HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜαριάννα Καρφάκη: Είναι υποκρισία…

Μαριάννα Καρφάκη: Είναι υποκρισία…

Όταν η υποκρισία περισσεύει στο Δημοτικό συμβούλιο!

Τέταρτο θέμα για συζήτηση στο τελευταίο (20/2) Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν η χορήγηση άδειας λειτουργίας στο σούπερ μάρκετ ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.

Η επιχείρηση κάνοντας χρήση των Νόμων που ισχύουν μεγάλωσε το κατάστημα της από 500 σε 800τ.μ.

Το θέμα προσφερόταν για κορώνες, λαϊκισμούς και μπόλικη υποκρισία, όπως και τελικά έγινε. Η άδεια δόθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας.

Όπως δήλωσαν τόσο ο εισηγητής Μάρκος Νικητακης, όσο και ο Δήμαρχος, ο φάκελος που κατέθεσε η επιχείρηση ήταν άψογος από κάθε άποψη, πληρούσε όλες τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, έτσι ήταν σχεδόν «αναγκασμένοι» να δώσουν την άδεια, με την οποία διαφωνούσαν πολιτικά!

Ίσως στο δικό τους «κόσμο» η επιχείρηση να αντιπροσωπεύει τα σιχαμερά μονοπώλια και το τρισκατάρατο μεγάλο κεφάλαιο. Άσε που ερχόταν να κλείσει τις «δικές» μας μικρές επιχειρήσεις!

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο αλλά δεν παύει κάθε φορά, να εντυπωσιάζει πως ο λαϊκισμός παραμερίζει τη λογική. Το πώς για να γίνει αρεστός κάποιος σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, μπορεί να λέει ό,τι του καπνίσει.

Μια επιχείρηση που ανοίγει δημιουργεί θέσεις εργασίας, πληρώνει φόρους στο κράτος και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Δημιουργεί αυτό που όλοι δείχνουμε να θέλουμε, ανάπτυξη, αλλά όταν το θέμα έρθει στο διαταύτα, κανένας δεν έχει την τόλμη να εκστομίσει αλήθειες.

Στο δημοτικό συμβούλιο επίσης κανένας δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για τους καταναλωτές που ωφελούνται από τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Ίσως επειδή οι καταναλωτές είναι ανώνυμοι και απρόσωποι και δεν μπορούν να συστήσουν ομάδα συμφερόντων και πίεσης. Υποκρισία είναι επίσης να αντιμετωπίζεις τις τοπικές επιχειρήσεις συλλήβδην ως μικρομεσαίες.

Έτσι ο κ. Πολίτης έκανε νουθεσίες δηλώνοντας: “Συνιστώ στους Λευκαδίτες να πηγαίνουν στα λευκαδίτικα μαγαζιά να ψωνίζουν και έτσι πρέπει να κάνουμε, έστω και αν είναι λίγο ακριβότερο, να στηρίξουμε τον τόπο μας.»

Ο κ Βλάχος ίσως δεν έχει ακούσει τίποτα για ανάπτυξη και δήλωσε: «Δεν θα εγκρίνω αυτή την εισήγηση για να χορηγήσουμε άδεια στον Βασιλόπουλο, επειδή θα ζημιώσει και αυτή η επιχείρηση, και όλες οι άλλες επιχειρήσεις, λευκαδίτικες οικογένειες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα δημιουργήσουν φτωχούς ανθρώπους, θα δημιουργήσουν ανθρώπους άνεργους»

Από την παρέμβαση του προέδρου του Επιμελητηρίου σημείωσα τη δήλωση, ότι θα περίμενε από το Δήμο να κλείσει την επιχείρηση για μια μέρα, μια εβδομάδα, ένα μήνα, και την παρατήρηση του προς τον εκπρόσωπο της εταιρείας -που παραβρισκόταν στο συμβούλιο- ότι η εταιρεία βγάζει τα χρήματα της στο εξωτερικό.

Όσον αφορά την επιθυμία του κ Σκιαδαρέση να κλείσει ο Δήμος την επιχείρηση παρότι τηρούσε όλα όσα ορίζει ο Νόμος, και εύκολα και γρήγορα θα ξανάνοιγε, το μόνο κίνητρο που απομένει είναι να την κλείσει για … γινάτι!
Επίσης σε μια χώρα που, από τους πολίτες της, όποιος είχε «πέντε δεκάρες» της έστειλε στο εξωτερικό, τι είναι, αν όχι υποκρισία, να εγκαλείς την πολυεθνική επιχείρηση ΑΒ Βασιλόπουλος για εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό;

Ακολουθεί κατά λέξη η τοποθέτηση της κυρίας Μαριάννας Καρφακη για το θέμα. Η τοποθετήσει κατά την άποψη μου είναι μια όαση λογικής μέσα στον τόσο παραλογισμό που προηγήθηκε, λέει τα αυτονόητα –αυτά που είναι και τα πιο δύσκολα. Και κυρίως έχει το θάρρος να μην μασάει τα λόγια της.

mariannaΜαριάννα Καρφακη: «Είναι πολύ υποκριτικό. Δεν είναι δικαιοσύνη, την μια μέρα στην παίρνω την άδεια και την άλλη στην δίνω. Υπάρχει πολύ υποκρισία, δεν εξαφανίζονται οι μικρές επιχειρήσεις όταν είναι μέχρι 500 τετραγωνικά υπεραγορά και όταν είναι 600 ή 700 εξαφανίζονται;

Στην εισήγηση λέει ο Δήμος ότι αναγκάστηκε να εκδώσει την άδεια δόμησης. Δεν αναγκάστηκε, έχει γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Περιβαλλοντικών Θεμάτων. Εισηγήθηκε θετικά για να γίνει αυτή η παρέκκλιση. Μιλάω ως προς το κτηριακό τώρα, ως προς την υπέρβαση της δόμησης. Θετικά ενέκρινε και το Περιβαλλοντικό Τμήμα του Δήμου, δηλαδή δεν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Θετικά μίλησε και η Αρχαιολογία. Όλες οι Υπηρεσίες μέχρι σήμερα έχουν μιλήσει θετικά.

Και πώς να μην δώσουν λοιπόν μια δόμηση 20% σε 6 στρέμματα όταν ακριβώς απέναντι, στο σχέδιο πόλης, τα 6 στρέμματα χτίζεις 4,800. Όταν έχεις λοιπόν απέναντι σου μια Πυροσβεστική, πολιτεία ολόκληρη, όταν έχεις ένα Σίτυ με 1.500 κάτοψη το ένα κτήριο. Όταν έχεις το εμπορικό που έφτιαξε ιδιώτης του Αγρινίου, που είναι 1.500 τετραγωνικά κάτοψη, πώς βλάπτω το περιβάλλον, να δώσω σε 6 στρέμματα 800 και 1.000 τετραγωνικά; Δεν είναι πάρα πολύ άδικο αυτό; Πώς το Καλιγώνι που είναι μέσα στον οικισμό έχει δώσει 1.700 το Lidl και ο Βασιλόπουλος ή ο τάδε ή ο τάδε θα μείνει στα 497;

Είναι υποκρισία λοιπόν αυτή, να λέμε ότι βλάπτει το περιβάλλον αυτό το κτηριάκι. Με άλλους τρόπους πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον.

Επομένως, κτηριακά πάρα πολύ καλά δόθηκε και δεν αναγκάστηκε ο Δήμος. Η νομοθεσία είναι τέτοια, από το 1985 λειτουργεί. Και εγώ ως ιδιώτης θα μπορούσα να πάω στον Δήμο και να ζητήσω μια παρέκκλιση στα 4 στρέμματα και πιθανόν να μου την έδινε, δεν χρειάζεται να είναι ο Βασιλόπουλος για να μου την δώσει. Την έδωσε στον Διώτη, την έδωσε στο city.

Το κτηριακό είναι ο ένας τομέας.

Άλλο θέμα, υποκρισία. Γιγαντώνει, λέει ο Δήμος, τα μονοπώλια. Ξέρετε τι σημαίνει μονοπώλιο; Μονοπώλιο σημαίνει καθορίζω το προϊόν που θα βγάλω στην αγορά και την τιμή του. Υπήρχαν κάποτε μονοπώλια. Δεν είναι ο Βασιλόπουλος μονοπώλιο στην Λευκάδα. Μπορεί να είναι ολιγοπώλιο, μπορεί να είναι μεγάλη αλυσίδα, μπορεί να είναι τραστ, μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο, δεν είναι όμως μονοπώλιο. Γιατί οι τιμές, από όλους αυτούς μαζί, συμπιέζονται προς τα κάτω.

Άρα είναι λάθος, δεν γιγαντώνει τα μονοπώλια, ίσα-ίσα αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων. Και ομοειδείς δεν είναι τα μικρά μάρκετ του Επιμελητηρίου, ομοειδείς είναι αυτές οι 4-5 μεγάλες αλυσίδες.

Ο ανταγωνισμός λοιπόν αυξάνεται, ο Λευκαδίτης αγοράζει φτηνά, αγοράζουν φτηνά και αυτοί που έρχονται εδώ, επομένως δεν προστατεύεται η πολύ μικρή επιχείρηση με το να μην υπάρχουν αυτά, προστατεύεται με άλλους τρόπους.

Πρέπει να βρει άλλους τρόπους να προστατευτεί, πρέπει να αλλάξει το προϊόν, πρέπει να δώσει κάτι που δεν μπορούν να το δώσουν οι υπόλοιποι, γιατί δεν μπορεί να συναγωνιστεί την τιμή. Πρέπει να προστατευτεί από τις τράπεζες, από φορολογική πολιτική, από την κυβέρνηση, από οτιδήποτε άλλο, εκτός από το να μην ανοίξει ο Βασιλόπουλος.

Θεωρώ λοιπόν ότι είναι λάθος η εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία λέει ναι μεν δώστε το, αλλά δεν πρέπει να το δώσουμε.»

Προηγουμενο αρθρο
Από τους Καρυώτες μέχρι τη Λυγιά (θάλασσα – θάλασσα)
Επομενο αρθρο
Συνελήφθησαν συνολικά (8) άτομα για κλοπές, παράνομη παραμονή στην χώρα και άλλα αδικήματα

2 Σχόλια

  1. anwnimos
    3 Μαρτίου 2015 at 13:56 — Απάντηση

    Σωστος. Και γιατί αραγε δεν υποστηρίζουν τα μικρομαγαζιά από τα περίπτερα της Λευκάδας που είναι ανοιχτά μινι μαρκετ χωρις να πληρώνους αντιστοιχους φόρους. Και γιατι δεν υποστηρίζουν και τα μικρομαγαζιά που δεν κατασκευασαν παραπηγματα με προσθηκες τετραγωνικων και εμπορευματος.
    Και τελικα επι τοις ουσιας αληθεια επηρεαστηκε κανενα από τα μικρομάγαζα της Λευκάδας. Απότι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια περισσότερα δημιουργήθηκαν. Μπράβο στην κυρία Καρφάκη για την φωνή ρεαλισμού και λογικής απέναντι στις ψευτο φιλο λαικες κορώνες. Μέσα από τις αλυσίδες σουπερ μαρκετ διακινούνται και εμπορεύματα τοπικών προϊόντων από άλλα μέρη της Ελλαδας και βοηθούνται έτσι μικροπαραγωγοί από άλλα μερη της χώρας. Πως θα διακινήσω τα τοπικά μου προϊόντα πχ σαλάμι, σοκολατα κλπ σε όλη τη χώρα? Θα παρω ένα αυτοκινητάκι και θα κάνω logistics? Ξυπνήστε στενόμυαλοι τοπικιστές ψηφοθήρες και άσχετοι λαϊκιστές.

  2. Μπουρανέλος
    3 Μαρτίου 2015 at 09:05 — Απάντηση

    Σε συνέχεια όσων λέει η κυρία Καρφάκη για υποκρισία. Ψάχνοντας στη Διαύγεια τις απ’ ευθείας αναθέσεις του Δήμου δεν είδα το ίδιο ενδιαφέρον για όλα τα λευκαδίτικα μαγαζιά. Αντίθετα είδα σε άλλα να πηγαίνουν όλες σχεδόν οι αναθέσεις και άλλα σαν να μην υπάρχουν. Κάτι δεν πάει στραβά; Το δημόσιο χρήμα δεν πρέπει να “μοιράζετε” δίκαια και αμερόληπτα; Κυρία Σάντα ψάξτε τη Διαύγεια να τα επιβεβαιώστε αυτά για να μη νομίζεται ότι λέω ψέματα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.