HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜια ελιά αφηγείται την ιστορία της

Μια ελιά αφηγείται την ιστορία της

«-Έχω δει τόσα πολλά, τόσα χρόνια που ζω σ’ αυτό το νησί….. … πράγματα και πράγματα. Δεν τα’ χω πει ποτέ σε κανένα. Για να ακούσεις τι έχω να σου πω πρέπει να’ χεις φαντασία και ηρεμία. Να μην είσαι σαν αυτούς που τρέχουν όλη μέρα μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο και δεν σταματάνε ούτε μια στιγμή στην εξοχή, στη φύση, παρά περνούν, πετούνε τα σκουπίδια τους και δεν σκέφτονται τι κάνουν σε μας.

Λοιπόν, όπως σου είπα, γεννήθηκα κάπου το 1684. ή μάλλον το 1685. Κοίτα να δεις πως έγινε. Ξέρεις ότι από τον τόπο σου έχουν περάσει πολλοί λαοί. Από το 1684 μέχρι το 1797 το νησί σου βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Ενετών. Αυτοί μόλις κατέλαβαν τη Λευκάδα και με στόχο να στρέψουν τους Λευκαδίτες από τη θάλασσα στη γεωργία, εφάρμοσαν την υποχρεωτική φύτευση των ελαιόδεντρων.

Όποιος φύτευε μια ελιά έπαιρνε χρηματική αμοιβή, υπό τύπου βραβείου και αντίθετα αυτοί που δεν συμμορφώνονταν αντιμετώπιζαν αυστηρές κυρώσεις. Ιδιαίτερο ζήλο είχε επιδείξει ο προνοητής θαλάσσης Αυγουστίνος Σαγρέδο. Έτσι λοιπόν όλοι φύτευσαν ελιές και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπεις σήμερα. Το 1770 η οικογένειά μου είχε 44200 μέλη. Μετά τους Ενετούς ζήσαμε με τους Γάλλους, τους Ρώσους, τους Άγγλους. Αυτοί δεν φρόντισαν να μας αυξήσουν αλλά δεν μας πείραξαν κιόλας…

Το 1864 πέρασα και εγώ στην Ελλάδα με την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Στα χρόνια της κατοχής με τους καρπούς μας σώσαμε από την πείνα πολύ κόσμο….

Μετά από τόσα χρόνια ζωής και όλα αυτά που έχουμε περάσει κινδυνεύουμε να πεθάνουμε…»*

*Απόσπασμα από εργασία του Β2 τάξης Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας σχολικό έτος 2007-2008

Προηγουμενο αρθρο
Παραλία Γιαλός
Επομενο αρθρο
Η Βενετία απαγορεύει το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.