HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΛευκάδιος Χέρν: O Ιάπωνας συγγραφέας με την ελληνική καταγωγή

Λευκάδιος Χέρν: O Ιάπωνας συγγραφέας με την ελληνική καταγωγή

Εκατόν δέκα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του συγγραφέα Λευκάδιου Χερν, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 27 Ιουνίου 1850 και απεβίωσε στο Τόκιο στις 26 Σεπτεμβρίου 1904.

Ο Λευκάδιος Χέρν ή Πατρίκιος Λευκάδιος Χερν ιρλανδοελληνικής καταγωγής, έλαβε τελικά το ιαπωνικό όνομα Γιάκουμο Κοϊζούμι και την ιαπωνική υπηκοότητα το 1896. Θεωρείται εθνικός συγγραφέας – λαογράφος της Ιαπωνίας και πρεσβευτής της στη Δύση.

Η μητέρα του ήταν ευγενούς καταγωγής κόρη του Αντωνίου Κασιμάτη από τα Κύθηρα ενώ ο πατέρας του στρατιωτικός χειρουργός στο Βρετανικό Σώμα στα Επτάνησα είχε γεννηθεί στο Δουβλίνο. Στα Κύθηρα μάλιστα, υπάρχει ακόμα το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Χερν.

Η οικογενειακή θαλπωρή δεν διήρκεσε πολύ. Ο πατέρας του πήρε μετάθεση για τις δυτικές Ινδίες και έτσι δυο χρόνια αργότερα ο μικρός Λευκάδιος ταξίδεψε με τη μητέρα του στην Ιρλανδία για να ζήσουν με την οικογένεια του πατέρα του. Η μητέρα του αντιμετώπιζε δυσκολίες προσαρμογής στην ξένη χώρα αλλά και με τους συγγενείς του συζύγου της. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα, μάλιστα, ο πατέρας με κάποιο νομικό πρόσχημα κήρυξε τον γάμο του εκτός ισχύος και η Ελληνίδα επέστρεψε στην πατρίδα της, έχοντας αφήσει πίσω τα παιδιά της.

Σε ηλικία δεκαέξι ετών, ο Χερν τραυμάτισε το αριστερό του μάτι από ατύχημα στην αυλή του σχολείου γι αυτό και κάλυπτε το αριστερό του μάτι όταν συνομιλούσε και πόζαρε για φωτογραφίες προφίλ, ώστε να μη φαίνεται το μάτι του.

Σε ηλικία 19 ετών μεταναστεύει στην Αμερική, όπου στην αρχή ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και μετά από περιπλάνηση χρόνων καταλήγει στην Ιαπωνία. Παντρεύεται τη Σετζουσόκο Κοϊζούμι και παίρνει το όνομα Γιάκουμο Κοϊζούμι.

Άφησε λογοτεχνική προίκα 4.000 σελίδων, ενώ η τεράστια βιβλιοθήκη του από 2.400 τόμους, βρίσκεται σήμερα στο πανεπιστήμιο της Τόγιαμα.

Η Ελλάδα τίμησε τον Λευκάδιο Χέρν,στην επέτειο των 110 ετών από το θάνατό του. Ετσι στην Λευκάδα δημιουργήθηκε το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν. Το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χέρν βρίσκεται εντός του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.

Ο επισκέπτης με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών θα περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χέρν αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χέρν.

Σημειώνεται ότι στα ελληνικά κυκλοφορούν βιβλία του Χερν, όπως το «Εντός του κύκλου των ψυχών», «Κείμενα από την Ιαπωνία», «Η χώρα των χρυσανθέμων», «Ιαπωνικοί θρύλοι», «Το αγόρι που ζωγράφιζε γάτες και άλλες ιστορίες», «Ονειροφάγος» κ.λ.π. Τα βιβλία του κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες.

Πηγή: www.nextdeal.gr

Προηγουμενο αρθρο
Έκθεση «Καλειδοσκόπιο»
Επομενο αρθρο
Ηλεκτρονική Αγορά Επιμελητηρίου Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.