HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΛευκάδα: Μαγευτική ατμόσφαιρα στο νησί των ποιητών το Πάσχα

Λευκάδα: Μαγευτική ατμόσφαιρα στο νησί των ποιητών το Πάσχα

Στο νησί των ποιητών το Πάσχα είναι μαγευτικό. Μπορεί η Λευκάδα να έχει τη φήμη ενός παράδεισου χρωμάτων, ήχων και αρωμάτων, με τις παραλίες της και τα παραδοσιακά χωριά της, όμως και κατά την περίοδο του Πάσχα ελκύει πιστούς με την κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στους ναούς.

Τη Μεγάλη Παρασκευή στην πόλη, τα παλιά χρόνια, λειτουργούσαν όλες σχεδόν οι εκκλησίες και έβγαιναν περισσότεροι Επιτάφιοι τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου. Αργότερα γινόταν «συνάντηση Επιταφίων» στην πλατεία και όταν περνούσαν οι φιλοπαίγμονες Μπρανέλοι αφορμή ήθελαν για ν’ αρχίσουν τα πειράγματα προς τις άλλες ενορίες.

DSCN8463

Σήμερα στην πόλη της Λευκάδας κάθε εκκλησία έχει τον δικό της Επιτάφιο, το Ιερό Κουβούκλιο, με την Ιστορική Φιλαρμονική του νησιού να συνοδεύει τον Επιτάφιο της Μητρόπολης. Οι Επιτάφιοι διασχίζουν την αγορά και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία.

DSCN8620

Όμως το Μεγάλο Σάββατο η ατμόσφαιρα από νωρίς γίνεται εορταστική. Το πρωί χτυπάνε οι καμπάνες δίνοντας το σύνθημα στις νοικοκυρές να βγουν στα παράθυρα και να ρίξουν «το κομμάτι» στον δρόμο. Πετούν δηλαδή ένα πήλινο αγγείο, πιάτο, λαγήνι, μπότη και στην ανάγκη ένα κεραμίδι ή κάτι γυάλινο – γενικά ένα εύθραυστο δοχείο που γίνεται κομμάτια. Τα συντρίμμια του σκεύους δεν κάνει να τα μαζέψουν την ίδια ημέρα. Το κομμάτι -λέει η παράδοση- το ρίχνουν για να σπάσει η θλίψη, η ησυχία και το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας ή, κατ’ άλλους, για να σκοτώσει τον Ιούδα που πρόδωσε τον Ιησού. Υστέρα βγαίνει στην αγορά και η Φιλαρμονικά η οποία παίζει εμβατήρια.

Το βράδυ της Ανάστασης γιορτάζεται σε πολλές εκκλησίες, με επίκεντρο το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που είναι παράλληλα και η προστάτιδα και πολιούχος του νησιού. Βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι.

Πηγή: Τα Νέα

Προηγουμενο αρθρο
Άγγελος Σικελιανός: Ο λυρικός
Επομενο αρθρο
Πολλά και ενδιαφέροντα σχεδιάζονται για την Άγγελου Σικελιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.