HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜε τη δική μας ματιά: Η πλατεία του γιασεμιού!

Με τη δική μας ματιά: Η πλατεία του γιασεμιού!

Αναφέρομαι στην πλατεία που βρίσκεται μεταξύ των δρόμων 8ης Μεραρχίας, Κολοκοτρώνη και Λόρδου Βύρωνα. Δεν νομίζω πως έχει όνομα. Η μυρωδιά του γιασεμιού που έχει αναρριχηθεί στην όμορφη πέργκολα, ήταν η αιτία να σταματήσω σήμερα το πρωί και να την φωτογραφίσω.

Η πλατεία δεν έχει κάτι ξεχωριστό. Μπορείς να περάσεις από δίπλα, χωρίς να σου κινήσει κάτι την προσοχή. Αν και αυτή την εποχή, είναι αδύνατο να σε αφήσει ασυγκίνητο το άρωμα του γιασεμιού. Αν μάλιστα περάσεις κάτω από την πέργκολα και καθίσεις στα ξύλινα καθίσματα που σχηματίζει, θα μεθύσεις από την ευωδιά του.

Είναι μια όμορφη πλατεία, γιατί ακριβώς είναι απλή και λιτή. Δεν υπάρχει τίποτα παράταιρο που να την ασχημαίνει. Είναι από τις νεότερες πλατείες της πόλης. Δημιουργήθηκε μετά τη διάνοιξη της 8ης Μεραρχίας, καλύπτοντας ένα χώρο που στην αρχή έκανε χρέη λαϊκής αγοράς.

Περιλαμβάνει τα απαραίτητα: παγκάκια, πρασινάδα, δεντράκια και βεβαίως την πέργκολα με το γιασεμί, που είναι και αυτό που την κάνει ξεχωριστή, οταν ανθίζει και ευωδιάζει.. Ο φοίνικας που δέσποζε στο κέντρο της, δεν υπάρχει πλέον, όπως και πολλοί άλλοι στην πόλη μας.

Από όσο θυμάμαι σε συζήτηση που είχα σε ανύποπτο χρόνο με την κυρία Δέσποινα Καλέζου -ήταν δημοτική σύμβουλος, όταν δημιουργήθηκε η πλατεία- μου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την άψογη συνεργασία που είχε με τον αρχιτέκτονα της πλατείας. Μου διαφεύγει το όνομά του. Ήταν από το Αγρίνιο και δούλευε τότε στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.

Υ.Σ.(1) Κάποια από τα ξύλα της πέργκολας έχουν καταστραφεί. Ας φροντίσουν να τα αντικαταστήσουν και να την συντηρήσουν κάπως, πριν καταστραφεί ολόκληρη.

Υ.Σ. (2) Να επανέλθω με αφορμή τον φοίνικα της πλατείας. Όταν άρχισαν οι φοίνικες ο ένας μετά τον άλλο, στην πόλη, αλλά και σε όλο το νομό, να καταστρέφονται, βρέθηκαν κάποιοι που χαιρέκακα είπαν «μικρό το κακό», επειδή ο φοίνικας κατά την άγνοια τους, δεν είναι παραδοσιακό φυτό του νησιού. Κι όμως πρόσφατα διάβασα: «Το κάστρο της Αγίας Μαύρας είναι το μοναδικό μέρος της δυτικής Ελλάδας όπου είδα να φυτρώνουν χουρμαδιές. Είναι η εποχή που δίνουν καρπό τώρα, ο οποίος όμως δεν ωριμάζει ποτέ εδώ.» έγραψε ο περιηγητής του νησιού μας Συνταγματάρχης Γουίλιαμ Ληκ στο διάστημα 1802-09. Διαβάστε όλο το άρθρο [εδώ]. Στο νησί μας υπήρχαν λοιπόν φοίνικες πριν από 200 χρόνια. Και είναι κρίμα που τείνουν να καταστραφούν όλοι οι σημερινοί.

Προηγουμενο αρθρο
Φυσικές δημιουργίες
Επομενο αρθρο
Έναρξη Αφίξεων Κρουαζιεροπλοίου Seabourn Odyssey

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.