HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΛουτρό αίματος σε συναυλία στο Μάντσεστερ

Λουτρό αίματος σε συναυλία στο Μάντσεστερ

Είκοσι δύο άνθρωποι νεκροί. Πενήντα εννέα τραυματίες. Είχαν πάει να δουν τη συναυλία της νεαρής αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena, στη βορειοανατολική Αγγλία. Ολοι θύματα μιας έκρηξης που οι Αρχές αποδίδουν σε τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα από βομβιστή αυτοκτονίας. Λουτρό αίματος σε νεανικό ποπ φόντο. Οι μνήμες του Μπατακλάν επιστρέφουν. Η Ευρώπη επιστρέφει στο σκοτάδι του τρόμου… Και όλα αυτά λίγες ημέρες προτού οι Βρετανοί -χωρίς να έχουν ξεπεράσει το σοκ της επίθεσης στο Γουέστμινστερ τον Μάρτιο- σπεύσουν στις κάλπες για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στις 22.30, τοπική ώρα (00.30 Ελλάδας). Από την αστυνομία του Μάντσεστερ είπαν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο φουαγιέ του συναυλιακού χώρου. Στη συναυλία υπήρχαν και πολλά παιδιά – η 23χρονη Γκράντε είναι εφηβικό είδωλο. Και πολλά από αυτά, είχε πια ξημερώσει Τρίτη 23 Μαΐου, και δεν είχαν επικοινωνήσει με τους γονείς τους. Γονείς που άκουγαν τον διοικητή της αστυνομίας του Μάντσεστερ να ομολογεί: «ανάμεσα στους νεκρούς είναι και παιδιά»…

Επίσημη εκτίμηση για την αιτία της έκρηξης δεν υπήρξε αρχικά. Κάποιοι έσπευσαν να την αποδώσουν σε βραχυκύκλωμα, αλλά γρήγορα το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης επικράτησε.

Εν τω μεταξύ, υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους ανήρτησαν μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα οποία πανηγύριζαν για την επίθεση, αν και για την ώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από τζιχαντιστές.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το οποίο θα ανακοίνωνε σήμερα 23 Μαΐου το εκλογικό του μανιφέστο ανακοίνωσε ότι αναβάλει τη σχετική εκδήλωση. Αργότερα όλα τα κόμματα της Βρετανίας συμφώνησαν στην αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας. Ολοι πρέπει με νηφαλιότητα να αντιμετωπίσουν ακόμη έναν εφιάλτη. Μιλάμε για μια έκρηξη που σκόρπισε τον θάνατο, με στόχο κυρίως νεαρές κοπέλες, θαυμάστριες της Αριάνα Γκράντε…

Το BBC ανέφερε δύο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από αμερικανούς αξιωματούχους ασφαλείας που μιλώντας στο ΑΒC έκαναν λόγο για επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας, όπως και το ότι πολλά από τα θύματα είχαν τραύματα από θραύσματα. H Wall Street Journal ανέφερε ότι ίχνη της σορού του καμικάζι εντοπίστηκαν από τις Αρχές.

Εφόσον όντως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, θα είναι η χειρότερη στη Βρετανία από τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 52 άνθρωποι.

Οι σκηνές που περιέγραψαν οι αυτόπτες μάρτυρες ήταν πράγματι σοκαριστικές.

«Οι άνθρωποι ούρλιαζαν, το πάτωμα ήταν γεμάτο με πανωφόρια και τηλέφωνα. Υπήρχαν άνθρωποι με αίματα στο δάπεδο» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους ανθρώπους που ήταν στη συναυλία.

Ενας άλλος μάρτυρας είπε: «Η Αριάνα Γκράντε είχε μόλις τελειώσει το τελευταίο τραγούδι της και έφυγε από τη σκηνή όταν ακούστηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη. Ξαφνικά όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν προς την έξοδο. Μπορούσαμε να ακούσουμε τις σειρήνες από τα περιπολικά και τα ασθενοφόρα. Ήταν τρομακτικό. Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούσαν να βγουν έξω παράλληλα. Όλοι ούρλιαζαν και έκλαιγαν. Το μέρος είχε γεμίσει καπνό και μύριζε καμένο. Η έκρηξη ακούστηκε μέσα από το κτίριο».

Αλλος εφιάλτης. Κάποιοι γονείς είχαν πάει να πάρουν τα παιδιά τους από τη συναυλία όταν άκουσαν την έκρηξη. Πολλοί γονείς δεν μπορούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να έλθουν σε επικοινωνία με τα παιδιά τους, καθώς αυτά, μέσα στον πανικό από την έκρηξη, είχαν χάσει το κινητό τους… Κάποιος στο twitter δημοσιοποίησε τα πρόσωπα των παιδιών που αγνοούνται.

Ο Αντι Χόλεϊ, είχε πάει στo Manchester Arena για να πάρει τη γυναίκα του και την κόρη του. «Καθώς τις περίμενα, μια έκρηξη με πέταξε δέκα μέτρα από τη μία πόρτα στις άλλες. Οταν σηκώθηκα είδα κορμιά ανθρώπων στο δάπεδο. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να τις βρω. Δεν μπορούσα. Μετά επέστρεψα και με τους αστυνομικούς τις έψαχνα ανάμεσα στους ανθρώπους που ήταν πεσμένοι. Ευτυχώς κατάφερα να τις βρω ζωντανές» είπε στο BBC.

Ο ίδιος είπε ότι του φάνηκε πως η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην είσοδο του συναυλιακού χώρου, στα ταμεία των εισιτηρίων.

Η αστυνομία, όπως ανέφερε ο Guardian, έθεσε υπό τον έλεγχό της νοσοκομείο του Μάντσεστερ καθώς στο σημείο κατέφθασαν ειδικοί που συλλέγουν από τα θύματα στοιχεία και πληροφορίες για την επίθεση.

«Επικίνδυνη γυναίκα»…

H Αριάνα Γκράντε είναι είδωλο για τους εφήβους. Η ίδια υπήρξε τηλεοπτική αστέρας σε εφηβικές σειρές προτού η βιομηχανία του θεάματος στις ΗΠΑ τη μετατρέψει σε τραγουδίστρια της ποπ και η εικόνα της γεμίσει τα δωμάτια των κοριτσιών σε όλον τον πλανήτη.

Το τραγούδι της «Problem» έφτασε στο Νο1 στον κατάλογο των μουσικών επιτυχιών στη Βρετανία το 2014, ενώ το «Side To Side» έφτασε πέρυσι στο Νο4. Η συναυλία στο Manchester Arena ήταν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της περιοδείας. Εχει ήδη δώσει συναυλίες στο Μπέρμιγχαμ και στο Δουβλίνο, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναυλίες στο περίφημο O2 Arena του Λονδίνου για την προσεχή Τετάρτη και την Πέμπτη. Αγνωστο είναι αν θα γίνουν τελικά, αν και η ίδια είναι καλά στην υγεία της. Ειρωνεία; Τίτλος της περιοδείας της είναι «Dangerous Woman», «Επικίνδυνη Γυναίκα»…

Η Εμα Τζόνσον είπε στο BBC ότι μαζί με τον σύζυγό της είχαν πάει στον συναυλιακό χώρο για να πάρουν τις κόρες τους, ηλικίας 15 και 17. «Ηταν σίγουρα βόμβα, ήταν σίγουρα στο φουαγιέ. Στεκόμασταν στις σκάλες και τα τζάμια διαλύθηκαν. Ηταν κοντά εκεί όπου πωλούν τα αναμνηστικά», είπε.

Φαίνεται πως η έκρηξη έγινε εσκεμμένα προς το τέλος της συναυλίας, όταν κάποιοι από τους θεατές είχαν ήδη αρχίσει να αποχωρούν…

Πηγή: www.protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Δήμαρχος Λευκάδας προς Δήμαρχο Αγρινίου: να διεκδικήσει όπως διεκδικούμε κι εμείς
Επομενο αρθρο
Λευκάδα και Κυκλάδες -τα νησιά «πρωταθλητές» στα τροχαία!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.