HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΜαρίνα Λευκάδας: Μια ξεχωριστή πόλη μέσα στην πόλη

Μαρίνα Λευκάδας: Μια ξεχωριστή πόλη μέσα στην πόλη

Η πύλη που οδηγεί στο εσωτερικό της μαρίνας Λευκάδας δεν οριοθετεί απλώς τα σύνορα της, αλλά σηματοδοτεί μια ολόκληρη πόλη, που καλύπτει μια έκταση 70,000 τ.μ.

Η μαρίνα Λευκάδας θεωρείται μία από τις καλύτερες μαρίνες της Μεσογείου, σίγουρα μια από τις πιο όμορφες στην Ελλάδα. Η υποδομή, οι εγκαταστάσεις, η φιλοξενία και οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι υψηλού επίπεδου.

1
Η χώρος που καταλαμβάνει είναι ιδιοκτησία του Δήμου Λευκάδας. Η διαχείριση και εκμετάλλευση γίνεται από την εταιρεία Μαρίνα Λευκάδας Α Ε. Η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είναι η εξής: Κυριακούλης ποσοστό 26%, Αθηνά ΑΤΕ 26%, Έμπεδος ΑΤΕ 48%. Η εταιρεία διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οποίου είναι κ. Σταύρος Κυριακούλης. Διευθυντής της μαρίνας και μέλος του Δ.Σ. είναι ο κ. Σπύρος Δαλλός. Η μαρίνα λειτουργεί από το 2002. Η εκμετάλλευση έχει οριστεί με βάση τη συμφωνία κατασκευής για 40 χρόνια, μέχρι το 2039. Μετά η διαχείριση θα περιέλθει στο Δήμο Λευκάδας.

4

Η Μαρίνα Λευκάδας αποδίδει κάθε χρόνο στο Δήμο ποσό που σύμφωνα με τη σύμβαση αναπροσαρμόζεται με τον εκάστοτε πληθωρισμό. Το ποσό αυτό ανέρχεται στις 780,000 ετησίως. Επίσης αποδίδονται στο Δήμο το 13% του τζίρου των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μαρίνας.

Υπάρχει χωρητικότητα για 620 σκάφη στις δύο μόνιμες και πλωτές προβλήτες της μαρίνας. Κάθε σκάφος που προσεγγίζει παίρνει οδηγίες μέσω του VHF και πλωτό μέσο της μαρίνας το υποδέχεται. Στη συνέχεια το γραφείο υποδοχής στον Πύργο Ελέγχου διεκπεραιώνει όλες τις διαδικασίες κατάπλου και ενημερώνει για τις λεπτομέρειες της διαμονής του.

Επιπλέον, υπάρχουν στην ξηρά εγκαταστάσεις ελλιμενισμού για περίπου 280 σκάφη. Στο χώρο της μαρίνας λειτουργούν υπηρεσίες που παρέχουν πλήρη τεχνική υποστήριξη στα σκάφη. Ένα μεγάλο υπόστεγο μπορεί να φιλοξενήσει σκάφη που απαιτούν εργασίες συντήρησης, στο εξωτερικό, στο εσωτερικό ακόμα και στον εξοπλισμό τους. Ακόμα διαθέτει δύτη ο οποίος μπορεί να εκτελέσει υποβρύχιες εργασίες συντήρησης σκαφών.

2

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μαρίνας καλύπτουν ένα χώρο 7,000 τ.μ.

Περιλαμβάνονται: ξενοδοχείο, και συνεδριακός χώρος, καφέ, εστιατόρια. Για την εξυπηρέτηση των πελατών λειτουργούν επίσης, γραφείο υποδοχής (στον Πύργο Ελέγχου), γραφεία για την εκμίσθωση των σκαφών, ιατρείο, πλυντήριο, τουαλέτες, ντους, σούπερ μάρκετ, λιμενικό τμήμα κ.λ.π.

Στη μαρίνα ισχύουν, και όπως όλα δείχνουν εφαρμόζονται, αυστηροί κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Λειτουργούν εγκαταστάσεις για την άντληση και τον καθαρισμό οποιουδήποτε υγρού αποβλήτου από τη θάλασσα. Επίσης η διαχείριση των στερεών αποβλήτων όπως μπαταρίες, λάδια, χρώματα, ακόμα και τα οικιακά απορρίμματα βρίσκεται κάτω από αυστηρό έλεγχο.

5

Στο χώρο της μαρίνας στεγάζεται ο «Ναυτικός Όμιλος Λευκάδας», φιλοξενείται επίσης αφιλοκερδώς ο «Σύλλογος ραδιοερασιτεχνών». Έχει ακόμα παραχωρηθεί δωρεάν ο ένας όροφος, από τους δυο που στεγάζουν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος «ARTηρία».

Σαν επιχείρηση απασχολεί 15 άτομα. Σε όλες της επιχειρήσεις που λειτουργούν στο χώρο το απασχολούμενο προσωπικό φτάνει τους καλοκαιρινούς μήνες τα 200 άτομα.

Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί τη μαρίνα πάνω από 10,000 σκάφη. Βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία όλο το χρόνο. Αυτή την εποχή υπάρχουν 515 σκάφη.

7

Η πλειονότητα των σκαφών που φιλοξενούνται είναι διαστάσεων από 12 έως 13 μέτρα. Δηλαδή το 60% των ιδιοκτητών ανήκουν οικονομικά σε μια μεσαία τάξη εισοδηματιών. Αυτή την εποχή το ενοίκιο ενός τέτοιου σκάφους είναι 200 ευρώ το μήνα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει τα 500 ευρώ. Οι τιμές αυτές διαφοροποιούνται προς τα κάτω, αν η διαμονή είναι πέραν τους ενός μηνός.

Το γραφείο του Διευθυντή κ. Δαλλού βρίσκεται στον πύργο ελέγχου. Από εκείνο το σημείο, η άποψη του χώρου είναι πανοραμική. Η διεύθυνση όμως της μαρίνας δεν γίνεται μόνο πίσω από το γραφείο του Διευθυντή, αλλά «επί τω έργω» και σε κάθε σημείο που είναι απαραίτητη η παρουσία του.

8

Η μαρίνα Λευκάδας λειτουργεί 11 χρόνια. Προσωπικά έχω βρεθεί στο χώρο αρκετές φορές. Ο περιβάλλων χώρος, τα κτίρια, οι χώροι πρασίνου, εξακολουθούν να είναι καθαροί και περιποιημένοι, όπως ήταν θυμάμαι τη βραδιά των εγκαινίων. Είναι παντού ορατή η τάξη, η καθαριότητα, ο σεβασμός στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, αποτέλεσμα υποδειγματικής οργάνωσης και σωστής διοίκησης. Αυτή η «μικρή πόλη» σε πολλούς τομείς θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας.

Η μαρίνα Λευκάδας είναι ελεύθερη και εύκολα προσβάσιμη στον καθένα. Η πρόοδος και η προκοπή της αφορά όλους μας, αφού ο Δήμος πρωτίστως ωφελείται από τα κέρδη της. Η επίσκεψη σ’ αυτή την «πόλη» έχει πολλά να μας διδάξει, για το πώς διοικείται και λειτουργεί μια πόλη, με σεβασμό στο περιβάλλον, με κανόνες που όλοι σέβονται και τηρούν, τι σημαίνει σωστή εξυπηρέτηση στον άνθρωπο, και πως οι κοινόχρηστοι χώροι γίνονται υπόθεση όλων.

Βιολέττα Σάντα

Σημείωση: Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από την σελίδα της μαρίνας στο διαδίκτυο.

Προηγουμενο αρθρο
Τρίωρη στάση εργασίας την Δευτέρα των εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας
Επομενο αρθρο
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λευκάδας: Κάτω τα χέρια από την ΔΕΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.