HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜατιές μπρος – πίσω στο χρόνο

Ματιές μπρος – πίσω στο χρόνο

Ο Γιώργος Σεφέρης ειχε γράψει: Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.

Στη διάρκεια της εφτάχρονης δικτατορίας (1967 – 1974) καταστράφηκαν σ’ αυτή την πόλη αρκετά μνημεία, που χρονολογούνταν από τον 19ο αιώνα. (Το μποσκέτο, το Ηρώον, ο Ανθώνας).

Την ίδια εποχή χτίστηκε το τουριστικό περίπτερο στο κάστρο, κτίριο άθλιας αισθητικής και ξένο ως προς την αρχιτεκτονική του νησιού, και στη θέση του Ηρώου, κατά το ήμισυ έγινε ένα καφενείο.

Αυτές οι επεμβάσεις (καταστροφές) και πολλές άλλες, σε καίρια και σημαντικά σημεία (μνήμης) της πόλης, δεν έγιναν, ούτε από έλλειψη αισθητικής, ούτε από άγνοια της παράδοσης από τους τότε κρατούντες.

Είναι ίδιον των ολοκληρωτικών καθεστώτων και νοοτροπιών, αποτελεί ολόκληρη «επιστήμη» της τακτικής εδραίωσής τους, η αποκοπή των ανθρώπων από την ιστορία και το παρελθόν τους.

Άνθρωποι χωρίς μνήμες, χωρίς εικόνες συνέχειας στο χρόνο, χωρίς συνειρμούς με το χτες, εύκολα χειραγωγούνται.

Αφορμή για τις παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν οι εργασίες διαμόρφωσης που εκτελούνται στην παραλία απέναντι από το καφέ «Karma» και μια παλιά φωτογραφία.

DSCN8106

Είχαμε αναφέρει, όταν γράφαμε το σχόλιο για τις «εργασίες εξωραϊσμού», ότι η περιοχή που σήμερα γίνονται οι εργασίες και ο μικρός κήπος που είναι από πίσω, μπροστά δηλαδή από το καφέ «Βosceto» αποτελούσαν το Ηρώο της πόλης μέχρι τη δεκαετία του ‘70. Όπως θυμούνται οι παλαιότεροι επρόκειτο για ένα εξαιρετικό μνημείο. Ο κήπος δε που το περιέβαλε, ήταν γεμάτος με πανέμορφα λουλούδια. Ήταν περιφραγμένος με κάγκελα σε όμορφο σχέδιο, από εκείνα που μόνο παλιοί τεχνίτες με μεράκι μπορούσαν να κατασκευάσουν.

DSCN8102

Στο χώρο αυτό γίνονταν οι καταθέσεις στεφάνων και στον ίδιο χώρο ήταν και οι εξέδρα των επισήμων κατά τη διάρκεια των παρελάσεων. Η φωτογραφία του αρχείου του Νίκου Τσιρίμπαση είναι του 1970. Δεν γνωρίζουμε αν είναι από την τελετή της 25ης Μαρτίου ή της 21ης Απριλίου –γινόταν και τότε παρέλαση!

DSCN8109

Αυτό το μνημείο καταστράφηκε και δημιουργήθηκε αυτό το κακόγουστο κατασκεύασμα στην παραλία που έχουμε σήμερα για Ηρώο. Στη θέση του δημιουργήθηκε ένας μικρός κήπος μόνο με πρασινάδα. Ο φοίνικας φυτεύτηκε πολλά χρόνια αργότερα ίσως στη δεκαετία του ’80.

Ο χώρος που σήμερα φυτεύεται χορτάρι, με αμφίβολη ευδοκίμηση, αποτελούσε μέχρι πρόσφατα χώρο τραπεζοκαθισμάτων.Ήταν νοικιασμένος από την απέναντι επιχείρηση. Ελπίζουμε, η αμφιβόλου αισθητικής παρέμβαση του Δήμου στο συγκεκριμένο σημείο, να μην εξαντλήσει τους προεκλογικούς λεονταρισμούς για τα τραπεζοκαθισματα, της παράταξης που κυβερνά το Δήμο. Θα είναι ειρωνεία, γιατί το συγκεκριμένο σημείο ήταν από τα λίγα νόμιμα νοικιασμένα!

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Καφές ζεστός, η καλημέρα το πρωί…
Επομενο αρθρο
Αστικοί Χοροί Νήσου Λευκάδας - Μέρος Β΄

1 Σχόλιο

  1. ενεργος
    5 Απριλίου 2015 at 12:55 — Απάντηση

    Ποιος σας είπε ότι τα τραπεζοκαθίσματα εκεί στην παράνομη πέργκολα που ορθώς αφαιρέθηκε και σε όλες τις παράνομες πέργκολες (που γιατί δεν αφαιρούνται και αυτές) ήταν και είναι ΝΟΜΙΜΑ νοικιασμένα????????
    Όταν αφαιρούνται πέργκολες και πόσο μάλλον στέγαστρα που παράνομα κατασκευάζονται σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους αφαιρούνται παντού.
    Αλλά είπαμε φέρνουμε κανονισμούς μόνο για βιτρίνα και δηθενιές.
    Οι `προεκλογικοί λεονταρισμοί τύπου θα σπάσουμε αυγά ήδη εξαντλήθηκαν κυρία Σάντα. Μετά από τόσους μήνες όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει κάτι αλλά ούτε πρόκειται.
    Η τακτική του πασαλείμματος και του βλέποντας και κάνοντας εφαρμόζεται και σε αυτό το καιριότατο σημείο και μάλιστα με ιστορικότητα και μνήμες όπως περιγράφετε κυρία Σάντα.
    Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι θέλουν να φτιάξουν εκεί. Πόσο μάλλον οι υπόλοιποι δημότες.
    Το σημείο εκεί δεν είναι πλατεάκι στο διοικητήριο για να φτιάξουν το παρτεράκι τους.
    Είναι σημείο που αν όχι άποψη, σίγουρα γνώση θα έπρεπε να έχουν οι άμεσοι χρήστες και ενδιαφερόμενοι δηλαδή οι δημότες.
    Καλέστε τον Νίκο το Βαγενά να περιγράψει τη σκέψη του για το σημείο πως θα το ήθελε και την Ιωάννα Φέτση να το σκιτσάρει!

    Είναι ικανοί τώρα που αφαίρεσαν την παράνομη πέργκολα να προχωρήσουν σε νόμιμη ενοικίαση τραπεζοκαθισμάτων.
    Είδαμε πάλι να περηφανεύονται και να επιζητούν την επιβράβευση με το γνωστό ερώτημα “λοιπόν???” όταν αφαίρεσαν την πέργκολα. Για να φτιάξουν ένα παρτέρι με γκαζόν. Και γι’ αυτό χρειάσθηκαν πάνω από βδομάδα.
    Περιμένουμε και σχετικό δελτίο τύπου με φωτογραφίες στο σημείο με τον αντιπεριφερειάρχη, και το βουλευτή πάνω στο μηχανάκι που θα έχει κατεβεί από τον πεζόδρομο και ανάποδα….(απορώ πως δεν έβαλε υποψήφιος για πρόεδρος της ΣΥΜΟΛ)
    Φοβάμαι ότι θα γίνει ένα πανέμορφο parking από μηχανάκια.
    Και αν πουν ότι βιαζόμαστε να κρίνουμε μα δεν θα έπρεπε να δείξουν πρώτα τι θέλουν να κάνουν?
    Όσο για τους προεκλογικούς και τωρινούς λεονταρισμούς, κορώνες και πομπώδεις εκφράσεις ότι συγκρούονται με κατεστημένα και χρόνιες παθογένειες συμφερόντων είναι απλά μέρος της ιδεοληψίας τους. Είναι ασύμβατα με τις πρακτικές τους. Είναι για να καλύψουν την ανεπάρκειά τους. Είναι φανφάρες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.