HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΛευκαδίτικο γέλιο – Οι εφημερίδες του Μπομπονέτου

Λευκαδίτικο γέλιο – Οι εφημερίδες του Μπομπονέτου

10Ένας από τους πολλούς τύπους μας ήταν κι’ ο λιμενεργάτης Αντώνης που το επίθετο του το αντικατέστησε το παρατσούκλι «Μπομπονέτος»! Χαριτωμένος τύπος. Το εύθυμο πνεύμα του γινόταν επίδεσμος στην πληγή τής φτώχειας του, που του ‚έμεινε αθεράπευτη μέχρι το θάνατο. Διέθετε μεγάλο κοινωνικό θάρρος και κάτι το τυχοδιωκτικό τον χαρακτήριζε, που θα μπορούσε να του ανοίξει τους απέραντους δρόμους του κοσμοπολιτισμού, αν η καρδιά του δεν τον έδενε αναπόσπαστα με την Αγιομαύρα.

Εκείνα τα χρόνια που δεν υπήρχαν τα υπεραστικά λεωφορεία και αεροπορικές συγκοινωνίες, οι εφημερίδες έφθαναν στον τόπο μας με τα καράβια της γραμμής και ποτέ δεν είχαμε τις πρωινές αθηναϊκές εφημερίδες «αυθημερόν» όπως σήμερα. Αν μάλιστα συνέβαινε να κοπεί κι’ ο Ισθμός, τότε μπορούσε να περάσει καιρός για να ιδούμε αθηναϊκή εφημερίδα.

Καταλαβαίνετε τώρα τον καημό για νέα, σ’ εποχή πού δεν υπήρχαν και τα ραδιόφωνα. Μα το κόψιμο τού Ισθμού δεν έθιγε μονάχα τους αναγνώστες της εφημερίδας, αλλά και τον Μπομπονέτο, γιατί κάθε φορά πού σταματούσαν τα καράβια, σταματούσε κι’ η δουλειά του, χωρίς να σταματάει το στομάχι του να διαμαρτύρεται για φαγητό. Σε μία τέτοια λοιπόν περίπτωση, ο Μπομπονέτος, σοφίστηκε να σώσει την κατάσταση με το ίδιο μέσο που αυτή χάνονταν.

Δέκα μέρες είχε να φανεί καράβι στο λιμάνι κι’ άλλες τόσες να ‘ρθουν εφημερίδες. Κι’ ο καλός μας ό Μπομπονέτος τραβάει και πάει σ’ ένα μπακάλικο, αγοράζει παλιές εφημερίδες με την οκά κι’ απολύεται στην πλατεία και στους δρόμους φωνάζοντας θριαμβευτικά: «Εφημερίδεεεες» «Σκρίπ», «Εμπρός», «Νέα Ημέρα», «Ελεύθερος Τύπος». Πετάχτηκαν από τα καφενεία κι’ από τα μαγαζιά κι’ αγόραζαν εφημερίδες.

12

Υπηρέτριες‚ έτρεχαν και ζητούσαν από τον Μπομπονέτο το «Σκρίπ» του κυρίου. Κι’ αυτός μέσα σε λίγο τις πούλησε όλες και φρόντισε να εξαφανισθεί, ενώ μάταια οι αναγνώστες τους προσπαθούσαν να προσανατολισθούν, να καταλάβουν πού βρίσκονται.11 Άλλες ήταν περσινές, άλλες προπέρσινες. Άλλες, έγραφαν Αύγουστο και άλλες Μάρτη. Αφήστε τις ημερομηνίες και τα γεγονότα πού πραγματεύονταν. Άλλος διάβαζε πώς θα γίνουν εκλογές, κι’ άλλος πώς ‚έγιναν. Ότι δεν αποκλείεται να γίνει πόλεμος, έγραφε η μία, κι’ ότι δεν αποκλείεται να τελειώσει, έγραφε η άλλη.

Λίγο αργότερα κατάλαβαν βέβαια, κι’ όλοι γέλασαν με την καρδιά τους με την έξυπνη φάρσα του Μπομπονέτου. Αυτός μάλιστα γέλασε με το… στομάχι του. Μα ως εκείνη την ώρα μόνο για τον Μπομπονέτο είχαν επικαιρότητα οι εφημερίδες του, πού όλες μόνον γι’ αυτόν, έγραφαν ότι ο μήνας είχε… έντεκα. Φαίνεται πώς ο Μπομπονέτος υπολόγιζε και το δεκαήμερο που πέρασε νηστικός!

line1

«Λευκαδίτικο γέλιο», Σπύρου Φίλιππα Πανάγου, εκδόσεις Λογοθέτης, Αθήνα 1990.

Προηγουμενο αρθρο
Αύριο Τετάρτη 24/2 θα κλείσει ο δρόμος στον Άγιο Νικόλαο 12:00 με 14:00
Επομενο αρθρο
Οι τοποθετήσεις των Σπύρου Μαργέλη και Βασίλη Αραβανή στη συνεδρίαση για τον απολογισμό του Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.