HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜε αφορμή την πυρκαγιά στη χωματερή

Με αφορμή την πυρκαγιά στη χωματερή

Μια ακόμα φωτιά στον σκουπιδότοπο έρχεται να προστεθεί σε αυτές του Απριλίου και του Μαΐου. Το γεγονός, σχεδόν δεν αποτελεί είδηση. Το έχουμε συνηθίσει. Η έκπληξη είναι, ποια δικαιολογία θα μας αραδιάσουν οι υπεύθυνοι.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη πυρκαγιά, ο Δήμος φρόντισε ώστε να κηρυχτούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω αδυναμίας στην διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού.

Όπως πληροφορούμαστε από τον τύπο, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και στην Ήπειρο που απευθύνθηκε ο Δήμαρχος, βρήκε πόρτες κλειστές. Δεν δέχονται τα σκουπίδια μας έστω και προσωρινά (για 2,5 περίπου χρόνια) μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της οριστικής(;) λύσης του προβλήματος.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δήλωσε: «Δεν δεχόμαστε να φέρουν ανεπεξέργαστα απορρίμματα από άλλες περιοχές. Πρέπει να σεβαστούν την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι οι φορείς της Ηπείρου ώστε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα και ήμασταν οι μόνοι που δεν είχαμε ανοικτούς ΧΑΔΑ και έτσι δεν επιβλήθηκε ούτε ένα ευρώ πρόστιμο στην περιοχή μας.»

Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει δηλαδή, πως δεν είναι παντού σαν τη Λευκάδα. Υπάρχουν Περιφέρειες και Δήμοι που είχαν θέσει τη διαχείριση των απορριμμάτων τους ως πρώτη προτεραιότητα και δούλεψαν πάνω σε αυτό.

Ας δούμε εν συντομία τι έχουν κάνει στο δικό μας Δήμο για την διαχείριση του τεράστιου αυτού θέματος.

Η πρώτη φωτιά στη χωματερή είχε εκδηλωθεί προς το τέλος σχεδόν, της θητείας του προηγούμενου Δημάρχου.

Όταν λοιπόν ανέλαβε η σημερινή Δημοτική αρχή, ο σκουπιδότοπος είχε ήδη αρχίσει να δείχνει δείγματα κορεσμού. Η παράταξη του σημερινού δημάρχου, όσο καιρό ήταν στην αντιπολίτευση, είχε εκτοξεύσει μύδρους κατά πάντων για το όνειδος της Λευκάδας, τη χωματερή των Αλυκών.

Γνώριζαν λοιπόν ή όφειλαν να γνωρίζουν, όταν ορκίστηκαν, ότι παραλαμβάνουν μια βραδυφλεγή βόμβα σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, δίπλα σε σπίτια και σχολεία.

Ο δήμαρχος δήλωσε τελευταία: «… ο υφιστάμενος χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων, που βρίσκεται, μάλιστα, κοντά στην πόλη, είναι ακατάλληλος και προ πολλού κορεσμένος, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την εικόνα του νησιού…»

Τι έκαναν λοιπόν σε αυτά τα σχεδόν δυο χρόνια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πριν φτάσουμε σήμερα να έχουμε την εκδήλωση μιας ακόμα πυρκαγιάς;

Τίποτα επί της ουσίας. Δεν έδειξαν καθόλου να το θεωρούν θέμα πρώτης προτεραιότητας.

Όταν τον Απρίλη του 2015 ξανάπιασε φωτιά δεν θορυβήθηκαν. Θυμάστε, μας είπαν πως φταίνε τα πασχαλινά πυροτεχνήματα!

Αλλά και τον προηγούμενο μήνα πάλι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα σκουπίδια. Η αντιμετώπιση τότε, ήταν στα πλαίσια της Συριζαίικης τακτικής: Δημιουργούμε φανταστικούς εχθρούς. Έτσι ο αντιδήμαρχος αντί να σιωπήσει, δήλωνε για την πυρκαγιά: «τυχαίο, δεν νομίζω!», αφήνοντας υπονοούμενα, ότι δεν φταίει ο σκουπιδότοπος που δεν «αντέχει», αλλά πιθανόν κάποιοι εχθροί που επιβουλεύονται τους λεβέντες μας!

Κι όμως θα μπορούσε στο διάστημα της μέχρι σήμερα θητείας της, η δημοτική αρχή να προσφέρει σημαντικό έργο στην διαχείριση ενός ήδη κορεσμένου σκουπιδότοπου.

Θα μπορούσαν αν ήθελαν να μειώσουν τα απορρίμματα στο μισό.

Θα μπορούσε η φύλαξη του σκουπιδότοπου, ο τεμαχιστής των κλαδιών, να είχαν γίνει νωρίτερα πριν φτάσουμε στο απροχώρητο.

Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων με ενέργειες όπως, ενημέρωση, στόχευση στην καρδιά του προβλήματος -που δεν είναι τα οικιακά απορρίμματα- καθημερινός έλεγχος στους παραγωγούς μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων (κούτες και μπουκάλια), επιβολή προστίμων στους παραβάτες και πολλά άλλα.

Αντί γι’ αυτά, τη μια δήλωναν πως μας έφταιγαν οι τρακατρούκες και την άλλη πως δεν είναι τυχαίο που πιάνει φωτιά ο σκουπιδότοπος. Βεβαίως δεν είναι τυχαίο. Η πυρκαγιά σε έναν κορεσμένο σκουπιδότοπο είναι το πιο… φυσικό πράγμα να συμβεί.

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Πολλά προβλήματα θα δημιουργήσει η μετακίνηση της γέφυρας αυτή την εποχή
Επομενο αρθρο
Και «με τη βούλα» 3θέσιο από 4θέσιο το Δημοτικό Σχολείο στο Μεγανήσι. Τι γίνεται με τα σχολεία της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.