HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΜια παλιά φωτογραφία της αμμόγλωσσας χωρίς τον φάρο!

Μια παλιά φωτογραφία της αμμόγλωσσας χωρίς τον φάρο!

Εκτός από τα χαμογελαστά νεαρά πρόσωπα που εικονίζονται στην παραλία της αμμόγλωσσας, η φωτογραφία έχει και μια άλλη χρησιμότητα. Είναι ίσως η μοναδική που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο εικονίζοντας την αμμόγλωσσα χωρίς τον γνωστό μας σιδερένιο φάρο.

Η φωτογραφία είναι αγνώστου φωτογράφου και άγνωστης ημερομηνίας. Από την ηλικία των εικονιζόμενων συμπεραίνουμε ότι έχει τραβηχτεί στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Μέχρι και για τα μέσα της δεκαετίας του 1950 κυκλοφορούν ελάχιστες φωτογραφίες του νησιού. Ο φάρος που όλοι οι σύγχρονοι γνωρίζουμε τοποθετήθηκε μεταγενέστερα της φωτογραφίας και αφαιρέθηκε μετά τα έργα διάνοιξης του διαύλου πριν από 2 χρόνια, αφού τοποθετήθηκαν οι δυο φωτεινοί σημαντήρες στη θάλασσα.

Αναγνωρίστηκαν στη φωτογραφία: Φωφώ Βλάχου, Λίντα Μαυρομάτη,
και Στάθης Μαυρομάτης

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο παλαιότερος φάρος. Δίπλα στα σκαλοπάτια υπάρχει ένα κουτί σαν μικρό… περίπτερο. Ο στύλος που εικονίζεται είναι το σώμα του φάρου. Άναβε, άγνωστο πως, από κάποιο μηχανισμό που υπήρχε μέσα στο κουτί. Όπως θυμάται η κυρία που μας «διάβασε» τη φωτογραφία, επιφορτισμένη με το άναμμα του φάρου ήταν η «Δημήτρω». Όλοι είχαν την περιέργεια να κοιτάξουν μέσα από το… μαγικό κουτί, όταν έβλεπαν τη Δημήτρω να ανοίγει, αλλά αυτή δεν τους το επέτρεψε ποτέ.

Η Δημήτρω διατηρούσε παραπέρα, κοντά στο εργοστάσιο του ΤΑΟΛ ένα υποτυπώδες καφενείο γνωστό στους Μπουρανέλους ως «Μπαράκα της Δημήτρως».

Υ.Γ.
Για την ιστορία προσθέτουμε παρακάτω δυο εικόνες (μεταγενέστερες) με τις σιδερένιες κατασκευές που έκαναν χρέη φάρου μέχρι της μέρες μας. Στα αριστερά ο παλαιότερος.

Προηγουμενο αρθρο
Μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα στη μνήμη του Βαγγέλη Κατωπόδη (Ζαχαρή)
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση Μετωπικής Δράσης για τις εξορύξεις, τους πρόσφυγες και τη στάση του βουλευτή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.