HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΛαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται στο Νοσοκομείο Λευκάδας

Λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται στο Νοσοκομείο Λευκάδας

Η προσπάθεια της διοίκησης για ανάταξη του Νοσοκομείου

Δεν είναι λίγες οι φορές που το meganisinews έχει ασχοληθεί με τα προβλήματα και την λειτουργία του Νοσοκομείου Λευκάδας, εκφράζοντας την αγωνία των ανώνυμων πολιτών για την πορεία της δημόσιας υγείας στον τόπο μας. Πριν μόλις δυόμιση χρόνια (το ημερολόγιο έγραφε 13 Μαρτίου 2015) έβαζε λουκέτο και η παθολογική κλινική, μετατρέποντας το Νοσοκομείο ουσιαστικά σε Κέντρο Υγείας.

Πρόσφατα επισκεπτόμενος το ίδιο Νοσοκομείο και μέσα από βιωματική εμπειρία διαπίστωσα τεράστια αλλαγή τόσο ως προς στην στελέχωση, όσο και ως προς την αντιμετώπιση των έκτακτων και τακτικών περιστατικών που διακομίζονται σε αυτό. Λειτουργούν άψογα και επί καθημερινής βάσεως τα εξωτερικά ιατρεία: Οφθαλμολογικό, ΩΡΛ, ΠαΘολογικό, Καρδιολογικό, Παιδιατρικό, Γυναικολογικό, Χειρουργικό, Αμαιτολογικό, Ακτινογραφικό.

Λειτουργούν οι κλινικές: Παθολογική, Παιδιατρική, Γυναικολογική, Ορθοπεδική, Χειρουργική

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τους νέους επίκουρους ιατρούς , όπως με ενημέρωσαν αποτελούν πλέον την πλειοψηφία του ιατρικού προσωπικού που στελεχώνει το Νοσοκομείο, διαπιστώνοντας την αποφασιστικότητα και την όρεξή τους να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία.

-Για μένα δεν έχει σημασία από που ήρθα κι από που κατάγομαι. Είμαι πλέον Λευκαδίτης! μου είπε νεαρός επίκουρος χειρούργος που συνάντησα στην είσοδο του Νοσοκομείου την ώρα που συνομιλούσε με τον Διοικητή κ. Α. Μίχα.

–Κύριε διοικητά αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την κατάσταση την οποία διαπιστώνω σήμερα ότι βρίσκεται το Νοσοκομείο μας, θεωρώ ότι σας έχω αδικήσει διότι σας έχω ασκήσει αυστηρή κριτική κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας, είπα δράττοντας της ευκαιρίας που δόθηκε.

Βέβαια ο ίδιος μου απάντησε ότι δεν είναι ευχαριστημένος, πως κινείται μέσα σε αυστηρά δημοσιονομικά πλαίσια κι ότι παλεύει ώστε να γίνουν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Όταν δε ενημέρωσα τους δύο συνομιλητές μου ότι προτίθεμαι να γράψω ένα άρθρο που θα αναφέρω την εμπειρία μου και τις ευχαριστίες μου, με απέτρεψαν ζητώντας μου μόνο να ενημερώσω τον κόσμο για τις δυνατότητες του χειρουργικού τμήματος του δημόσιου Νοσοκομείου με τις επεμβάσεις νοσηλείας μιας ημέρας κι εγώ δεν θα τους χαλάσω το χατίρι:

Τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική

Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική είναι ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη της Γενικής Χειρουργικής στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Η λέξη λαπαροσκόπηση προέρχεται από τις λέξεις «λαπάρα» που σημαίνει κοιλιά και «σκοπώ» που σημαίνει βλέπω.

Έτσι, ενώ η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση γίνεται μέσα από μεγάλες τομές στην κοιλιά ώστε να υπάρχει άμεση όραση των οργάνων του ασθενούς, στη λαπαροσκόπηση ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση μέσα από μικρές τομές και βλέπει σε μεγέθυνση τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς, σε μια οθόνη.

Λαπαροσκόπηση είναι η επισκόπηση της περιτοναϊκής κοιλότητας με τηλεσκόπιο που εισάγεται στην κοιλιά διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος μετά από δημιουργία πνευμοπεριτοναίου.

Λαπαροσκοπική χειρουργική καλείται η πραγματοποίηση τεκμηριωμένων χειρουργικών επεμβάσεων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε μικρότερο χειρουργικό τραύμα εισόδου με συνέπεια την ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς.

Οι χειρουργικοί χειρισμοί πραγματοποιούνται έξω από το σώμα του ασθενούς μέσω λαπαροσκοπικών εργαλείων που μεταφέρουν τις κινήσεις παρασκευής των ιστών μέσα στους στενούς χώρους της περιτοναϊκής κοιλότητας ή άλλων εξωπεριτοναϊκών χώρων, υπό άμεση όραση μέσω βιντεοκάμερας και οθόνης τηλεόρασης.

Για την στελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου Μεγανησίου

Ο κ. Μίχας δήλωσε αναρμόδιος για απόφαση στελέχωσης του Περιφερειακού Ιατρείου, τονίζοντας ότι έχει ενημερώσει τον δήμαρχο Μεγανησίου στις πολλές επισκέψεις που έχει δεχθεί από αυτόν , ότι είναι θέμα για το οποίο την αρμοδιότητα φέρει εξ ολοκλήρου η 6η ΥΠΕ κι εκεί πρέπει ν΄απευθυνθεί.

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Ειδική και τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 19η Δεκεμβρίου 2017
Επομενο αρθρο
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λευκαδας: Σύντομα ιατρός στο Μεγανήσι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.