HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜε τον «Φηγός» στον Αλέξανδρο αναζητώντας τον άλλο τρόπο…

Με τον «Φηγός» στον Αλέξανδρο αναζητώντας τον άλλο τρόπο…

Για μια ακόμα χρονιά ανηφορίσαμε στον Αλέξανδρο πιστοί στο ετήσιο ραντεβού μας με τον «Φηγός». Η πρόσκληση ήταν σαφής: «O σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» σας προσκαλεί σε μία βραδιά προβληματισμού και διαλόγου πάνω στα θέματα που έχουν σχέση με τον άλλο δρόμο και τον άλλο τρόπο για την ανάπτυξη και τη Λευκάδα».

Θυμάμαι τον ενθουσιασμό που μου είχαν δημιουργήσει οι καλοκαιρινές συναντήσεις του Συλλόγου στον Αλέξανδρο. Αλλά περισσότερο η ξεχωριστή ματιά του στα πράγματα. Ο άλλος τρόπος ανάπτυξης του νησιού που μας έδειξε. Οι απόψεις του δημιούργησαν συζητήσεις, έδωσαν έναυσμα για σκέψεις και προβληματισμό. Θυμάμαι τη λάμψη της ελπίδας που έβλεπα στα μάτια των παριστάμενων κάθε χρόνο μετά τις γόνιμες συζητήσεις ή τις προβολές των ταινιών.

Οι εκδηλώσεις έβαλαν ένα μικρό λιθαράκι ώστε να ενεργοποιηθεί μια μικρή κοινωνία, ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών. Και μάλιστα κάθε τέτοια εποχή που βομβαρδιζόμαστε από μεγάλες δόσεις «πολιτισμού της αρπαχτής», οι συναντήσεις του «Φηγός» αποτελούσαν μια όαση. Διατηρούσαν άσβεστη την ελπίδα μας πως δεν χάθηκαν όλα…

Πέρυσι οι εκδηλώσεις δεν είχαν πραγματοποιηθεί εξαιτίας της επιβολής των capital controls. Αλλά και φέτος τα πράγματα ήταν αλλιώτικα. Ή μήπως εμείς είμαστε αλλιώτικοι; Μήπως η κατάσταση είναι αλλιώτικη.

Την Κυριακή το βράδυ στον Αλέξανδρο η αρχιτέκτονας Νόνικα Οικονομοπούλου μας πήρε από το χέρι και μας έκανε να ονειρευτούμε. Μας ταξίδεψε σε μια «αόρατη» πόλη. Στην πόλη μας. Ένας περίπατος μέσα από εκπληκτικά σκίτσα και εικόνες. Βαδίσαμε από τα στενά δρομάκια της Λευκάδας κοιτάζοντας την πίσω όψη των κτιρίων και αναζητώντας την ουσία των πραγμάτων. Στο διάβαμα μας συναντήσαμε όλη σχεδόν την ιστορία της πόλης.

IMG_0066

Το ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε στη συνέχεια με τίτλο «Skyros-LIFE Biodiversity» ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Έξω από τον μικρόκοσμο μας είχαμε ξεχάσει πως υπάρχουν νησιά που βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά και λειτουργούν αλλιώς. Η Σκύρος έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα και εφαρμόζει δράσεις που σκοπό έχουν τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος πλούσιου σε βιοποικιλότητα για τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού.

Πράγματα τόσο εφικτά αλλά τόσο μακριά από τις δικές μας προτεραιότητες και ενδιαφέροντα. Στη διάρκεια προβολής του ντοκιμαντέρ μίλησαν και αιρετοί από το Δήμο Σκύρου, άνθρωποι με ποιότητα τόσο εμφανή!

Προσγειωθήκαμε ανώμαλα με την παρέμβαση του στελέχους της ΑΝΙΟΝ κ. Σπύρου Νικόπουλου, ο οποίος ανέλαβε να μας διαφωτίσει για το νέο πρόγραμμα LEADER που αφορά και το νησί μας.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική από το συγκρότημα «Διακρότημα» και όπως πάντα με εκλεκτά εδέσματα που ετοίμασαν και προσέφεραν οι γυναίκες του χωριού.

Σημείωση: θα επανέλθουμε σε άλλο άρθρο μας με την τοποθέτηση του κ. Νίκου Κονδυλάτου.

Προηγουμενο αρθρο
Έτοιμη για παράδοση το πρώτο 10ημερο του Αυγούστου η παράκαμψη Αμφιλοχίας
Επομενο αρθρο
Εσπερινός στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στον Άγιο Πέτρο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.