HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΛευκάδα: Το νησί με τα χίλια πρόσωπα

Λευκάδα: Το νησί με τα χίλια πρόσωπα

Ένα οδοιπορικό στην μαγευτική Λευκάδα

Γενέτειρα σπουδαίων ανθρώπων, με μεγάλη ιστορία και παράδοση, με απαράμιλλη ομορφιά και κάλλος, το νησί της Λευκάδος αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, αλλά και όλου του κόσμου. Σε μεγάλες πόλεις-κέντρα του εξωτερικού η Ελλάδα διαφημίζεται σε μεγάλες πινακίδες, «ποζάροντας» με το καλύτερο πρόσωπό της, δηλαδή με το γαλαζοπράσινο του Ιονίου στο Πόρτο Κατσίκι (μία από τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως), φέρνοντας τη Λευκάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο δίαυλος και το φρούριο της Αγ. Μαύρας
Ο δίαυλος και το φρούριο της Αγ. Μαύρας

Χάρη στη γεωγραφική της θέση (βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας), συνδέεται με τη στεριά με μία πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων, κάνοντας εύκολη και οικονομική την πρόσβαση. Μαζί με την Εύβοια, είναι τα δύο νησιά, όπου η πρόσβαση γίνεται οδικώς. Η γέφυρα που συνδέει το νησί με τη στεριά κλείνει κάποιες φορές, έτσι ώστε να διέρχονται από τον δίαυλο και καράβια.

Στην είσοδο του νησιού μάς καλωσορίζει το κάστρο της Αγ. Μαύρας, με το ομώνυμο εκκλησάκι και τον πανέμορφο φάρο. Και αν η επίσκεψη στο φρούριο σας κουράσει, ένα μπάνιο στα γαλαζοπράσινα νερά της Γύρας θα σας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο. Η παραλία της Γύρας και του Αγ. Ιωάννη προσφέρονται και για θαλάσσια σπορ. Εδώ το kite serfing έχει την τιμητική του…

Βόλτα στη Χώρα

Πρωτεύουσα του νησιού αλλά και των πέριξ νησιών (Μεγανήσι, Κάλαμος και Καστός) είναι η πόλη της Λευκάδας, με συνολικά 6.852 κατοίκους. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης με τις πανέμορφες εκκλησιές και τους λουλουδιασμένους κήπους και αισθανθείτε την αύρα του Ιονίου να διαπερνάει τα στενά… Τα οικοδομήματα και η γενικότερη αισθητική θα σας ταξιδέψουν σε μία άλλη εποχή, αίγλης και γοητείας, με τα χνάρια του παρελθόντος να μην έχουν σβηστεί από το πέρας των χρόνων και την βραχύχρονη πραγματικότητα.

Η πόλη της Λευκάδας
Η πόλη της Λευκάδας
Η πόλη της Λευκάδας
Η πόλη της Λευκάδας

Πάνω από την πόλη, στέκει ψηλά στο βουνό η Παναγία η Φανερωμένη, η προστάτιδα όλων των Λευκαδιτών και πολιούχος του νησιού. Το μοναστήρι άρχισε να δημιουργείται το 332 μΧ. με την κατασκευή των πρώτων κελιών από τον επίσκοπο Λευκάδος Αγάθαρχο. Η εικόνα της Παναγίας έχει κάνει (και συνεχίζει να κάνει, σύμφωνα με τους πιστούς) θαύματα και εορτάζεται από την εκκλησία μας τις 8 Ιουνίου. Η προσέλευση του κόσμου είναι πάντοτε μεγάλη. Από το μοναστήρι η θέα προς τη Χώρα, τη λιμνοθάλασσα (που οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι έχει το σχήμα της Παναγίας με το θείο βρέφος στην αγκαλιά της) και τη Γύρα, είναι μαγευτική, ειδικά μάλιστα όταν ο ορίζοντας βάφεται με τα πορτοκαλοκόκκινα χρώματα του ηλιοβασιλέματος.

Δυτική ακτή: Η άγρια ομορφιά

Ταξιδεύοντας προς τις δυτικές ακτές του νησιού, ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη πανέμορφες ακρογιαλιές, με βαθυγάλαζα νερά, λευκή άμμο και πευκόφυτες πλαγιές. Μία σειρά από παραλίες (Αγ. Νικήτας, Κάθισμα, Μύλοι, Εγκρεμνοί και φυσικά Πόρτο Κατσίκι) θα σας μαγέψουν και θα σας δημιουργήσουν τις πιο όμορφες αναμνήσεις, κάνοντας τις διακοπές σας αξέχαστες. Οι περισσότερες παραλίες είναι προσβάσιμες από τη στεριά. Υπάρχουν ωστόσο και καραβάκια που κάνουν καθημερινά εκδρομές στις παραλίες του νησιού, και σας δίνουν τη δυνατότητα να βουτήξετε και σε παραλίες οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες οδικώς.

Μύλος
Μύλος
Κάθισμα
Κάθισμα
Πόρτο Κατσίκι
Πόρτο Κατσίκι
Εγκρεμνοί
Εγκρεμνοί

Η πιο διάσημη από όλες τις παραλίες είναι το Πόρτο Κατσίκι, η οποία έχει καταταχθεί στις έξι καλύτερες παραλίες της Μεσογείου. Η παραλία είναι αμμώδης, τα νερά είναι ομαλά και ρηχά, φτάνοντας λίγα μέτρα βάθος μέσα στον όρμο, ενώ έξω από τα ακρωτήρια φτάνουνε τα 350 μ. βάθος! Η παραλία έγινε γνωστή στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ύστερα από τη δημιουργία σύγχρονου οδικού δικτύου.

Κατηφορίζοντας δυτικά (από την πρωτεύουσα προς το ακρωτήριο Λευκάτα) συναντούμε πανέμορφα παραδοσιακά χωριά που μοιάζουν ανέγγιχτα στον χρόνο. Το πιο όμορφο από αυτά είναι η Εξάνθεια, που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με θέα στο μπλε πέλαγος. Άλλα χωριά που θα συναντήσετε είναι ο Αγ.Νικήτας, το Καλαμίτσι, τα Χορτάτα και το Αθάνι. Αγοράστε τοπικό μέλι και γευτείτε τις νοστιμιές των ταβερνίων της περιοχής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τοπικές λιχουδιές θα σας καθηλώσουν…

Εξάνθεια
Εξάνθεια

Η διαδρομή από τα δυτικά τελειώνει στο ακρωτήριο Λευκάτα, με τον πανέμορφο φάρο, τις απόκρημνες ακτές και το μοναστήρι του Αγ. Νικόλαου Νηράς. Το ακρωτήριο είναι γνωστό για την αυτοκτονία της Σαπφούς, η οποία όντας ερωτευμένη με έναν ναυτικό, αφού είδε το πλοίο να κατευθύνεται προς την Ιταλία, έπεσε από τα βράχια και σκοτώθηκε.

Άγιος Ιωάννης - Γύρα
Άγιος Ιωάννης – Γύρα

Ανατολική ακτή: Η ήρεμη δύναμη

Αν κατευθυνθείτε ανατολικά από την πρωτεύουσα, θα γνωρίσετε μία Λευκάδα διαφορετική, με καταπράσινους λόφους και καταρράκτες, με όμορφους όρμους και φιόρδ, με πολλά νησάκια και πανέμορφα λιμανάκια σε γραφικούς κολπίσκους. Πρόκειται για μια τοποθεσία, όπου η ψυχή γαληνεύει και αρχίζει να ονειρεύεται, ξεπερνώντας τα όρια της πραγματικότητας, χαμένη κάπου μέσα στο άπειρο του πράσινου και το γαλάζιου, που θολώνουν τα μάτια από ευεξία και τέρπουν την ψυχή από το κάλλος.

Σημείο αναφοράς είναι ο οικισμός του Νυδριού, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Από το Νυδρί, εκδρομικά σκάφη πραγματοποιούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθημερινά εκδρομές στα νησάκια που βρίσκονται απέναντι (Σκορπιός, Μαδουρή, Σπάρτη κά.), καθώς και στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Αξίζει να κάνετε μια τέτοια εκδρομή και να κολυμπήσετε σε μία από τις προσβάσιμες παραλίες του Σκορπιού, του νησιού του Ωνάση, και να πάρετε και εσείς λίγη από τη γοητεία του άλλοτε ένδοξου νησιού.

Σε μικρή σχετικά απόσταση από το Νυδρί, βρίσκονται οι καταρράκτες στο Δημοσάρι, σε μία περιοχή απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι. Μικρές λιμνούλες και καταρράκτες συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό, που δεν θυμίζει σε τίποτα νησί… Ακόμη, από το χωριό Νεοχώρι, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από ο Νυδρί, η θέα προς τα Πριγκηπονήσια είναι φανταστική.

Οι καταρράκτες στο Δημοσάρι Νυδριού
Οι καταρράκτες στο Δημοσάρι Νυδριού

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας, φτάνουμε στα πανέμορφα Σύβοτα που βρίσκονται κρυμμένα μέσα σε ένα μικρό φιορδ, που αποτελεί καταφύγιο για καράβια. Περπατήστε γύρω από τη λιμνοθάλασσα, απολαύστε την ηρεμία και δοκιμάστε φρέσκα ψάρια. Η φήμη της περιοχής μέρα με τη μέρα αυξάνεται, με διάσημους από όλο τον κόσμο να έρχονται και να αποκτούν ένα σπίτι μέσα ή γύρω από τον κόλπο. Ας ελπίσουμε, όμως, να μην αλλοιωθεί η ομορφιά του μοναδικού αυτού τοπίου…

Τα γραφικά Σύβοτα
Τα γραφικά Σύβοτα

Τέλος, αφού αφήσουμε τα μαγευτικά Σύβοτα, θα συναντήσουμε το χωριό Βασιλική, με το όμορφο λιμάνι και την μεγάλη παραλία του, που κατά τους θερινούς μήνες γεμίζει από λάτρεις του wind serfing. H περιοχή γεμίζει με χρώματα, και άνθρωποι από όλη την υφήλιο έρχονται πιο κοντά μέσα από το θαλάσσιο αυτό άθλημα.

Ορεινή Λευκάδα

Ταβέρνα με θέα στο Ιόνιο
Ταβέρνα με θέα στο Ιόνιο

Πέρα όμως από τις πανέμορφες ακρογιαλιές και τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, η Λευκάδα φημίζεται και για την ενδοχώρα της. Παραδοσιακά χωριά, διάσπαρτα μέσα στα καταπράσινα βουνά, ιστορικές εκκλησίες και τρεχούμενα νερά, συνθέτουν έναν μοναδικό καμβά αντιθέσεων… Εδώ ο επισκέπτης γνωρίζει την αληθινή Λευκάδα και τους γνήσιους Λευκαδίτες, μακριά από τα πολύβουα τουριστικά κέντρα και την ανάπτυξη, πιο κοντά στη φύση και τον άνθρωπο. Μην παραξενευτείτε αν δείτε γιαγιάδες ή ακόμα και νέες γυναίκες να κυκλοφορούν με ρούχα παραδοσιακά. Είναι κάτι το οποίο συνηθίζεται μέχρι και τις μέρες μας. Κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας είναι η Καρυά, με την πλατεία που είναι γεμάτη στα πλατάνια, την όμορφη εκκλησία, τα πετρόχτιστα σπίτια και τους ανεμόμυλους. Περνώντας την Καρυά, θα φτάσετε στο τελευταίο και πιο ορεινό χωριό του νησιού, την Εγκλουβή, η οποία είναι γνωστή για τις φακές της. Το χωριό είναι κρυμμένο και δεν έχει θέα στη θάλασσα. Χτίστηκε εκεί για να προστατεύεται παλαιότερα από τους πειρατές. Ωστόσο, η διαδρομή από την Καρυά μέχρι την Εγκλουβή, χαρίζει απλόχερα στον επισκέπτη μια θέα συγκλονιστική, χωρίς υπερβολή…

Καρυά
Καρυά

Φεύγοντας από το νησί, θα δώσετε υπόσχεση να ξαναπάτε. Η μαγεία της Λευκάδας ελκύει ξανά και ξανά τους επισκέπτες της και τους ασκεί μία ξεχωριστή εντύπωση, κάτι για το οποίο μπορούν να σας βεβαιώσουν μόνο όσοι την έχουν επισκεφθεί.

Πηγή: www.protothema.gr

Προηγουμενο αρθρο
Συνεννοούνται;
Επομενο αρθρο
Συνελήφθη ημεδαπός, για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.