HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΛευκάδα: Το άγνωστο πρόσωπό της

Λευκάδα: Το άγνωστο πρόσωπό της

Η Λευκάδα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και στην ενδοχώρα της, όπου βρίσκονται τα γραφικά ορεινά χωριά της

Βαγγέλης Στεργιόπουλος

Η Λευκάδα, το μαγευτικό νησί του Ιονίου, φημίζεται, ως γνωστόν, για τις εξαίρετες αμμουδερές παραλίες της με τα γαλαζοπράσινα νερά, τους υπέροχους ορμίσκους της, ιδανικούς για ελλιμενισμό εκδρομικών σκαφών, και τα δασωμένα νησάκια κοντά στην ανατολική ακτογραμμή της, τα Πριγκιποννήσια.

Όμως, η Λευκάδα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και στην ενδοχώρα της, όπου βρίσκονται τα γραφικά ορεινά χωριά της.

Πρόκειται για ένα άλλο πρόσωπο της Λευκάδας, άγνωστο στους πολλούς, εξίσου όμως γοητευτικό και ενδιαφέρον, που εκπλήσσει ευχάριστα όσους το ανακαλύπτουν.

Στην Καρυά, παραδοσιακό κεφαλοχώρι, χτισμένο σε κατάφυτη περιοχή (υψόμετρο 500), η γραφική πλατεία με τα πλατάνια και τα καφέ – εστιατόρια συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση. Το χωριό φημίζεται για τις επιδόσεις των κατοίκων του στην υφαντική και την κεντητική (ονομαστά είναι τα «καρσάνικα» κεντήματα).

Ανατολικά της Καρυάς, σε απόσταση 4,5 χλμ, βρίσκεται η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με τοιχογραφίες 17ου-18ου αιώνα και περίβολο.

Ο Δρυμώνας και η Εξάνθεια, ορεινά χωριά με γνήσιο παραδοσιακό χρώμα, χτισμένα αμφιθεατρικά, προσφέρουν συναρπαστική θέα στο πέλαγος.

Ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριά της λευκαδίτικης ενδοχώρας, χτισμένο σε υψόμετρο 730, είναι η Εγκλουβή, που περιβάλλεται από κατάφυτους λόφους.

Στην περιοχή της Εγκλουβής βρίσκεται το οροπέδιο του Αγίου Δονάτου («Βουνί»), όπου παλαιά πηγάδια, ερειπωμένοι ανεμόμυλοι και οι ξακουστοί «βόλτοι», περίτεχνα ξερολιθικά κτίσματα θολωτής μορφής (ανάγονται τουλάχιστον στην περίοδο της Ενετοκρατίας), δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα.

Αρκετά αποκατεστημένα πετρόχτιστα σπίτια στολίζουν τη Βαυκερή, όμορφο ορεινό χωριό.

Στην ευρύτερη περιοχή της Βαυκερής βρίσκονται δύο αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, η μονή Ασωμάτων και η μονή Ευαγγελιστρίας (Κόκκινη Εκκλησία).

Όσοι κατηφορίζουν το δρόμο που συνδέει τη Βαυκερή με το Νυδρί απολαμβάνουν την εξαίσια θέα στα Πριγκιποννήσια.

Τα Λαζαράτα, χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 440, και οι γειτονικοί οικισμοί (Σπανοχώρι, Πινακοχώρι, Κάβαλλος, Ασπρογερακάτα) συνθέτουν ένα ωραίο οικιστικό σύνολο, που αναπτύσσεται σε μια κατάφυτη περιοχή.

Δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής και γραφικά σοκάκια στα χωριά, η εκκλησία του Προφήτη Ηλία με την πανέμορφη θέα, κοντά στα Λαζαράτα, η πλατεία του Φρυά με τα πλατάνια και την εκκλησία της Αναλήψεως, το φαράγγι της Μέλισσας, κοντά στον Κάβαλλο, τραβούν την προσοχή των επισκεπτών.

Πηγή: www.in.gr

Προηγουμενο αρθρο
Παππού, τι είναι ο έρωτας, τι είναι ο γάμος;
Επομενο αρθρο
Επιχείρηση εξαπάτησης Διοίκησης και ΣΥΡΙΖΑ, η «δήθεν» αναβαθμισμένη λειτουργία του Νοσοκομείου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.