HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Φεστιβάλ Εθελοντισμού & Πολιτισμού Χωρίς Σύνορα»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Φεστιβάλ Εθελοντισμού & Πολιτισμού Χωρίς Σύνορα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέτρηση Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό εργαστήρι που οργάνωσε και υλοποίησε η Equal Society, στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Εθελοντισμού & Πολιτισμού Χωρίς Σύνορα» που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Ιανουαρίου στο Hilton Athens. Το εργαστήρι της Equal Society παρακολούθησαν εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, στελέχη ιδιωτικών εταιρειών, φοιτητές και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Βασικό στόχος του εργαστηρίου ήταν να εξοικειωθεί το κοινό με την ανάπτυξη και εφαρμογή της μεθοδολογίας SROI (Social Return on Investment) που είναι το βασικό εργαλείο για τη μέτρηση της κοινωνικής απόδοσης των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της «Μέτρηση Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων» αποσκοπεί στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αποτιμάται η αξία των επενδύσεων στην Ελλάδα και η ενίσχυση της συμβολής των διαφόρων οργανισμών στην κοινωνία. Ξεχωριστό παράδειγμα της σπουδαιότητας της μεθοδολογίας SROI είναι η εφαρμογή του στη ΜΚΟ «Αγκαλιά» της Λέσβου. Στα πλαίσια του προγράμματος «Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων» η Equal Society αποτίμησε την κοινωνική αξία που παράγει εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία SROI. Η έρευνα έδειξε ότι με μια επένδυση 42.135€ η Αγκαλιά κατάφερε να παράγει κοινωνικό έργο αξίας 202.860,29€ παρουσιάζοντας ένα Δείκτη απόδοσης 4,81:1. Δηλαδή κάθε ευρώ που επενδύει κάποιος στην Αγκαλιά, παράγει 4,81€ κοινωνικό όφελος.

Ανοίγοντας τη εκδήλωση ο πρόεδρος της Equal Society κ. Σπύρος Φρεμεντίτης αναφέρθηκε στο καινοτόμο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού SROI (Social Return on Investment) και τα οφέλη της κοινωνία από την εφαρμογή του. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Αγκαλιάς, έκανε μια μικρή αποτίμηση της μελέτης για τους ίδιους τους ωφελούμενους της ΜΚΟ και πως μπορεί να αλλάξει αυτή η μέθοδος τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια η κ. Ελένη Καρακίτσιου, βοηθός διαχειρίστρια προγραμμάτων στο ίδρυμα Μποδοσάκη, ευχαρίστησε με τη σειρά της την Equal Society και όλο το προσωπικό για την άψογη συνεργασία των τελευταίων μηνών στην υλοποίηση του προγράμματος «Μέτρηση Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων» ενώ τόνισε την σπουδαιότητα του έργου για τη σημερινή δύσκολη οικονομικά εποχή.

Για την εμπειρία της στην πρωτοβουλία που ανέλαβε να υποβάλλει φάκελο υποψηφιότητας για την Αγκαλιά σε διαγωνιστική διαδικασία του Συμβουλίου της Ευρώπης μίλησε η Δικηγόρος Ιουλιέττα Μισιούλη. Παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, που όπως ανέφερε ήταν πολλές, η κ. Ιουλιέττα Μισιούλη με την καταλυτική συνδρομή της μελέτης της Equal Society για «Μέτρηση Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων», κατάφερε να καταθέσει υποψηφιότητα που είχε σαν αποτέλεσμα την βράβευση της Αγκαλιάς με το βραβείο Raoul Wallenberg «για τα εξέχοντα επιτεύγματά της στην παροχή πρώτης βοήθειας σε χιλιάδες πρόσφυγες ανεξάρτητα από την καταγωγή ή την θρησκεία τους».

Παρουσιάζοντας πιο αναλυτικά τη μεθεδολογία SROI η ερευνήτρια και συνεργάτης της Equal Society Ζωή Διαμαντάκου, μίλησε για τα οφέλη υλοποίησης της μεθοδολογίας, την ιστορία εξέλιξης της και τις 7 αρχές που την πλαισιώνουν ενώ έκανε και μία παρουσίαση βήμα βήμα στο πως πραγματοποιείται η ανάλυση στην πράξη, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα μιας ολοκληρωμένης μελέτης.

Την παρουσίασή έκλεισε με ευχάριστο τρόπο η οικονομολόγος και συνεργάτης της Equal Society Ταγαράκη Θεανώ Μαρία με ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι, μιας ρεαλιστικής εικονικής περίπτωσης (case study) κάτω από το πρίσμα της «Μέτρησης Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων». Ζήτησε από το κοινό να επιλέξει ανάμεσα στο κτίσιμο ενός σχολείου σε ένα επαρχιακό χωριό ή στην μίσθωση λεωφορείου για τη μεταφορά των μαθητών σε ένα άλλο χωριό που έχει σχολείο. Μετά από μια σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν στους παρευρισκόμενους, η μεγάλη πλειοψηφία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αξία (οικονομική και κοινωνική) ανέγερσης ενός σχολείου είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την εύκολη λύση της μεταφοράς μαθητών.

Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές και να θέσουν τις απορίες και τα συμπέρασμα τους επάνω στη μεθοδολογία SROI (Social Return on Investment).

Μπορείτε να δείτε και να ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις της Equal Society μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα της στο www.equalsociety.gr και από κοντά στη διεύθυνση: Κοδριγκτώνος 33, Αθήνα.

Προηγουμενο αρθρο
Το πρόβλημα μεταφοράς της άμμου παραμένει
Επομενο αρθρο
Kοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας Γυμναστικού Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.