HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜια αναζήτηση για τις κοινές ρίζες μεταξύ της Αδριατικής και του Ιονίου

Μια αναζήτηση για τις κοινές ρίζες μεταξύ της Αδριατικής και του Ιονίου

Στα Ιόνια Νησιά υπάρχουν οικογένειες με ονόματα που σήμερα βρίσκονται επίσης στην Ιταλία, ειδικά στο Νότο: Melà, Robotti, Zambelli, Savino, Palmo, Corti και άλλα

Η Αδριατική-Ιόνια θάλασσα και ο κοινός και περιφερειακός Πολιτισμός της

spyridon_flogaitisΗ Αδριατική-Ιόνιο θάλασσα έχει ενώσει για αιώνες δύο εδάφη που, ταυτόχρονα, είναι διαφορετικά και παρόμοια, το Ιταλικό-Λατινικό-Καθολικό και το Βαλκανικό, κυρίως του Ελληνο-Ορθόδοξου πολιτισμού.

Η ιστορία των εθνικών κρατών των δύο τελευταίων αιώνων και η προσπάθεια σχηματισμού και αξίας ομοιογενών εθνών έχουν κρύψει ένα διαφορετικό παρελθόν, όταν οι άνθρωποι δεν ακολούθησαν τους εθνικισμούς, αλλά συμπεριφέρθηκαν σύμφωνα με μια περιφερειακή λογική.

Τα δύο μέρη της Αδριατικής-Ιονίου έχουν κοινή ιστορία για αιώνες, όσον αφορά τον πολιτισμό, την οικονομία, τις οικογένειες κ.λπ. Αυτό ήταν ακόμη περισσότερο verofino μέχρι το 1054, το έτος του σχίσματος, η αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης άφησε τα ιταλικά εδάφη της το 1071, όταν έχασε τον Μπάρι.

Πράγματι, η κοινή ιστορία υπήρξε ισχυρή από τον 14ο αιώνα, με την ενετική ηγεμονία στην περιοχή, η οποία συνέβαλε στην ενότητα των δύο κόσμων, καθιστώντας τα Ιόνια Νησιά, καθώς και τις ακτές της Δαλματίας, μέρος της Δύσης και όχι της Ανατολής.

Αυτή η πραγματικότητα, αυτό το παρελθόν, αξίζει να επανεξεταστεί και να επανεκτιμηθεί, ώστε να μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον άξιο του παρελθόντος, ένα κοινό μέλλον, στις τέχνες, τον πολιτισμό, την οικονομία, τις οικογένειες κ.λπ.

Στα Ιόνια Νησιά υπάρχουν οικογένειες με ονόματα που σήμερα βρίσκονται επίσης στην Ιταλία, ειδικά στο Νότο: Melà, Robotti, Zambelli, Savino, Palmo, Corti και άλλα. Ονόματα που μαρτυρούν αυτήν την πραγματικότητα και δείχνουν ότι, κάποτε, υπήρχε μια ειρηνική κινητικότητα μεταξύ των δύο χερσονήσων, για διάφορους λόγους. Πρέπει να τονιστεί ότι τα ονόματα που αναφέρονται βρίσκονται, για παράδειγμα, στο νησί της Λευκάδας, όλα μαζί, γεωγραφικά, σε μια σειρά χωριών.

Θα με ενδιέφερε πολύ η εμβάθυνση αυτής της διαίσθησης. Θα ήθελα να καλέσω όλους εκείνους που είναι σε θέση να συμβάλουν στο να ρίξουν φως σε αυτό το παρελθόν, τουλάχιστον ελάχιστα γνωστά σε μένα. Ως εκ τούτου, ζητώ από οποιονδήποτε έχει νέα, πληροφορίες ή / και μαρτυρίες, τόσο προσωπικά όσο και επιστημονικά, που είναι χρήσιμα, να επικοινωνήσει μαζί μου (στέλνοντας τη συνεισφορά σας στη διεύθυνση email της πρεσβείας Embassy.atene@esteri. it), προκειμένου να είναι σε θέση να αποκτήσει τη νοημοσύνη του πληρέστερου και πληρέστερου δυνατού φαινομένου.

Καθηγητής Σπυρίδων Ι. Φλογαΐτης

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στην επίσημη διαδικτυακή πύλη της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα:  ambatene.esteri.it
Το εισαγωγικό σχόλιο του Πρέσβη: Στις μέρες μας ζούσαμε σε εσωτερικούς χώρους, μπορούμε να σκεφτούμε ενδιαφέρουσες ιστορίες από απόσταση. Έτσι, μιλώντας ένα από αυτά τα βράδια με τον φίλο του καθηγητή Σπυρίδωνα Φλογαίτη, γεννήθηκε η ιδέα να αναζητήσουμε την ιστορία των επωνύμων μας που εξηγεί καλύτερα, στο ακόλουθο κείμενο, τον εαυτό του. Πρέπει απλώς να προσκαλέσω όλους εσάς Έλληνες και Ιταλούς φίλους, να συμμετάσχετε σε αυτήν την αναζήτηση για τις κοινές ρίζες των επωνύμων μας, σε αυτό το κυνήγι θησαυρών για ονόματα και να μας στείλετε τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες σας με εκατό λέξεις.

Luigi Marras

Προηγουμενο αρθρο
Δεκτές έγιναν όλες οι ρυθμίσεις που πρότεινε ο Βουλευτής στο νομοσχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων
Επομενο αρθρο
Κορωνοϊός: Οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ δεν εντόπισαν ούτε ένα θετικό δείγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.