HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜε ονοματοθεσία οδού τιμά ο Δήμος Τρικκαίων τον Γεώργιο Ροντογιάννη- Σύντομο Βιογραφικό

Με ονοματοθεσία οδού τιμά ο Δήμος Τρικκαίων τον Γεώργιο Ροντογιάννη- Σύντομο Βιογραφικό

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων με ομόφωνη απόφαση του, δέχθηκε το αίτημα του Καθηγητή Κίμωνα Σακελλαρίου και Προέδρου 35μελούς Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής, που συστήθηκε για να τιμηθεί η μνήμη του Καθηγητή της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων Γεώργιου Ροντογιάννη.

Ο Γεώργιος Ροντογιάννης, διαπρεπές και κορυφαίο μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ένθερμος υποστηρικτής των Τρικάλων, έφυγε από την ζωή στις 20 Ιουνίου 2013.

Είχε πρωτοστατήσει σε αγώνες για την προβολή των Τρικάλων, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων παίρνοντας ανοιχτή θέση σε διάφορα Πανελλήνια συνέδρια, για την ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών στην πόλη του αθλητισμού, τα Τρίκαλα, ενώ υπήρξε «εραστής» της Αρχαίας Τρίκκης όπου μεγαλούργησε ο Ασκληπιός.

Εξαίρετος ιατρός, με ειδικότητα στην καρδιολογία και με Ακαδημαϊκή ειδικότητα στην Αθλητιατρική την οποία εισήγαγε ο ίδιος στην Ελλάδα, πρώτα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΤΕΦΑΑ).

Το όνομα «Γεώργιος Ροντογιάννης» θα δοθεί σε ανώνυμη οδό της περιοχής των Καρυών που εκτείνεται από την Περιφερειακή Οδό Τρικάλων – Άρτας μέχρι την οδό Ηρώων Αλβανικού Μετώπου.

1521

Σύντομο Βιογραφικό

Αντίγραφο από 10 001

Ο Γιώργος Ροντογιάννης, με καταγωγή από τους Τσουκαλάδες Λευκάδας, είχε γεννηθεί το 1946 και ήταν ο μεγαλύτερος γιός του ιστορικού, Πάνου Ροντογιάννη. Υπήρξε εξέχων επιστήμων με διεθνή αναγνώριση στον τομέα της αθλητιατρικής, παλαιός αθλητής στίβου με πολλές επιτυχίες, συγγραφέας βιβλίων ιατρικής, βραβευμένος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλητιατρικής, σωστός οικογενειάρχης και Άνθρωπος. Η επιστήμη έχασε μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

10 001

Στο βιογραφικό του σημείωμα, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρονται τα εξής (έχουμε αλλάξει τους χρόνους των ρημάτων):

«Ήταν ομότιμος καθηγητής Αθλητιατρικής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (καθηγητής από το 1997) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής (2008-2010) του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ). Υπήρξε πρωταθλητής και διεθνής αθλητής του στίβου. Ήταν απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών (1969) με ειδικότητες: Αθλητιατρική (Πανεπιστήμιο Ρώμης,1976), Παθολογία (1980) και Καρδιολογία (1982). Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978), Eπισκέπτης Ερευνητής στο Human Performance Lab (Noll Lab.) του πολιτειακού πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (ΗΠΑ, 1979-1980), επίκουρος καθηγητής Αθλητιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1984-1989) και τομεάρχης Αθλητιατρικής στο ΕΚΑΕ (1989-1997). Υπήρξε μέλος από το 1971 της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας και Ειδικός Γραμματεύς του Δ.Σ. της, ιδρυτικό μέλος (1976) και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας και Νευροφυσιολογίας της Αθλήσεως. Μέλος (1980) και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών και μέλος, από το 1987 της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης.

10 002

Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος (2008) του Δ.Σ. του Ελληνικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα κυρίως προλήψεως νόσων και κακώσεων ιδίως των ελίτ αθλητών, των κλινικών εφαρμογών του συνδυασμού διατροφής και ασκήσεως για πρωτογενή / δευτερογενή πρόληψη, ιδίως της καρδιαγγειακής νόσου, των προβλημάτων υγείας, και της αποδόσεως διαιτητών ποδοσφαίρου, της ιστορίας της εκπαιδεύσεως στη Λευκάδα, και της πολεμικής ιστορίας των Ελλήνων ιδιαιτέρως κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

10 003

Ευρυμαθής, όχι μόνο σε θέματα της επιστήμης του, αλλά και των κλασικών επιστημών, ήταν βαθύς γνώστης της ελληνικής γλώσσας. Είχα την τύχη και την τιμή να συνεργασθούμε σε αρκετά θέματα, κορυφαίο των οποίων ήταν μια μεγάλη έρευνα, που έκανα για την «Καθημερινή» το 2010 γύρω από το ΕΚΑΕ. Ο κατά δύο έτη νεότερος αδελφός του, ο Σπύρος, είναι παλαιός αξιόλογος αθλητής του στίβου, που εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στους βετεράνους, και οδοντίατρος.

Προηγουμενο αρθρο
O Θοδωρής Βουκελάτος στην εκπομπή στου ΣΚΑΪ «Chef στον αέρα»
Επομενο αρθρο
Άλλο ένα Τροχαίο στο δρόμο Βόνιτσας-Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.