HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜηλιά Χανίων: Το χωριό χωρίς ρεύμα, που συναρπάζει

Μηλιά Χανίων: Το χωριό χωρίς ρεύμα, που συναρπάζει

Το Lonely Planet το συγκαταλέγει στις 50 καλύτερες γωνιές του πλανήτη

Ενας αναπαλαιωμένος οικισμός χωρίς ρεύμα, χτισμένος στο βράχο, δεσπόζει στην καρδιά της Δυτικής Κρήτης, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, προσελκύοντας τους τουρίστες που επιζητούν εναλλακτικές διακοπές.

Πρόκειται για τη Μηλιά Χανίων που αποτελείται από δώδεκα πέτρινα σπίτια, που έχουν για τοίχους το βράχο, και στα ταβάνια τους ξύλινα δοκάρια, τα οποία είχαν ερημώσει και αναστηλώθηκαν. Ουσιαστικά, η Μηλιά είναι ένα πρόσφατα κτισμένο χωριό, αλλά με τρόπο τελείως παραδοσιακό και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την αισθητική του τοπίου. Μια ομάδα ανθρώπων μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες αναστήλωσε το μεσαιωνικό οικισμό, χτίζοντας στα ερείπια των παλιών αγροτόσπιτων 13 νέα σπίτια με ντόπια πέτρα και ξύλο, παλιά έπιπλα και ανέσεις βασικές, φύτεψαν χιλιάδες δέντρα, καλλιέργησαν συστηματικά τη γη.

2

Σήμερα διαθέτει 13 δωμάτια–σπίτια, φτιαγμένα πάνω στα ερείπια των παλιών αγροτικών σπιτιών του οικισμού, με ντόπια υλικά – πέτρα και ξύλο και διακοσμημένα με παλιά έπιπλα.

Οι ανέσεις είναι οι βασικές: Διπλά η μονά κρεβάτια, μπάνια με ντους, τζάκια η ξυλόσομπες για θέρμανση τον χειμώνα, ζεστό νερό, και αρκετά σπίτια έχουν καθιστικό. Ολα διαθέτουν μπαλκόνι ή μικρή ταράτσα ή κήπο όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα. Ωστόσο το χωριό δεν διαθέτει ηλεκτρισμό, αφού η γεννήτρια που υπάρχει παρέχει ρεύμα για φωτισμό μόνο τη χειμερινή περίοδο και μόνο μερικές ώρες το βράδυ.

3

Επίσης, το φαγητό γίνεται με βιολογικά προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της Μηλιάς, το νερό έρχεται κατευθείαν από την πηγή, το κρασί φτιάχνεται εκεί και όλοι, ανεξάρτητα με το αν γνωρίζονται ή όχι καταλήγουν να γίνονται… φίλοι.

Οσοι γνωρίζουν το μέρος, το επιλέγουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση, για να περνούν τα βράδια τους κάτω από το φως των αστεριών και να ακούνε μόνο τα πουλιά και τα νερά που τρέχουν από τα κοντινά ρυάκια. Οσοι δεν το γνωρίζουν, το Lonely Planet τους καλεί να το ανακαλύψουν, λέγοντάς τους ότι η Μηλιά βρίσκεται ανάμεσα στα 50 μέρη που πρέπει κανείς να επισκεφθεί.

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

Προηγουμενο αρθρο
Χορευτική Βραδιά στο Μεγανήσι
Επομενο αρθρο
Διαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία (Το Δημοτικό Σχολείο στο Μαρκά!)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.