HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΜεγάλη συμμετοχή στην Πανιόνια Πολιτιστική Συνάντηση της Περιφέρειας στη Λευκάδα

Μεγάλη συμμετοχή στην Πανιόνια Πολιτιστική Συνάντηση της Περιφέρειας στη Λευκάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και συλλόγων στην Πανιόνια Πολιτιστική Συνάντηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα

Θ. Γαλιατσάτος: Είναι ιστορική στιγμή για τον πολιτιστικό χάρτη της ΠΙΝ

Το απόγευμα του Σαββάτου 4 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών της διήμερης Πανιόνιας Πολιτιστικής Συνάντησης, που διοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα. Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, δίνοντας το στίγμα της διοργάνωσης, ενώ τοποθετήθηκαν επίσης ο, οικοδεσπότης Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θοδωρής Χαλικιάς καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή και Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, με την ιδιότητα και του Προέδρου της Πολιτιστικής Επιτροπής.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τη διοργάνωση «ιστορική στιγμή για την έναρξη διαλόγου και συνεύρεσης των πολιτιστικών δυνάμεων των Ιονίων Νήσων» και δήλωσε την ικανοποίησή του για την πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτισμού από όλη την Περιφέρεια. «Θα μιλήσουμε για τον πολιτισμό», είπε ο κ. Γαλιατσάτος, «ο οποίος είναι η ζωή, η καθημερινότητα, οι δυσκολίες, οι πίκρες, οι χαρές, οι νίκες και οι ήττες, οι συμβιβασμοί, τα οράματα και οι ιδέες. Είναι ακόμη τα παλιά και τα νέα, τα ωραία και τα άσχημα, τα καλά και τα κακά, όλα και άλλα ακόμη ειπωμένα με την πένα, το στίχο, τη νότα, το πινέλο, το τραγούδι, την υποκριτική, την κίνηση και πολλές – πολλές εκφράσεις».
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων συνέχισε δίνοντας έμφαση στον επτανησιακό πολιτισμό και ζητώντας να ξεκινήσει συζήτηση για την ταυτότητα του πολιτισμού στα Ιόνια, την καλλιέργεια της παράδοσης και της νέας πρακτικής, την ακριβή αποτύπωση της σχέσης πολιτισμού – τουρισμού και την έναρξη ανοικτού δημοκρατικού διαλόγου για τον Πολιτιστικό Χάρτη των Ιονίων Νήσων.

«Ο χάρτης αυτός θα αποτελέσει ένα διαχρονικό οδηγό για την ΠΙΝ που θα καθορίζει τις προτεραιότητές της στον πολιτισμό», εξήγησε ο κ. Γαλιατσάτος και συνέχισε: «Η διημερίδα αυτή έχει και άλλη μια σημασία υψηλού συμβολισμού. Είναι η απόλυτη επιβεβαίωση της συνοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για δύο λόγους: γιατί η ΠΙΝ το καλεί και γιατί η ανταπόκριση το αποδεικνύει».
Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος αναφέρθηκε μάλιστα και σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζοντας ότι «η μαζική ανταπόκριση των εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων δίνει απάντηση σε δημοσιεύματα που προσπαθούν να σηκώσουν τη σημαία της διάσπασης της ΠΙΝ. Εμείς προχωρούμε όλοι μαζί, γράφοντας ιστορία, ανοίγοντας νέες προοπτικές επ’ ωφελεία των πολιτών του Ιονίου».

Στην έναρξη της διημερίδας παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο βουλευτής Λευκάδας Αθανάσιος Καββαδάς και ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής ενώ χαιρετισμό απέστειλε η βουλευτής Κεφαλονιάς – Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Παρόντες ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρίνα Μοσχάτ, Σουζάνα Πεφάνη, Κατερίνα Βαγγελάτου, Διονύσης Μπάστας, Παναγιώτης Μεταλληνός και ο αντιδήμαρχος Δήμου Λευκάδας Αθανάσιος Περδικάρης.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των φορέων οι οποίοι κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους στο πλαίσιο δύο θεματικών ενοτήτων: «Την ταυτότητα του επτανησιακού πολιτισμού: Παρελθόν, παρόν και μέλλον» και «Παραδοσιακές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης του επτανησιακού πολιτισμού: Χορός, τραγούδι, μουσική, γράμματα».

Η διημερίδα θα συνεχιστεί την Κυριακή 5 Μαρτίου με τη θεματική ενότητα «Σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης στα Επτάνησα: χορός, μουσική, θέατρο, εικαστικά, γράμματα» και το μεσημέρι αναμένεται η έκδοση των συμπερασμάτων μετά από συζήτηση με τη συμμετοχή του συνόλου των συμμετεχόντων.

Προηγουμενο αρθρο
Μοναχός Νικηφόρος (η ζωή του φανερωμένη)
Επομενο αρθρο
Οι «Εικόνες στα σύννεφα» του Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.