HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΜια άγνωστη φωτογραφία του Σκορπιού

Μια άγνωστη φωτογραφία του Σκορπιού

Σε σελίδα ηλεκτρονικών πωλήσεων ανακαλύψαμε αυτή τη φωτογραφία, η οποία αναφέρει ότι εικονίζεται ο Σκορπιός χωρίς κανένα άλλο στοιχείο.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση στη φωτογραφία είναι η ομοιότητα του τοπίου με αυτό του νησιού μας. Προσέξτε τις λιθιές! Τόση ομοιότητα με τις εικόνες της Λευκάδας την εποχή της φτώχιας. Εικάζουμε ότι η φωτογραφία πρέπει να είναι τραβηγμένη στην προ Ωνάση εποχή. Ο Σκορπιός ήταν ακόμα άγνωστος, πριν τον αγγίξει το χέρι του Μίδα και τον απογειώσει.

«Μια φορά κι έναν καιρό, ένας μεγάλος Έλληνας, ένας μεγιστάνας με αμύθητο πλούτο, οραματίστηκε σε μια νησίδα Γης τον παράδεισό του. Το μέρος όπου κολύμπησε, χαλάρωσε, ερωτεύτηκε και διασκέδασε μέχρι πρωίας.

Η λαμπερή ιστορία του Σκορπιού ξεκινά το 1963, όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε το νησί αντί του ποσού των 3.000.000 δραχμών. Ο Σκορπιός γι’ αυτόν ήταν -απλώς- ο παράδεισός του. Ο τόπος που ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, το καταφύγιο που ο ίδιος έπλασε φυτεύοντας δέντρα, λουλούδια και λαχανικά, φτιάχνοντας κήπους και περιβόλια, μονοπάτια και μια ταβέρνα πάνω στο κύμα, όπου συνήθιζε να μαγειρεύει ο ίδιος φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, να κάθεται σε ένα τραπέζι και να πίνει το ούζο του, αγναντεύοντας τα γαλαζοπράσινα βάθη και σιγοτραγουδώντας αγαπημένα τραγούδια.

Ο Σκορπιός αγοράστηκε από τον Ωνάση, όταν ήταν ακόμα μια πανέμορφη, με σμαραγδένια νερά, αλλά εγκαταλελειμμένη, άνυδρη, με λίγες ελιές, σπιθαμή γης, απέναντι από τη Λευκάδα σε σχήμα σκορπιού. Ο παράδεισος θέλει βλάστηση κι ο Ωνάσης είχε τον τρόπο να φέρει εκατοντάδες φυτά (200 είδη δέντρων), πεύκα και πικροδάφνες, αμυγδαλιές και οπωροφόρα στο νησί, τα οποία πολλές φορές φύτευε ο ίδιος, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, διηγούμενος ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια στους εργάτες.

Ο Ωνάσης μεταμόρφωσε το Σκορπιό, έφτιαξε τη μαρίνα, μια μεγάλη κεντρική βίλα, εξοχικά, την αγαπημένη του ταβέρνα κι ένα μικρό, ταπεινό εκκλησάκι για να προσεύχεται. Η βίλα φιλοξενούσε το πλήρως εξοπλισμένο γραφείο από όπου μπορούσε να διευθύνει την αυτοκρατορία του. Ο τόπος όμως ήταν από τη φύση του αλλά από τις παρεμβάσεις του Ωνάση φτιαγμένος για έρωτα. ‘Η θάνατο, που στην οικογένεια Ωνάση φαίνεται πως συμβάδισε…»*

* www.thetoc.gr

Προηγουμενο αρθρο
Το ηλιοβασίλεμα στο Μαρκά
Επομενο αρθρο
Απεγκλωβισμός ατόμου από δύσβατη περιοχή στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.