HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ«Λευκάδας Πετράδια»: Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Κουκούλογλου

«Λευκάδας Πετράδια»: Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Κουκούλογλου

ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΠΕΤΡΑΔΙΑ

Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Κουκούλογλου.

KOYKOYLOGLOYΚαντάδα… θύμησης και νοσταλγίας στις ομάδες και στα παιδιά της αλάνας, της γειτονιάς και της ξωμεριάς μιας άλλης εποχής, κάνει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Αβραάμ Κουκούλογλου, στο νέο βιβλίο του υπό τον τίτλο πολύτιμα της «ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΠΕΤΡΑΔΙΑ», που θα παρουσιαστεί την 1η Αυγούστου 2016 και ώρα 20.30 στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας (Ροντογιάννη 11).

Πρόκειται για μια ωδή στη γενέτειρα των ποιητών και των θρύλων, των Τεχνών και των Γραμμάτων, του αθλητισμού και γενικότερα των απλών ανθρώπων, εγγράμματων και ολιγογράμματων, που ύμνησαν και υμνούν το κορμί της με ραψωδίες, μουσικές, τραγούδια, χρώματα και πινελιές μοναδικής ωραιότητας και ομορφιάς. Για ένα υπέροχο προπολεμικό και μεταπολεμικό σεργιάνι στα ποδοσφαιρικά στέκια της διάσημης «Σάντα Μαύρα», για ένα μεγάλο και ονειρικό ταξίδι στο χρόνο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και λεπτομέρειες άγνωστες στο ευρύ κοινό της όμορφης νήσου.

Το βιβλίο κοσμείται από εκατοντάδες ανεκτίμητης αξίας παλιές φωτογραφίες επίσημων και ανεξάρτητων συλλόγων και χιλιάδες ονόματα παικτών και αθλητών, αλλά και ανθρώπων του Λόγου και της Τέχνης, που αναδείχθηκαν και ακτινοβόλησαν μέσα από τα καντούνια και τους αθλητικούς «ναούς» της πεντάμορφης Λευκάδας στα ψηλώματα της οποίας ακτινοβολεί πάντα ο ναύαρχος και φάρος του νησιού Α.Σ. Τηλυκράτης.

Μεγάλη η διαδρομή, ονειρική η εκδρομή, γοητευτική αυτή η ιστορία. Δώρα αγάπης από καρδιάς και συναντήσεις σαν παλιό σινεμά με υπέροχες ασπρόμαυρες φωτογραφίες και εικόνες μνήμης, σενάρια και πρωταγωνιστές μιας ρομαντικής εποχής και ανταμώσεις με θύμησες και θυμιάματα ενός κόσμου ιστορικά ατσάκιστου και πεισματάρη, που αστραποβόλησε και διακόνησε και σμίλεψε εθελοντικά και χωρίς σταματημό πολιτιστικά, πνευματικά, κοινωνικά και αθλητικά καζάντια.

Ενός κόσμου περήφανου, του κόσμου του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα, του κόσμου της απλωσιάς και της ξωμεριάς, του κόσμου που μέσα από τα καντούνια και τα στενά σοκάκια από τα χρόνια της πιτσιρικαρίας, τα ανέμελα χρόνια των καμπίσιων και των βουνίσιων του νησιού, αρμένισε τη ζωή και τα όνειρα του σαν τους γλάρους και τους ερωδιούς, για να αγναντεύει τώρα, να μνημονεύει και να υμνεί, όσο αντέχει και μπορεί, μέρες δόξας και μεγαλείου.

Θρύλους και μύθους και πρότυπα άσπιλων και άχραντων πολιτισμών, όλους όσοι έγραψαν ιστορία στα αθλητικά ταμπούρια και αργότερα σε άλλους μεγάλους και σκληρούς προμαχώνες της ζωής για τη ζωή, με τον ιδρώτα, το αίμα και τη μεγάλη αγάπη τους, για την μπάλα, ιδίως σε ζαρωμένους, μίζερους και θολωμένους καιρούς. Ενός κόσμου αγονάτιστου και φλογισμένου, που βγήκε στο ξέφωτο των πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων της Λευκάδας, όπως ακριβώς συνέβη σε ολόκληρο το φλούδι της Ελλάδας, όταν ξεπέρασε τα αξεπέραστα, για να μακαρίζει μέσα στα κοινωνικά χαλάσματα και στις ανεμοθύελλες της εποχής πρόσωπα και γεγονότα, μαρτυρίες και ανέκδοτα στις λησμονημένες γνωστές και άγνωστες ιστορίες και λεπτομέρειές τους. Ψυχές και καρδιές, που δούλεψαν στο ποδοσφαιρικό, κυρίως, αλέτρι, για τη διάδοση και την εξάπλωση της ποδοσφαιρικής και αθλητικής κληρονομιάς και ξαγρύπνησαν φρουρώντας θεληματικά και ακούραστα την κοινωνική αντίσταση στα μαραζώματα και στα ευτελή εκείνων των καιρών.

Παιδιά, σας ευχαριστώ πολύ !

EXOFILLO

Προηγουμενο αρθρο
Ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Λευκάδα δένει τράγο από τα κέρατα για να προσελκύσει πελάτες
Επομενο αρθρο
«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»! - Στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.