί ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας. Σε καραντίνα έχουν τεθεί η δεύτερη καθαρίστρια του σχολείου και το άτομο που βρίσκεται στο κυλικείο.

Επιπλέον, κρούσματα καταγράφηκαν και σε δημοτικό σχολείο της Αραβήσσου Πέλλας, όπου εντοπίστηκαν θετικοί στον κοροναϊό τρεις εκπαιδευτικοί. Στον δήμο Μαλεβιζίου Κρήτης όπου βρέθηκε θετική μια νηπιαγωγός, σε καραντίνα βρίσκονται άλλοι πέντε εκπαιδευτικοί.

Πηγή: https://www.in.gr/

Προηγουμενο αρθρο
«Ορφέας» Λευκάδας: Έναρξη χορευτικής περιόδου 2020-2021
Επομενο αρθρο
Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα- video

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.