HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜια ενδιαφέρουσα πρόταση για την τύχη του ΤΕΙ Λευκάδας

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την τύχη του ΤΕΙ Λευκάδας

Γνωρίζουμε καλά, ότι τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που καλούνται τώρα να κλείσουν, δεν δημιουργήθηκαν με βάσει κάποιο σχεδιασμό, για να καλύψουν ανάγκες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δημιουργήθηκαν για ρουσφετολογικούς λόγους. Κάθε βουλευτής, και παράγοντας, ομάδες κρατικοδίαιτων εκπαιδευτικών, πίεζαν και κατάφεραν, ώστε να γεμίσει η Ελλάδα σχολές, υποβαθμισμένες οι περισσότερες, ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο και κάποιες φορές αλληλοκαλυπτόμενες ως προς το γνωστικό τους αντικείμενο.

Ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση, είναι σε βάρος της εκπαίδευσης. Δημιουργώντας σε κάθε «κεφαλοχώρι» σχολές, καταφέραμε να έχουμε κτίρια, μισθοδοτούμενους υπαλλήλους, ευχαριστημένους ψηφοφόρους, αλλά δεν είχαμε εκπαίδευση.

Το 2012 για πρώτη φορά έγινε κάποια προσπάθεια για τον εξορθολογισμό της πληθώρας των ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται διάσπαρτα σε κάθε γωνιά της χώρας. Η προσπάθεια και ότι επακολούθησε, με τις παρεμβάσεις βουλευτών, πολιτευτών, εκπαιδευτικών συντεχνιών, άφησε μόνο κουρνιαχτό και ελάχιστο οικονομικό και εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.

Τώρα ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε ξανά μια τέτοια προσπάθεια από τη μεριά της Πολιτείας. Από τις μέχρι σήμερα κινήσεις και σε ότι αφορά την περιοχή μας, δεν φαίνεται πως θα έχει καλύτερη μοίρα από το «Σχέδιο Αθηνά» του 2012, αν και το ΤΕΙ Λευκάδας δεν εμφανίζεται μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, στο χάρτη.

Είναι γεγονός, πως ελαχιστα  επιχειρήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα  θα μπορούσε να καταθέσει κάποιος υπέρ της παραμονής του ΤΕΙ. Σε κάθε όμως ανασχεδιασμό δεν μοιράζουμε απλώς την τράπουλα, ούτε κλείνουμε τα παρωχημένα τμήματα. Δημιουργούμε και νέα, την αναγκαιότητα των οποίων δημιουργεί η εξέλιξη και οι νέες επιταγές της οικονομίας.

«Έχει αποδειχθεί από πλήθος εξειδικευμένων μελετών ότι η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος επηρεάζει ευθέως την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας. Χώρες των οποίων οι μαθητές επιτυγχάνουν διεθνώς υψηλές εκπαιδευτικές επιδόσεις είναι εκείνες που καταγράφουν και τις υψηλότερες επιδόσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τους. Χαρακτηριστικά είναι μεταξύ άλλων τα παραδείγματα της Φινλανδίας, της Δανίας, της Σιγκαπούρης, της Νότιας Κορέας κ.ά. Επίσης, έχει τεκμηριωθεί ότι όσο περισσότερο το εκπαιδευτικό σύστημα προωθεί την ελεύθερη επιλογή και την ποικιλομορφία, τόσο καλύτερα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα επιτυγχάνει…». … Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, για την Ελλάδα καταγράφεται ότι «έξι στους δέκα νέους έως 24 ετών είναι άνεργοι, το 1/3 των εργοδοτών της χώρας δηλώνει ότι δεν μπορεί να βρει προσωπικό με τις αναγκαίες δεξιότητες για να καλύψει κενές θέσεις εργασίας»! (2016)*

Με αυτά τα δεδομένα η πρόταση της Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας σε ότι αφορά τα Ιόνια Νησιά μοιάζει με απλό ξαναμοίρασμα της ίδιας τράπουλας.

Σε μια τυχαία συνάντηση που είχαμε σήμερα με τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Γληγόρη και στις κουβέντες που ανταλλάξαμε για την τύχη του ΤΕΙ Λευκάδας, μας εκμυστηρεύτηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σκέψη του, για την τύχη του ΤΕΙ. Του ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία και μας έστειλε την πρόταση όπως την είχε καταθέσει στη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με το δήμαρχο, πριν από λίγο καιρό για το θέμα του ΤΕΙ.

«Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ενδείκνυται η ύπαρξη ενός τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών προσαρμοσμένο και εξειδικευμένο στις απαιτήσεις της Ναυτιλίας της περιφέρειας των Ιονίων Νήσων αλλά και της ευρύτερης περιοχής που διαβρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος (Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου).

Ευθυγραμμίζεται έτσι και με το γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της θαλάσσιας οικονομίας και ανάπτυξης. Αναλογιστείτε μόνο πόσα Λιμάνια, Μαρίνες, Αγκυροβόλια, Λιμενικές Εγκαταστάσεις υπάρχουν στο Ιόνιο Πέλαγος και τις ποικίλες χρήσεις τους.

Έτσι οι δυο κατευθύνσεις του τμήματος των ΤΕΙ στη Λευκάδα που υπάρχουν σήμερα ενοποιούνται, αναβαθμίζονται, εξειδικεύονται και παράλληλα συνδέονται με την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος θα μπορέσει πολύ εύκολα να συνδεθεί τόσο με την Έρευνα όσο και με την Επαγγελματική Κατάρτιση των διετών προγραμμάτων.

Η Λευκάδα ενδείκνυται για τη δημιουργία του Τμήματος λόγω της κεντροβαρικής της θέσης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με επιχειρήματα μπορούμε να διεκδικήσουμε την ίδρυση του τμήματος στον τόπο μας… Η πρόταση μας επιδέχεται περαιτέρω ανάλυσης και περιγραφής…»

* Εφημερίδα «Καθημερινή»

Προηγουμενο αρθρο
Έρχονται Επενδύσεις
Επομενο αρθρο
Καταγγελίες για τις συλλήψεις συνδικαλιστών στα Γιάννενα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.