HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜαρία Ζαβιτσάνου: Το 1964 είχε δική της φωτογραφική μηχανή!

Μαρία Ζαβιτσάνου: Το 1964 είχε δική της φωτογραφική μηχανή!

Η Μαρία Ζαβιτσάνου γεννήθηκε το 1949. Η εγγονή της είναι 20 χρονών! Μη φανταστείτε όμως ότι πρόκειται για κάποια ηλικιωμένη και δυσκίνητη γυναίκα. Είναι γεμάτη ζωντάνια και ενεργητικότητα… «στίβει την πέτρα» στην κυριολεξία! Είναι επίσης πανέξυπνη, ετοιμόλογη, έχει χιούμορ και χαίρεσαι να κουβεντιάζεις μαζί της.

Το 1964 ήταν μόλις 15 χρόνων μαθήτρια στο Γυμνάσιο, όταν αγόρασε δική της φωτογραφική μηχανή! Εκείνη την εποχή η φωτογραφική μηχανή ήταν σπάνιο είδος, πόσο μάλλον για ένα κορίτσι και μάλιστα από χωριό!

Γεννήθηκε στον Κάβαλο. Στην πόλη της Λευκάδας κατέβηκε 12 χρονών για να παρακολουθήσει το Γυμνάσιο, γεγονός επίσης αξιοσημείωτο για την εποχή. Έμενε στη Λευκάδα 6 μέρες την εβδομάδα και κάθε Σάββατο απόγευμα την έπαιρνε ο πατέρας της με το άλογο στο χωριό. Στην πόλη επέστρεφε την Κυριακή το βράδυ.

Δεν γνωρίζω το λόγο που ένα κορίτσι εκείνη τη δύσκολη οικονομικά εποχή, δεν λαχτάρισε ένα φόρεμα ή ένα ζευγάρι παπούτσια. Η Μαρία πάντως ξυπνούσε και κοιμόνταν με το όνειρο να αποχτήσει μια δική της φωτογραφική μηχανή.

Μετά από πολλές στερήσεις κατόρθωσε να συγκεντρώσει 50 δραχμές! Δεν έχασε ευκαιρία, βρέθηκε στο φωτογραφείο του Μενέλαου Ιασωνίδη και του ζήτησε να της παραγγείλει μια μηχανή. Όπως ήταν αναμενόμενο για την εποχή, δεν την πήρε στα σοβαρά και της είπε ότι «μηχανές έχουν οι φωτογράφοι». Του έδειξε τα χρήματα που είχε μαζέψει και τον έπεισε. Έτσι σε λίγο καιρό απέκτησε μια δική της φωτογραφική μηχανή.

Το γεγονός ήταν «μεγάλο σκάνδαλο» για το χωριό και τους δικούς της. Ένα κορίτσι στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με μια μηχανή στο χέρι ήταν πέρα από τα ειωθότα. Η Μαρία έδωσε μεγάλους αγώνες και κράτησε τη φωτογραφική μηχανή της. Την έχασε, προς μεγάλη της λύπη, αρκετά χρόνια αργότερα.

(Όσες φωτογραφίες από αυτές που δημοσιεύουμε είναι μετά το 1964, είναι τραβηγμένες με τη δική της φωτογραφική μηχανή.)

160
1961, Μαρία Ζαβιτσάνου, Λάκης Σολδάτος
320
25η Μαρτίου 1964, με την Αικατερίνη Μπαριάμη
2
1962,Παρασκευή Κούρτη, Μαρία Ζαβιτσάνου, Λένα Καράμπαλη, Αγγελική και Λάκης Σολδάτος
5
1965 εκδρομή στον κάμπο κοντά στο Φρύνι, με τη Χρυσούλα και Μαρία Κτενά
4
Με τη δική της μηχανή στο χωριό με το αρνάκι της, 1964
8
Στη σχολή εργοδηγών «Ασημάκη» με τις: Χρυσούλα Κούρτη και Χρυσηίδα Κατσαβριά

 

9
Απρίλιος 1968, Κάβαλος, με το 7 μηνών γιο της, Νίκο Ζαβιτσάνο
 Εκδρομή στις μπαράκες στον Αϊ Γιάννη. Διακρίνονται μπροστά με γραβάτα οι καθηγητές: Αριστείδης Κατωπόδης και Σπύρος Βρεττός
Εκδρομή στις μπαράκες στον Αϊ Γιάννη. Διακρίνονται μπροστά με γραβάτα οι καθηγητές: Αριστείδης Κατωπόδης και Σπύρος Βρεττός
Προηγουμενο αρθρο
Βαγγέλης Βλασσόπουλος: Δώδεκα χρόνια από το θάνατό του
Επομενο αρθρο
Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη: Νιώθω λεηλατημένη πάλι και πάλι…

2 Σχόλια

  1. Δημητρα Κοψιδα Ξυνου
    3 Αυγούστου 2014 at 14:24 — Απάντηση

    στην τελευταια φωτογραφια ειμαι κατω αριστερα κραταω τα πόδια μου…να ειναι παντα καλα η Μαρια που μου θυμησε τοσο ωραια χρονια…

  2. marianna
    31 Ιουλίου 2014 at 08:57 — Απάντηση

    αγαπημενη γειτονισα των εφηβικων μου χρονον !!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.