HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΛευκάδα 1965: Κοιτάζοντας το Κάστρο από το Μώλο

Λευκάδα 1965: Κοιτάζοντας το Κάστρο από το Μώλο

Η φωτογραφία είναι του 1965. Εικονίζεται το Κάστρο της Αγίας Μαύρας από το δρόμο που οδηγεί στην αμμόγλωσα και το Φάρο.

1965

Θα διαβάσουμε τη φωτογραφία κάπως…ανάποδα. Θα αναφερθούμε όχι στο Κάστρο, αλλά στο Μώλο. Στο χώρο που εικονίζεται στη φωτογραφία υπήρχαν σκαλοπάτια που κατέληγαν μέσα στη θάλασσα. Εκεί άραζαν οι βάρκες που μετέφεραν τους κολυμβητές στην αμμόγλωσσα.

«…..Για τον άμαχο πληθυσμό όμως, υπήρχαν δυο-τρεις ευρύχωρες, μεγάλες βάρκες, οι οποίες εκτελούσαν τον πλουν και επανάπλουν, μεταξύ προκυμαίας της Χώρας και της, εσχάτως πολυσυζητημένης, Αμμόγλωσσας. .. Ολόκληρο το μήκος του μώλου, ιδίως στα σημεία που έχει τις σκάλες, ήταν ο κατ’ εξοχήν χώρος κολύμβησης των εφήβων και μετεφήβων, δηλαδή της γνωστής ομάδας των αγυιοπαίδων, της λεγόμενης μουλαρίας. Αυτό ήταν αρκετό ώστε να αποτρέπει μόνιμα την παρουσία και κολύμβηση του ασθενούς φύλου στο σημείο αυτό… Ήδη ο αγγλικός μώλος έφερε, από τότε που κατασκευάστηκε, μια ευθύγραμμη σειρά όρθιων κανονιών, τα οποία προέρχονταν από το Κάστρο. Επρόκειτο, κυρίως, για βενετσιάνικα κανόνια διαφόρων τύπων (Falcone, Falconetto, Sagro, Colubrinetta, Smeriglio) και χρησιμοποιούνταν ως δέστρες των ιστιοφόρων…»*

* * Νίκος Βαγενάς: «Πάτρια ίχνη – ψηφίδες από τη Λευκάδα του χθες», εκδόσεις: fagottobooks.

Προηγουμενο αρθρο
Αύριο 16/9 η συνέντευξη Τύπου των ΑΝΕΛ
Επομενο αρθρο
Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.