HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚώστας Γληγόρης: Αν αυτό δεν είναι ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας, τότε τι είναι;

Κώστας Γληγόρης: Αν αυτό δεν είναι ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας, τότε τι είναι;

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα: «Απόφαση Δ.Σ. για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου στα Σύβοτα με δημοπρασία».

Το κτήριο είχε κατασκευαστεί από την Κοινότητα Ευγήρου για να εξυπηρετεί τις ανάγκες αγροτικού ιατρείου. Έχει εμβαδόν 30 τ.μ. και το οικόπεδο 270 τ.μ.. Όπως ανακοινώθηκε στο ΔΣ, υπήρχε ενδιαφέρον από ιδιώτη για την παραχώρησή του, προκειμένου να μισθωθεί και να λειτουργήσει ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Φτάνοντας το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο είχε ήδη γίνει από το Δήμο η αλλαγή χρήσης του ακινήτου ώστε να μπορεί να πάρει άδεια για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι σύμβουλοι που πήραν το λόγο τότε, επιγραμματικά είχαν δηλώσει:

Ο κ. Βικέντιος Νικόλαος: Το κτίριο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρήση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, το οποίο το έχουμε ανάγκη.
Ο κ. Γληγόρης Κων/νος: Διαφωνώ για χρήση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και αφού υπάρχει και το αίτημα όπως το καταθέτει ο κ. Βικέντιος να το εξετάσουμε διαφορετικά.
Ο κ. Βλάχος Ευστάθιος : Υπάρχει ένας μεγάλος χώρος που περιλαμβάνει το κτίριο, τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Ο κ. Δήμαρχος : Μην αφήσουμε το κτίριο να καταρρεύσει. Να κάνουμε μία μίσθωση ολιγοετή και να προχωρήσουμε παράλληλα και τη μελέτη αξιοποίησης του ακινήτου.
Ο κ. Νικητάκης: Αν είναι για εποχικό μπορούμε να το μισθώσουμε γιατί το κτίριο θα καταστραφεί. Να το εξετάσουμε αυτό από νομικής άποψης. Να αναβληθεί το θέμα σήμερα.

Μετά από τη συζήτηση αποφασίστηκε ομόφωνα να αναβληθεί η ψήφιση και να εξεταστεί η περίπτωση της εποχικής ενοικίασης του.

DSCN8246Στις 26 Φεβρουαρίου 2016 επανήλθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα, να μισθωθεί το κατάστημα, χωρίς να ληφθεί υπόψη τίποτα από όσα είχαν συζητηθεί στο πρώτο ΔΣ. Μόνη αρνητική ψήφος ήταν του κ. Κώστα Γληγόρη (Δίαυλος).

Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 27 Μαΐου ο κ. Κώστας Γληγόρης ρώτησε για το θέμα: «το κατάστημα στα Σύβοτα, όπως είδα στη Διαύγεια, νοικιάστηκε. Διαβάσαμε, ότι προσήλθε μόνο ένας ενδιαφερόμενος και προσέφερε 125 ευρώ το μήνα. Δεν θα μπορούσε η Οικονομική Επιτροπή να ακυρώσει τη δημοπρασία; Πρόκειται για κτίριο 30 τ.μ. και οικόπεδο 270 τ.μ., αν αυτό δεν είναι ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας, τότε τι είναι;»

Η απάντηση του αντιδημάρχου κ. Νικητάκη:

«Αντιπαρέρχομαι τις εκφράσεις για ξεπούλημα, είναι πολύ πιασάρικες. Βρήκαμε, ανακαλύψαμε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, ένα αδιαμόρφωτο οικόπεδο. Αποφασίσαμε να κάνουμε δημοπρασία. Έγινε η δημοπρασία, προσήλθε ένας και προσέφερε 125 ευρώ. Δεν ακυρώσαμε τη δημοπρασία, όπως κάναμε στην περίπτωση του Αγίου Νικήτα, γιατί μας την επέστεψε η Αποκεντρωμένη και μας είπε, θα το κάνετε θέλετε, δεν θέλετε. Θα πρέπει να υπολογίσετε μέσα στην τιμή και τα έξοδα αποκατάστασης που δεν θα βαρύνουν το Δήμο. Πρόκειται για ένα αδιαμόρφωτο οικόπεδο και αργότερα ο Δήμος θα παραλάβει ένα οικόπεδο αποκαταστημένο. Είχαμε το δεδικασμένο του Αγίου Νικήτα, γι’ αυτό δεν ακυρώσαμε τη δημοπρασία. Τώρα γιατί ξεκινήσαμε από χαμηλά, αυτό είναι άλλο θέμα. Αυτό να το ρωτήσετε.»

Το δικό μας σχόλιο:

Ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της εκάστοτε πλειοψηφίας. Ο δημοτικός σύμβουλος δεν έχει την δυνατότητα να επανέλθει, στην περίπτωση που δεν πάρει σαφή απάντηση, ή θελήσει διευκρίνιση ο ίδιος ή κάποιος άλλος. Το καίριο ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι: αφού ο Δήμος είχε «κακό» προηγούμενο με την Αποκεντρωμένη, γιατί δεν έβαλε τιμή εκκίνησης ένα ποσό μέσα στα πλαίσια της λογικής; Ένα ποσό που να μην μοιάζει με χάρισμα. Όσο για την αποκατάσταση του οικοπέδου: Η εγκατάσταση μιας επιχείρησης και τα έξοδα που θα δημιουργηθούν, είναι μέσα στα πάγια έξοδα της επιχείρησης και λίγη σχέση έχουν με τον ιδιοκτήτη.

Δεν γνωρίζουμε αν πληρώνει ΕΝΦΙΑ ο Δήμος. Αν πάντως πληρώνει, με αυτά που θα εισπράττει από το ακίνητο, είναι ζήτημα αν επαρκούν για την πληρωμή του!

Όσον αφορά το «ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας», ας μην ξεχνάμε πως ήταν προσφιλής έκφραση της παράταξης που διοικεί το Δήμο, όσα χρόνια ήταν στην αντιπολίτευση. Λειτουργούσε σαν μομφή προς όλους τους άλλους.

Προηγουμενο αρθρο
Ένα μουσείο αλλιώτικο από τ’ άλλα
Επομενο αρθρο
«Αγωνία επιβίωσης»: Βιβλιοπαρουσίαση στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών

6 Σχόλια

  1. Αντωνης Κ.
    5 Ιουνίου 2016 at 22:38 — Απάντηση

    Καλα,τωρα κανετε οτι δεν καταλαβαινετε..
    Ολα ειναι απο πριν ετοιμασμενα. Κι εσυ-που τοοοσα χρονια μαζευες κανα ψηφουλακι-ελα τωρα να παρεις το μεριδιο σου:
    Σ εσενα πεφτει ενα κομματι δημοτικης περιουσιας,ΠΑΡΤΟ για οσο κανει ενας καφες..απ αυτους που θα σερβιρεις ξεδιαντροπα.
    ΝΤΡΟΠΗ ρεεε

  2. ΙΩΝΑΣ
    3 Ιουνίου 2016 at 18:52 — Απάντηση

    Α, μη γκρινιάζετε! Αυτά έχει η “πρώτη φορά”!

  3. anwnimos
    3 Ιουνίου 2016 at 09:56 — Απάντηση

    Και κάτι επιπλέον.
    Πρώτα από όλα Δήμος είναι οι ίδιοι οι δημότες. Οι ίδιοι οι δημότες οφείλουν να προασπίζουν τα συμφέροντα (κυρίως) οικονομικά του Δήμου. Η ακίνητη περιουσία εξάλλου του Δήμου ανήκει σε όλους τους Δημότες. Που είναι λοιπόν αυτή η “δημοτική ευσυνειδησία” όταν αποδέχεσαι να εκμισθώσεις το ακίνητο με ένα τόσο προκλητικά χαμηλό τίμημα? Όταν “αγωνίζεσαι” με συντρόφους σου για τη δημόσια περιουσία και το ξεπούλημα που γίνεται από τα αιμοσταγή νεοφιλελεύθερα και καπιταλιστικά κέντρα και μετά πας και αποδέχεσαι την εκμίσθωση με τέτοιο τίμημα ενώ ξέρεις ότι είναι προκλητικά χαμηλό και προκλητικό για τους συνδημότες σου, για νέους άνεργους που παλεύουν να πληρώσουν υπέρογκα ενοίκια.
    Οφείλει πρώτα νομίζω ο ίδιος ο δημότης ενοικιαστείς να μην αποδεχθεί αυτό το ενοίκιο. Εννοείται ότι η δημοτική αρχή οφείλει να το ακυρώσει. Όλα τα άλλα είναι φληναφήματα από την “ευαίσθητη¨ δημοτική αρχή σε αυτά τα θέματα και τα γνωστά παπαγαλάκια της στο facebook που βλέπουν φαντάσματα, εχθρούς, προπαγάνδες υποτίθεται ότι “προχωρούν”. Άν είναι να προχωρούν έτσι καλύτερα να κάτσουν στάσιμοι περισσότερο καλό θα μας κάνουν.
    Υ.Γ. φανταστείτε αυτοί γραφικοί μαχητές της δημοτικης αρχής και τα γνωστά τους παπαγαλάκια στο facebook τι θα έφτιαχναν αν ήταν αντιπολίτευση για το ίδιο θέμα.

  4. Σπυριδων Π. Βεργινης
    2 Ιουνίου 2016 at 21:36 — Απάντηση

    Η συνεπεια των λογων μας, ως απορροια των ιδεολογικων μας θεσεων, απαιτει αρετη και τολμη. Το ξεπουλημα της δημοτικης περιουσιας, μια προσφιλεστατη αριστερη εκφραση, της ελασσονος τοτε αντιπολιτευσης και σημερα δημοτικης αρχης, ειναι επικαιρη οσο ποτε αλλοτε.

  5. ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ
    2 Ιουνίου 2016 at 07:42 — Απάντηση

    Ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας τι γνώμη έχει ?

    • Βιολέττα Σάντα
      2 Ιουνίου 2016 at 21:47 — Απάντηση

      Όπως διαβάσαμε στα πρακτικά του ΔΣ συμφώνησε. Επί λέξει από το πρακτικό της αρ. 18ης/15 συνεδρίασης αριθ. Απόφασης 222:
      «Η Τ.Κ. Ευγήρου με το αριθ. 7/2015 έγγραφό τους, μας γνωρίζει ότι παρέχει την σύμφωνη γνώμη τους για αξιοποίηση του ακινήτου αυτού προκειμένου να δοθεί με την διαδικασία της δημοπρασίας για να λειτουργήσει ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.»

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.