HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΛευκάδα 1956: Στο βαρέλι των προσκόπων

Λευκάδα 1956: Στο βαρέλι των προσκόπων

Του Σπύρου Κρητικού

Έτος 1956 ή 57. Στο βαρέλι των προσκόπων, απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο, σήμερα 4ο Νηπιαγωγείο. Στην πρόσοψη το σήμα του προσκοπισμού. Κάποιοι με στολή και καπέλο. Λυκόπουλα οι μικροί, πρόσκοποι οι μεγαλύτεροι.

Έτοιμοι για εκπαιδευτική εκδρομή στον Αη Γιάννη (πιθανόν είναι η επιστροφή). Με τα πόδια μέσα από τα χωράφια φυσικά, όχι από τον δρόμο, αφού δεν υπήρχαν φράχτες και σπίτια πουθενά στον κάμπο.
Μεταφέρουμε και φαγητό για το μεσημέρι.

Από αριστερά όρθιοι 1. Πολυμέρης Χρήστος 2. Περικλής, ο αρχηγός. 3. Σέρβος Μπάμπης. Κάτω 4 Κατσής Χρήστος. 5. Σταματέλλος Τέλης 6. Γαζής 7. Κρητικός Σπύρος 8. Κατωπόδης Δημήτριος 9. Σταγιάνος.

Λεπτομέρεια: Δεν υπάρχει τίποτα πλαστικό στην φωτογραφία. Δεν χρησιμοποιείτο πλαστικό τότε. Κάποιος κουβαλάει το φαγητό του σε… καλάθι (κάτω αριστερά). Για τέτοια μέσα μιλάμε. Χωρίς σακίδια πλάτης, πλαστικές τσάντες, τάπερ, πλαστικά πιάτα και μπουκάλια νερού, χαρτοπετσέτες, αλουμινόχαρτο, και ότι άλλο διευκολύνει την ζωή μας σήμερα (και στην συνέχεια μολύνει το περιβάλλον βέβαια). Για μεταφορά νερού δεν θυμάμαι. Στην καλύτερη περίπτωση κάποιο μεταλλικό παγούρι. Ας δοκιμάσουν κάποιοι νεότεροι σήμερα μια ημερήσια εκδρομή με τα μέσα εκείνης της εποχής.

Πρώτη χρήση πλαστικού θυμάμαι τότε περίπου τα πλαστικά σακουλάκια με το πρώτο απορρυπαντικό σε σκόνη ΚΛΙΝ, που μέσα είχε και δώρο μικρό πλαστικό ζωάκι, κάτι πρωτόγνωρο και μοναδικό για μας, αφού όλα τα παιχνΊδια μας ήταν αυτοσχέδιες ιδιοκατασκευές, για τις οποίες κάποτε πρέπει να μιλήσουμε, για να μείνει σαν πληροφορία τουλάχιστον.

 

Προηγουμενο αρθρο
Ανακύκλωσης οικιακών τηγανελαίων: Ώρα για δράση
Επομενο αρθρο
Καρναβάλι με κανόνες;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.