HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΜια ολόδροση πεζοπορία στο φαράγγι του «Καρούχα» και τους καταρράκτες-πήγες της «Δάφνης» στο Σύβρο

Μια ολόδροση πεζοπορία στο φαράγγι του «Καρούχα» και τους καταρράκτες-πήγες της «Δάφνης» στο Σύβρο

Ελεάννα Ματαράγκα – Ηλίας Καββαδάς

Τριάντα πέντε περίπου άτομα χτες Κυριακή, ανταποκριθήκαμε  στο κάλεσμα  του Πολιτιστικού Συλλόγου Σύβρου «Αντελικός» για μια ομαδική ολόδροση πεζοπορία στο φαράγγι του «Καρούχα» και τους καταρράκτες-πήγες της «Δάφνης» στο Σύβρο

Απολαύσαμε τον περίπατο, χαρήκαμε την διαδρομή, επιστρέψαμε κατενθουσιασμένοι, αφού δώσαμε ραντεβού για την επόμενη συνάντηση που θα ακολουθήσει σύντομα.

Σύβρος το χωριό των πηγών

Η Δάφνη μαζί με την Κερασιά και τον Καλύβα είναι μια από τις τρείς βασικές πηγές που επηρέασαν ριζικά την χωροταξική ανάπτυξη του Σύβρου , ο οποίος έχει ισάριθμες γειτονιές,  που αναπτύχθηκαν στον ευρύτερο χώρο κάθε πηγής , η πάνω γειτονιά στην Κερασιά, πίσω γειτονιά στον Καλύβα και η κάτω γειτονιά στην Δάφνη.

Η κάθε πηγή εξασφάλιζε στα σπίτια της γειτονιάς της το πόσιμο νερό για τους ανθρώπους αλλά και τα οικόσιτα ζώα, επίσης στον χώρο της πηγής υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για το πλύσιμο των ρούχων. Το καλοκαίρι το νερό των πηγών εκτρέπονταν με μικρά αυλάκια, αρχικά χωμάτινα και μεταγενέστερα από τσιμέντο και χρησίμευαν για την κίνηση των συνολικά είκοσι δύο νερόμυλων και της μιας νεροτρουβιάς που υπήρχαν έως την περίοδο της δεκαετίας του 1960. Ενώ βέβαια με τα νερά των πηγών αρδεύονταν και τα καλλιεργήσιμα χωράφια.

Οι πηγές και οι καταρράκτες της Δάφνης

Στον κεντρικό δρόμο του Σύβρου, στην έξοδο του χωριού προς την Βασιλική ακριβώς πριν το γεφυράκι, που ενώνει τις όχθες μιας κατάφυτης ρεματιάς που διασχίζει όλο το χωριό, ξεκινώντας από την πηγή του Καλύβα, έως την συμβολή της με την ρεματιά της Δάφνης λίγα μόλις μέτρα μετά το γεφυράκι και το σημείο όπου μια πινακίδα, μας οδηγεί στις πηγές και τους γραφικούς καταρράκτες της Δάφνης.

Η διαδρομή από τα πολλά νερά, έχει σε όλο το μήκος της μια τροπική και ποικιλόμορφη βλάστηση από ποώδη, θαμνώδη αλλά και δενδρώδη φυτά.  Στα ποώδη δεσπόζουν τα κυκλάμινα τα οποία στην φθινοπωρινή εποχή στολίζουν ολόκληρη την διαδρομή με το δικό τους ξεχωριστό χρώμα. Στα θαμνώδη φυτά θα συναντήσουμε μυρτιές, σχίνα, βάτα, ενώ ο αναρριχητικός κισσός σφιχταγκαλιάζει απειλητικά τα θεόρατα πλατάνια, αλλά ακόμη και τις πανύψηλες δάφνες, που σχεδόν μονοπωλούν την δενδρώδη πυκνή σχεδόν τροπική βλάστηση, σχηματίζοντας ένα βαθύσκιωτο πέρασμα που κάνει την διαδρομή δροσερή και ευχάριστη ακόμη και τις ποιο ζεστές μέρες και ώρες του καλοκαιριού .

Το μεγαλύτερο μέρος της μέχρι τώρα, αλλά και του συνόλου της διαδρομής στην ρεματιά της Δάφνης είναι δίπλα ακριβώς από τα τρεχούμενα γάργαρα νερά . Τόσο η θέα του τρεχούμενου νερού , όσο και το αέναο κελάρυσμα του, κατά την ορμητική του ροή δίνουν μια σπάνια αίσθηση γαλήνης, ηρεμίας και ψυχικής ευφορίας στον επισκέπτη.

Η μαγική διαδρομή μέσα στην ρεματιά της Δάφνης , ολοκληρώνεται στον τελευταίο καταρράκτη της διαδρομής μας, ο καταρράκτης αυτός είναι ο ποιο επιβλητικός στην μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου καθώς συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο νερού με εξαίρεση τους θερινούς μήνες, όπου στο σημείο γίνεται σχεδόν καθολική υδρομάστευση για της ανάγκες άρδευσης.

Η ρεματιά του Καρούχα

 Μεγάλες σμιλευμένες από τα ορμητικά νερά πέτρες, απαρτίζουν  την άγρια ομορφιά του τοπίου. Η πορεία μας σε αυτή την φυσικής προέλευσης μαγική βραχοσύνθεση, ξεκινάει από το αναγκαστικό πέρασμά μας με επίκυψη, κάτω από ένα τεράστιο μονολιθικό βράχο που ενώνει τις απέναντι όχθες του χειμάρρου, αποκλείοντας κάθε άλλη διάβαση.  Θα συναντήσουμε κατά σειρά τις συμπληγάδες πέτρες που δημιουργούν ένα στενό πέρασμα, που η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο ανά μεμονωμένο άτομο, καθώς δεν χωρούν να περάσουν μαζί, ούτε δύο άτομα. Αυτό το στενό λίθινο πέρασμα, γίνεται κυριολεκτικά επιβλητικό και για την αγαλματώδη λείανση του βραχώδους όγκου του, αλλά και για το μεγάλο ύψος του, που καθώς είναι σχεδόν κάθετο, δημιουργεί την αίσθηση και το δέος του τεράστιου…

Θερμές ευχαριστίες στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου  Βασίλη Δευτεραίο. Ήταν άψογος οργανωτής, εξαίρετος αρχηγός και αρτιότατος ξεναγός, ένας θησαυρός γνώσεων.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το: Αντελικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σύβρου

Προηγουμενο αρθρο
Θέσεις εργασίας στη Λευκάδα από 31/08/2020 έως 06/09/2020
Επομενο αρθρο
Συγχαρητήρια της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.