HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΛευκάδα: Πολλές κι οι άγνωστες ομορφιές της!

Λευκάδα: Πολλές κι οι άγνωστες ομορφιές της!

Χρησιμοποιώντας σαν αφετηρία ένα πολύκοσμο θέρετρο σαν το Νιδρύ, επιχειρούμε σύντομες, μα άκρως διασκεδαστικές και αποκαλυπτικές εξορμήσεις σε ερημονήσια, απόμακρες ακρογιαλιές, φαράγγια και ξεχασμένα ορεινά χωριά, ανακαλύπτοντας το πολύπτυχο πρόσωπο της Λευκάδας, του πιο «στεριανού» νησιού του Ιονίου.

Η… αλλιώτικη πλευρά της

1) Ο παράδεισος του wind surf:

41

Οι παραλίες της σίγουρα διεκδικούν μια αξιοζήλευτη θέση ανάμεσα στα καλύτερα ακρογιάλια του Ιονίου. Τελικά όμως ένα ιδιόμορφο φυσικό φαινόμενο είναι αυτό που κλέβει τις εντυπώσεις και κερδίζει τους φίλους του wind surf. Όσοι ασχολούνται με θαλάσσιες δραστηριότητες και ιδιαίτερα με την ιστιοπλοΐα ξέρουν ότι στον κόλπο της Βασιλικής θα βρουν τις ιδεώδεις συνθήκες για να απολαύσουν το αγαπημένο στους σπορ. Την παράσταση κλέβουν τα δεκάδες μικρά ιστιοφόρα και wind surf που ξεκουράζονται στην αμμουδιά ή παραμένουν αγκυροβολημένα στα αβαθή περιμένοντας το σύνθημα του ανέμου που πάντα δίνεται στην ώρα του, κατά τις 3 το μεσημέρι. Η παραλία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες παραλίες στον κόσμο για wind surf!

2) Παραλίες πανέμορφες και ήσυχες ακόμα και τον Αύγουστο:

Πολύ κοντά στον όρμο της Βασιλικής βρίσκονται μερικές υπέροχες αμμουδιές, άγνωστες για τους πολλούς, αλλά εξίσου αξιόλογες και κυρίως… ήσυχες, ακόμα και κατά τη διάρκεια της high season. Τέτοιες είναι οι παραλίες Αμμούσω και Αφτέλι, που προσγγίζονται εύκολα με ασφάλτινους ή καλούς χωμάτινους δρόμους, ενώ ακολουθώντας τον βατό χωματόδρομο που φεύγει νότια από το λιμανάκι της Βασιλικής για 1.800 περίπου μέτρα και μετά το σύντομο μονοπάτι, θα ανακαλύψτε την απίθανη και ερημική παραλία Αγιοφύλλη.

3) Εγκλουβή, ένα ορεινό χωριό από άλλο κόσμο:

44

Χωρίς να διανύσουμε πολλά χιλιόμετρα από τον πελαγίσιο ορίζοντα, θα χωθούμε για τα καλά στην πανέμορφη ορεινή και τραχιά ενδοχώρα, όπου και συναντάμε το κεφαλοχώρι Καρυά. Εδώ λειτουργεί και ένα καταπληκτικό Λαογραφικό Μουσείο. Συνεχίζουμε οδηγώντας σε ένα καθαρά βουνίσιο τοπίο ως το χωριό Εγκλουβή, που βρίσκεται σε ύψος 750 μ. κάτω από τη δεύτερη σε ύψος κορφή του νησιού. Άλλος τόπος, άλλος χρόνος, άλλος, θα έλεγε κανείς, κόσμος. Ένα χωριό ταυτισμένο με την καλλιέργεια της φακής, για τη μοναδικότητα της οποίας έχει διακριθεί παγκοσμίως.

Αυτά που «δεν γίνεται» να μη δεις

1) Πόρτο Κατσίκι, Βασιλική:

Το εξωπραγματικό τοπίο και τα σκαλοπάτια του γκρεμού στο Πόρτο Κατσίκι και η Βασιλική, ένα από τα γνωστότερα θέρετρα της Λευκάδας, με αξιόλογη ξενοδοχειακή υποδομή, πολλά εστιατόρια, ταβερνάκια και ένα άψογα οργανωμένο camping. Ένα top 3 από παραλίες που μαγεύει και τους πιο πολυταξιδεμένους επισκέπτες.

2) Φωτογραφίστε το ηλιοβασίλεμα από την ξύλινη γέφυρα

285

Κοντά στο λιμάνι της πόλης της Λευκάδας βρίσκεται το περίφημο πάρκο των ποιητών (Μποσκέτο όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι), Λίγο πιο μακριά, μπροστά ακριβώς από τον πεζόδρομο που κατακλύζεται από τις καφετέριες και τα μπαρ, βρίσκεται η ξύλινη γέφυρα που είναι κτισμένη πάνω από το κανάλι. Κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έκτοτε αποτελεί το νούμερο ένα σημείο για φωτογραφίες, την ώρα που ο ήλιος δύει. Οι κάτοικοι την αποκαλούν γέφυρα των στεναγμών ή γέφυρα των ερωτευμένων.

3) Το φαράγγι Δημοσάρι και η δροσιά του βουνού:

46

Στην ανατολική ακτή του νησιού και στο Νυδρί, αποκαλύπτεται σαν μαγευτικό ξάφνιασμα το πανόραμα του κόλπου της Λευκάδας, κατάστικτου από το νησιώτικο σύμπλεγμα των Πριγκιπονήσων, όπως ο Σκορπιός, το Μεγανήσι, η Μαδουρή και η Σπάρτη. Το κατάφυτο φαράγγι του Δημοσάρι με τα τρεχούμενα νερά και το μικρό καταρράκτη συμπληρώνει το υπέροχο τοπίο. Εδώ θα έρθετε για να αναζητήσετε τη δροσιά του βουνού, να περπατήσετε στο πυκνό πλατανόδασος και δείτε το μικρό καταρράκτη. Μάλιστα την άνοιξη μέχρι τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, ο καταρράκτης έχει αρκετό νερό και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, προς απογοήτευση των εκδρομέων του Αυγούστου, που δεν βλέπουν ούτε σταγόνα να κυλά πάνω στα βράχια.

Κείμενα – Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Προηγουμενο αρθρο
Στη Γ΄ Εθνική ο Τηλυκράτης
Επομενο αρθρο
Οι πανηγυρισμοί του Τηλυκράτη μετά την νίκη ανόδου στη Γ΄ Εθνική (videos)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.