HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΛαϊκή Συσπείρωση: ανακοίνωση για τη συζήτηση του ΔΣ για την αύξηση των κρουσμάτων στο δήμο Λευκάδας

Λαϊκή Συσπείρωση: ανακοίνωση για τη συζήτηση του ΔΣ για την αύξηση των κρουσμάτων στο δήμο Λευκάδας

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Τις τελευταίες μέρες η πορεία εξέλιξης των κρουσμάτων προκαλεί δικαιολογημένα την αυξανόμενη ανησυχία όλο και περισσότερων συμπολιτών μας. 

Λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης προέκυψε η ανάγκη συζήτησης εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Φλεβάρη.

Όπως και σε όλη την Ελλάδα, η αντιεπιστημονική λογική «βλέποντας και κάνοντας» της κυβέρνησης, η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας που έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ και τα σχολεία «σε υγειονομικές βόμβες», δυστυχώς, προμήνυαν αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. Η κρατική ευθύνη σε όλα τα επίπεδα, κυβέρνηση, περιφέρειες, δήμους, απουσιάζει παντελώς. Η επιδημιολογική επιτήρηση είναι ανύπαρκτη.

Δύο ώρες πριν τη συνεδρίαση ο κ. Δήμαρχος, έβγαλε δελτίο τύπου απαριθμώντας τις ενέργειες που έγιναν από το Δήμο, κατόπιν εορτής, μια βδομάδα μετά την έξαρση των κρουσμάτων και μετά από μεγάλη κατακραυγή από τους δημότες. Αυτές όμως είναι οι αυτονόητες ενέργειες που έχουν κάνει, όντας στοιχειωδώς υποχρεωμένοι και πολλοί άλλοι Δήμοι πανελλαδικά. Όπως είπε επίσης, ο κ. Δήμαρχος φρόντισε να «υποκατασταθούν» καθαρίστριες των σχολείων που βγήκαν εκτός μάχης, δηλαδή κάποιες από τις εναπομείνασες έγιναν λάστιχο για να καλύψουν τα κενά.

Κατα τη διάρκεια της συζήτησης η παράταξη του δημάρχου κ. Καλού και η  «συγκυβερνώσα» παράταξη του κ. Σολδάτου αναπαρήγαγαν τη γραμμή-«πλυντήριο» για τις κυβερνητικές ευθύνες. Επέρριψαν τις ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων στους πολίτες, για τις στραβοφορεμένες μάσκες, τα δυο μέτρα απόσταση στη βόλτα μέσα στην αγορά ή στην παραλία και κυρίως σε μια συνάθροιση από όπου «ξεκίνησε το κακό». 

Η εγκατάσταση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο κτίριο του ΚΑΠΗ μπορεί να αύξησε τον αριθμό των τεστ, όμως αυτά αφήνονται στον «πατριωτισμό» καθενός. Δεν μπορεί να είναι σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, το τεστ σε όποιον θέλει και μπορεί στο ωράριο 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι, μετά από ραντεβού ακόμα και μετά από 2-3 μέρες. Η αύξηση των τεστ, που εξέφρασε ικανοποίηση ο κ. Δήμαρχος, δεν μπορεί να είναι στη βάση λογικής καταστήματος «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Πρόκειται για μιαν άκρως αναποτελεσματική αντιμετώπιση.

Το ζήτημα της ενημέρωσης των δημοτών, δεν είναι για την ικανοποίηση της περιέργειας, όπως μπορεί να νομίζουν ορισμένοι. Δεν αποτελεί επίσης, ένα είδος ενημέρωσης «καφενείου». Η καθημερινότητα των εργαζομένων εξαρτάται από αυτή την ενημέρωση για αυτό πρέπει να είναι υπεύθυνη. Μια ακόμα πλευρά της ενημέρωσης σχετίζεται με την αποδοχή ή όχι των μέτρων. Οι αντιφάσεις της κυβέρνησης, αυτό που καταλαβαίνει ο καθένας ως «και τι πειράζει η τάδε δραστηριότητα και την απαγορεύουν», η αδιαφορία για τους πραγματικούς χώρους συνωστισμού (που δεν είναι η αγορά ή η παραλία), αλλά τα ΜΜΜ, οι χώροι δουλειάς εκεί δηλαδή που βρίσκονται για πολλές ώρες αρκετοί εργαζόμενοι κάνουν τον ίδιο τον κόσμο να «χαλαρώνει». Η αντίληψη της κυβέρνησης ότι πχ στη σχολική αίθουσα μπορούν να είναι 25 παιδιά, αλλά έξω από αυτή  απαγορεύεται να είναι πάνω από 9 είναι χαρακτηριστική. Ή στα σούπερ μάρκετ που «βγαίνει η υποχρέωση» του εργοδότη με ένα αντισηπτικό και ένα καρτελάκι για το μέγιστο αριθμό πελατών στο κατάστημα. Ο απολογισμός ανά την Ελλάδα, είναι τραγικός και σε κρούσματα, αλλά και σε θανάτους που σχετίζονται με τα σούπερ μάρκετ. Η λογική που εκφράζουν ορισμένοι συμπολίτες μας, με ειρωνική διάθεση, «εδώ κολλάει, εκεί δεν κολλάει» αντανακλά τις κυβερνητικές αντιφάσεις και θρέφει την χαλάρωση των συμπολιτών μας. Έτσι κι αλλιώς, κανένα lockdown δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη λήψη απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. 

Ο κ. δήμαρχος έλεγε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ότι παίρνει τηλέφωνο μια φορά τη βδομάδα τον αρμόδιο υπουργό για την αποκατάσταση του δρόμου της Λαγκάδας (Σφακιώτες- Αγ. Νικήτας). Δεν πήρε, όμως, μια φορά τηλέφωνο, να ζητήσει ενίσχυση των δομών Υγείας στη Λευκάδα. Δεν προκάλεσε μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να παρθεί απόφαση που θα απαιτεί την ενίσχυση τους από την κυβέρνηση.

Σχολικές μονάδες απευθύνθηκαν στο δήμο για τεστ μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Πλήρης αδιαφορία από μέρους της δημοτικής αρχής. Η δημοτική αρχή άμεσα να πάρει πρωτοβουλία σε συννενόηση με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να διενεργήσει τεστ σε όλη τη σχολική κοινότητα. Να απαιτήσει την ενίσχυση με προσωπικό του συγκεκριμένου κλιμακίου, ώστε να προχωρήσει σε μαζικά τεστ όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς των σχολείων και μόνο εκείνων που έχουν κρούσμα/τα. 

Το ζήτημα είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που ζητούσε η εκπαιδευτική κοινότητα μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Σεπτέμβρη κιόλας. Αιτήματα, που η κυβέρνηση προκειμένου να μην τα υλοποιήσει χρησιμοποίησε τη συκοφαντία, το ξύλο, την καταστολή. Προφανώς και δεν μπορεί να είναι σοβαρή αντιμετώπιση η λογική «μόλις εμφανιστεί ένα ή περισσότερα κρούσματα κλείνουμε το τμήμα ή το σχολείο». 

Μεγάλη ευθύνη έχουν και όλοι όσοι προσπαθούν να κρύψουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, που πλέον δεν κρύβεται. Στο ζύγι τους, υγεία του κόσμου και ο τζίρος των επιχειρήσεων, αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην αλλάξουμε χρώμα στον υγειονομικό χάρτη και φυσικά να με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα της καλοκαιρινής σεζόν. Καλούμε όσους παίζουν αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι στις πλάτες του λευκαδίτικου λαού να σταματήσουν τώρα!

Παράλληλα, γίνεται μια προσπάθεια από διάφορους, που θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, να διαστρεβλώσουν την άθλια πραγματικότητα των δομών Υγείας στο νομό μας. Η αθλιότητα της κατάστασης αποδεικνύεται από το προσωπικό που το έχουν «τεντώσει» στην κυριολεξία, από τις μεγάλες ελλείψεις και στα βασικά, από τα τεστ που δεν γίνονται στο προσωπικό παρα μόνο αν είναι ύποπτα κρούσματα. Η κατάσταση έφτασε στα όρια τη γελοιότητας με τις ελλείψεις σε αντιδραστήρια για τον μοριακό αναλυτή (δωρεά) που έτρεξε να δωρίσει το επιμελητήριο και να «σώσει τα προσχήματα».

Τις προτάσεις μας τις έχουμε αναδείξει πολλές φορές μέσα στην τελευταία χρονιά που ο λαός μας αντιμετωπίζει αυτή την περιπέτεια.

Να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, με ενίσχυση των υποδομών και ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό και να υπάρξει κρατικός έλεγχος σε ευαίσθητους χώρους όπως γηροκομεία, κ.α. 

Να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας (ιδιώτες γιατροί, εργαστήρια κλπ)  και να ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό.

Να διασφαλιστούν οι επιστημονικές οδηγίες, τα σχέδια επαγγελματικού κινδύνου και όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και οι άλλες κρατικές υπηρεσίες να λειτουργήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

1-3-2021

Προηγουμενο αρθρο
Θανάσης Καββαδάς: «3 ακόμα μόνιμοι γιατροί στο Νοσοκομείο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Σεισμός : Τι λένε οι επιστήμονες για τα 6 Ρίχτερ που χτύπησαν τη Θεσσαλία – Πανικός στους δρόμους

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.