HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΛευκάδα – Γράφει ο Κωνσταντίνος Αργυρός

Λευκάδα – Γράφει ο Κωνσταντίνος Αργυρός

Όταν κάποιος με ρωτάει από πού κατάγομαι και του απαντώ «από τη Λευκάδα», βλέπω πάντα μια περίεργη αντίδραση ή ένα μειδίαμα. Ύστερα από καιρό κατάλαβα και το λόγο. Λευκάδα, Επτάνησα, με κατοίκους γνωστούς γι’ αυτή την επτανησιακή τρέλα που μας χαρακτηρίζει. Ε, ναι, λοιπόν νιώθω υπερήφανος! Είμαι ένας «τρελός» επτανήσιος, που χαίρομαι να μιλάω για τον τόπο καταγωγής μου όπου βρεθώ κι όπου σταθώ. Δεν είμαι «τοπικιστής». Όλη η Ελλάδα είναι πανέμορφη και είμαστε πολύ τυχεροί για τη χώρα που ζούμε.

Σαν τη Λευκάδα, όμως…

Την αποκαλούν και όχι τυχαία «Το σμαραγδένιο νησί του Ιονίου», αφού τα νερά της έχουν χρώμα σμαράγδι ειδικά σε αυτές τις μπουνάτσες του καλοκαιριού, ενώ τα βράχια που χτυπάει η θάλασσα έχουν χρώμα λευκό, εξού και το όνομά της. Η Λευκάδα είναι παγκοσμίως γνωστή για τις παραλίες της. Κάθε χρόνο το Πόρτο Κατσίκι είναι μέσα στις 10 καλύτερες παραλίες της Μεσογείου κι οι φωτογραφίες από το συγκεκριμένο μέρος είναι το πιο must και trendy αναμνηστικό που θα στείλεις στον καλύτερό σου φίλο ή φίλη μέσω sms, για να τον κάνεις να ζηλέψει που δεν είναι εκεί ή που θα ανεβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κάνεις αποσπάσεις από τους followers σχόλια του τύπου «Μαγευτικό τοπίο» ή το πιο κομψό… «Σε μισώ».

Η Λευκάδα έχει πολλά μέρη να πας, αρχής γενομένης από την πόλη-Χώρα που συναντάς όταν περάσεις μέσω της πλωτής γέφυρας που συνδέει τη Στερεά Ελλάδα με το νησί. Η πόλη της Λευκάδας μοιάζει με πολύχρωμη ζωγραφιά που συνέθεσε ο καλλιτέχνης. Χρώματα πολλά, σπίτια σε γαλάζιες, πορτοκαλί, ακόμη και κόκκινες αποχρώσεις. Φτάνοντας στην πόλη οι άνθρωποι σίγουρα θα σε κερδίσουν από το πρώτο γεια! Απλοί, ευγενικοί, οι περισσότεροι με ένα ποδήλατο ή με ένα δίκυκλο τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες, ενώ μια συνάντηση με τους παλιούς Λευκαδίτες ή με κάποια ηλικιωμένη Λευκαδίτισσα ντυμένη με την παραδοσιασκή φορεσιά θα σε κάνει να λατρέψεις το νησί. Αυτή η τραγουδιστή ομιλία με τις πολλές κοφτές λέξεις και το γρήγορο τέμπο σε καθηλώνει.

Δεν έχω καλύτερο από το να συναντάω στα σοκάκια (στενάκια) Λευκαδίτες ψαράδες και να μιλάω μαζί τους ή να συναντάω τους κανταδόρους που με τα μαντολίνα τους κάνουν βόλτες στην πόλη τραγουδώντας επτανησιακές καντάδες. Στην πόλη άλλωστε τα σπίτια είναι κολλημένα το ένα με το άλλο σαν παζλ και οι γειτονιές έχουν τη δική τους ονομασία, π.χ. η γειτονιά του Πλιου (Πουλιού).

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλές, με τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης να έχουν μεγάλη ιστορία, και το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ να συμπληρώνει φέτος 52 χρόνια ζωής, κάθε Αύγουστο χορευτικά συγκροτήματα να δίνουν το «παρών» σε αυτή τη μεγάλη γιορτή και να χορεύουν το χορό της Ειρήνης και Συναδέλφωσης των Λαών. Στη Λευκάδα έχεις επιλογές όλες τις ώρες, ενώ μόλις σουρουπώνει το ηλιοβασίλεμα από την παραλία των Μύλων είναι μαγεία. Πριν φύγεις από το νησί μην ξεχάσεις να αγοράσεις παραδοσιακά προϊόντα, όπως μαντολάτο, παστέλι, λαδόπιτα, φακές Εγκλουβής, κρασιά, σαλάμι αέρος, αλλά και να ανάψεις ένα κερί στην Κυρά Φανερωμένη.

Εγώ θα είμαι εκεί τον Αύγουστο. Εσύ;

Πηγή: www.athensvoice.gr

Προηγουμενο αρθρο
Όταν το θανατικό άραξε στη Λευκάδα- Η πανώλη ενέσκηψε στο νησί τον Μάιο του 1743
Επομενο αρθρο
Χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου Λευκάδας την 31/07/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.