HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜήνυμα Αντιπροέδρου Πνευματικού Κέντρου για το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας

Μήνυμα Αντιπροέδρου Πνευματικού Κέντρου για το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας

Για 53η φορά, στις 16 του φετινού Αυγούστου θα χτυπήσει -μεταφορικά- το μεγάλο γκονγκ της έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ φολκλόρ της Λευκάδας, καλώντας μας να μετάσχουμε στα δρώμενά του, από διάφορα, καθένας μας, πόστα.

Ο πιο αγαπημένος πολιτιστικός θεσμός της Λευκάδας, με θεματικό προσανατολισμό το χορό, τη μουσική και τη λαϊκή κληρονομιά, όντας στις αρχές της δεύτερης 50ετίας της ζωής του, εξακολουθεί να γεμίζει με χρώματα, ρυθμούς και μελωδίες τον λευκαδίτικο Αύγουστο και να παρέχει χαρά και διασκέδαση στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας, να ανανεώνει τη ζωή του, να εξυμνεί την ταυτότητα της περιοχής και να επικυρώνει τις πολιτιστικές της παρακαταθήκες, προωθώντας δυναμικά τη Λευκάδα ως επώνυμο προορισμό.

Παράλληλα, προωθεί αδιάλειπτα την ιδέα της ειρήνης, της φιλίας, της συναδέλφωσης αλλά και της αλληλεγγύης των λαών του κόσμου, μέσα από τις λαϊκές μορφές τέχνης του χορού και της μουσικής, μέσα από τις πλούσιες παραδόσεις και τους λαϊκούς κώδικες έκφρασης και επικοινωνίας, συμβάλλοντας με τον δικό του τρόπο, στην προαγωγή του διαλόγου και την ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών.
Άνθρωποι εμφορούμενοι από εθελοντική δράση και όραμα για την πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού, κρατούν στα χέρια τους τη σκυτάλη που πρώτος, μεταξύ των πρώτων, κράτησε ο πρωτεργάτης αείμνηστος Αντώνης Τζεβελέκης στις αρχές της δεκαετίας του 60.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, αποτελώντας τον φορέα – θεματοφύλακα του Φεστιβάλ, έχει επωμιστεί για ακόμη μια φορά την ευθύνη της διεξαγωγής του, κάτω μάλιστα από τις συνθήκες οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε, που όσο κι αν επηρεάζουν αρνητικά τον προϋπολογισμό του, επέδρασαν θετικά στον προγραμματισμό του, κρίνοντας ότι το Φεστιβάλ αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία αναζήτησης διεξόδων από το άλγος της καθημερινότητας αλλά και τρόπο εκτόνωσης των αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων που οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες προκαλούν.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας, όντας ο αρχαιότερος πολιτιστικός θεσμός του είδους στη χώρα μας με πανελλήνια και διεθνή καταξίωση, τελεί υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ, συνεργάζεται με το Ρωσικό Κέντρο Φολκλορικής Τέχνης (παράρτημα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας), με διάφορες πρεσβείες ξένων κρατών στην Ελλάδα και ειδικότερα φέτος με τις Πρεσβείες της Κίνας, του Μαυροβουνίου και της Παλαιστίνης, με τον Οργανισμό Balkanfolk, και τον Οργανισμό Cioff Αιγύπτου και από φέτος αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας EFFE-Europe for Festivals for Europe, πιλοτικό πρόγραμμα που συνδέει τα 750 περίπου φεστιβάλ της Ευρώπης που συμμετέχουν σε αυτήν, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους στην αναγνώριση μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, της δουλειάς αλλά και της προσφοράς του. Έχει επίσης φέτος την ευγενική στήριξη του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Μέσα από την έκφραση του χορού, της μουσικής, της φαντασίας και της δημιουργικότητας, νέοι και νέες από την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Μαυροβούνιο, το Νεπάλ, την Ουκρανία, την Παλαιστίνη, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Τουρκία, θα έρθουν σε επαφή με δικούς μας νέους και νέες των χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής μας και της Ελλάδας ευρύτερα, θα ανταλλάξουν τα δημιουργήματα της folk καλλιτεχνικής τους έκφρασης, έτσι όπως αυτά σμιλεύτηκαν δια μέσου των αιωνόβιων παραδόσεών τους και όλοι μαζί θα χαρίσουν σ’ εμάς τους θεατές, τη χαρά, τη γνώση και την ικανοποίηση του ταξιδευτή.

Ας γίνουμε λοιπόν όλοι μέτοχοι της χαράς και της απόλαυσης που θα προσφέρουν οι εκδηλώσεις του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας, ας παρακολουθήσουμε την παρέλαση των εθνών κατά τις Κυριακές έναρξης (16/8) και λήξης (23/8) στον κεντρικό δρόμο της πόλης μας, καθώς και τις καθημερινές βραδινές εμφανίσεις των συγκροτημάτων στο Ανοικτό Θέατρο.

Αν μη τι άλλο, το χρωστάμε στον εαυτό μας.

Σπύρος Αρβανίτης
Αντιπρόεδρος Πνευματικού Κέντρου
Δήμου Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη: «Ο Σουηδός Δήμαρχος»
Επομενο αρθρο
Αναβλήθηκε η παράσταση του «Φωτεινού» για τις 19 Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.