HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜα είναι ίδιοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; Του Βαγγέλη Βερροιώτη

Μα είναι ίδιοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; Του Βαγγέλη Βερροιώτη

Πολλές φορές μπαίνει στο ΚΚΕ το ερώτημα αν ταυτίζει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι σαφές ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ιδεολογικές, πολιτικές, ιστορικές διαφορές.

Όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, η ΝΔ είναι υπέρ ενός πιο περιοριστικού μείγματος οικονομικής πολιτικής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ενός πιο επεκτατικού. Μια διαφορά ακόμα είναι ότι η ΝΔ έχει συγκροτήσει μόνη της ή σε συνεργασία κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κυβερνήσει ακόμα.

Αυτές οι διαφορές είναι που σκόπιμα διογκώνονται τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να στηθεί το γνώριμο δικομματικό προεκλογικό παιχνίδι.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόση σημασία έχουν αυτές οι διαφορές για το λαό, την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ποιες είναι οι ομοιότητές τους.
Η πρώτη και κύρια ομοιότητα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι έχουν κοινή στρατηγική διακηρυγμένη στόχευση τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, την υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας, τη συνέχιση δηλαδή του σημερινού δρόμου ανάπτυξης του κεφαλαίου και της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, οι προτάσεις τους αποτελούν εναλλακτικές διαδρομές του ίδιου όμως αντιλαϊκού δρόμου.
Υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία που το τεκμηριώνουν αυτή την ομοιότητα.
1. Πρώτα απ’ όλα οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι προϋπόθεση για τη λαϊκή ευημερία είναι η ανάκαμψη του κεφαλαίου.
2. Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κεφάλαιο τόσο όπως αποτυπώνονται στο περίφημο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης όσο βεβαίως και οι επιμέρους δεσμεύσεις όσον αφορά τμήματα του κεφαλαίου, π.χ. φαρμακοβιομήχανους, μεγαλοξενοδόχους κ.ά.
3. Τα διαπιστευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ στους δανειστές, στην ΕΕ, στις «αγορές» ότι δε θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αλλά και το κάλεσμα να εμπιστευθούν και να στηρίξουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τα συμφέροντά τους (βλ. συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων – τα γνωστά funds – στο Λονδίνο).
4. Οι διαβεβαιώσεις για «διαπραγμάτευση» εντός του πλαισίου της ΕΕ και «έντιμο(;)» συμβιβασμό με τους εταίρους. Τα ίδια λέει και η ΝΔ.
5. Η εγκατάλειψη των διακηρύξεων για «ακύρωση», και «κατάργηση» και «σκισίματα» του μνημονίου.
6. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύτηκε ποτέ για το ξήλωμα του αντεργατικού – αντιλαϊκού πλαισίου, ούτε καν για κατάργηση του συνόλου των εφαρμοστικών νόμων του «μνημονίου». Η παραπομπή της αποκατάστασης απωλειών των εργαζομένων στη «Δευτέρα Παρουσία» με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας.
Άλλες ομοιότητες που δείχνουν τη σύγκλιση στη βασική στρατηγική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
• Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν όρκους πίστης στους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Οι «ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί» έφεραν τις περικοπές σε Υγεία και Παιδεία το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, ειδικά στο δημόσιο, το διώξιμο χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Ας σκεφτούμε μόνο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λαός της Λευκάδας με την υποβάθμιση του νοσοκομείου.
• Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν την υποκατάσταση των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων με ψίχουλα, η προσαρμογή των εργατικών – λαϊκών αναγκών σε μια ζωή μειωμένων απαιτήσεων.
• Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν το λαό να ζει με τ’ «αποφάγια» του μεγάλου κεφαλαίου.
• Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν διαβεβαιώσεις στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα ανήκει στο δυτικό πλαίσιο και ότι αυτό δεν αμφισβητείται. Αυτό σημαίνει συνέχιση των υπέρογκων εξοπλιστικών δαπανών αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην περιοχή μας.
• Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν από κοινού ότι η όποια ρύθμιση του χρέους και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν θα οδηγήσουν σε ανακούφιση του λαού, αλλά σε απελευθέρωση κονδυλίων για αύξηση της κρατικής στήριξης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και επενδύσεων. Επιπλέον, η ελάφρυνση του χρέους, είτε με την πρόταση της ΝΔ είτε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει σε συμφωνία με τους «εταίρους», άρα θα συνοδεύεται με νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, όπως έγινε με το «κούρεμα» του PSI το 2012, αλλά και σε άλλες χώρες.
Που δοκιμάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ

  • Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί στην κυβέρνηση.

Σε μια σειρά από κράτη της ΕΕ (π.χ. Ιταλία, Γαλλία), αλλά και εκτός ΕΕ (π.χ. ΗΠΑ) εφαρμόστηκε το «επεκτατικό μοντέλο» διαχείρισης του καπιταλισμού που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να σταματήσει η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, χωρίς να υπάρξει ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της κρίσης. Σε όλες τις περιπτώσεις, μάλιστα, δεν αποτράπηκε ούτε η εμφάνιση «σημαδιών» νέας κρίσης (μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κλπ). Ο λαός δεν πρέπει «να κλείσει τα μάτια του» στην πείρα που βγαίνει από την αντιλαϊκή διαχείριση στις άλλες χώρες.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί και ως αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε τη χρησιμότητά του στο κεφάλαιο, και μάλιστα, σε τομείς που δεν μπορεί να τον συναγωνιστεί η ΝΔ, όπως στην ανοιχτή υπονόμευση του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Όχι μόνο δεν αξιοποίησε το υψηλό του ποσοστό για να δυναμώσει η λαϊκή κινητοποίηση, αλλά, αντίθετα, το κίνημα αυτή την περίοδο σημείωσε υποχώρηση, ενώ καλλιέργησε τη λογική της αναμονής, της ανάθεσης στον ίδιο όταν γίνει κυβέρνηση της λύσης των λαϊκών προβλημάτων, περιορίζοντας τη λαϊκή παρέμβαση στη συμμετοχή στις εκλογές, στην επιλογή για το ποιος θα ασκεί την αντιλαϊκή πολιτική από κυβερνητική θέση.

  •   Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται και από τις επιλογές των υποψηφίων του. Μην ξεχνάμε το γεγονός ότι βρέθηκε θέση στα ψηφοδέλτια του για γνωστούς «μνημονιακούς», μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που φώναζαν «ναι σε όλα» μέσα στη Βουλή. Αυτό το άθλιο, για το λαό, αλισβερίσι έχει την εξήγησή του, ακριβώς, στη στρατηγική σύμπλευση όλων αυτών των κομμάτων.

Απαντώντας στο αρχικό ερώτημα αν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιοι μπορούμε να πούμε ότι: διαφέρουν στον τρόπο που θα εξυπηρετήσουν τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές όμως δεν διαφέρουν στο ότι για να στηρίξουν αυτούς θα «ξεζουμίσουν» το λαό διαλύοντας κυριολεκτικά ότι δικαίωμα του έχει απομείνει.
Με βάση όλα αυτά, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν τις ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούνται σκόπιμα ότι φτάνει να αλλάξει η κυβέρνηση για να αλλάξει η πολιτική υπέρ του λαού, την ίδια στιγμή που την επόμενη μέρα των εκλογών όλα όσα ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων (τα μονοπώλια, η ΕΕ, τα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας, οι ισοσκελισμένοι υπολογισμοί) θα είναι εδώ.
Η μόνη λύση είναι να υπάρξει την επόμενη μέρα ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, με ισχυρό ΚΚΕ «αποκούμπι» για τα δύσκολα που βρίσκονται μπροστά στο λαό αμέσως μετά τις εκλογές. Στις συγκεκριμένες συνθήκες αυτή η εξέλιξη είναι που μπορεί να δρομολογήσει θετικές διεργασίες στο λαό ώστε να συγκροτήσει τη δική του συμμαχία με στόχο την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
Βρροιώτης Βαγγέλης, στέλεχος του ΚΚΕ

Προηγουμενο αρθρο
Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ
Επομενο αρθρο
Μετακίνηση Ετεροδημοτών ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.