HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜια σοβαρή παράλειψη στο Μουσείο Λευκάδιου Χερν

Μια σοβαρή παράλειψη στο Μουσείο Λευκάδιου Χερν

Μετά τη βραδιά των εγκαινίων δεν βρήκα το χρόνο να μπω και να περιηγηθώ στο Μουσείο Λευκάδιου Χερν. Eγκαινιάστηκε ως γνωστό το καλοκαίρι.

Φωτογραφία από τα εγκαίνια του Μουσείου
Φωτογραφία από τα εγκαίνια του Μουσείου

Βρέθηκα όμως εκεί και περιηγήθηκα με προσοχή την Παρασκευή το μεσημέρι, μετά από επισήμανση φίλου. Ο ίδιος, όπως μου δήλωσε, σημείωσε μια σοβαρή παράλειψη στο Μουσείο από τη βραδιά ήδη των εγκαινίων και περίμενε ότι μέχρι σήμερα θα είχε διορθωθεί.

Φωτογραφία στις 14/11/2014
Φωτογραφία στις 14/11/2014

Εκτός από τα εκθέματα που βρίσκονται στις προθήκες και στις βιτρίνες του Μουσείου, υπάρχουν και βιβλία – μεταφράσεις έργων του Λευκάδιου Χερν, σε εκδόσεις πολύ πρόσφατες, που ίσως έγιναν επ’ ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 110 χρόνια από το θάνατο του.

Έψαξε και ο ίδιος, όπως έψαξα κι εγώ προχτές, αλλά πουθενά δεν είδα τη μετάφραση έργων του Λευκαδιου Χερν, του Λευκαδίτη λόγιου, συγγραφέα και μεταφραστή Σωτήρη Χαλικιά. Πρόκειται για το έργο «Ανθολογία Λευκάδιου Χερν» που εκδόθηκε το 1997. Εποχή που ελάχιστοι γνώριζαν και λιγότεροι ακόμα μιλούσαν για τον Λευκαδιο Χερν.

λευκαδιος χερν

Να σημειώσουμε ότι το 2012 το Πνευματικό Κέντρο σε ειδική εκδήλωση είχε τιμήσει το Σωτήρη Χαλικιά για το σύνολο του έργου του. Επίσης έλαβε μέρος στο συμπόσιο που έγινε τον Ιούλιο στα πλαίσια των εκδηλώσεων, με τίτλο «Το ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν» προσκεκλημένος της κα. Σόκο Κοϊζούμι (Shoko Koizumi) συζύγου του δισέγγονου του Λευκάδιου Χερν, Μπόν Κοϊζούμι. Σε αυτό συμμετείχαν επιστήμονες από την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
IMG_4498

Κανένας από τους «πνευματικούς ανθρώπους» που απαρτίζουν το Πνευματικό Κέντρο δεν πρόσεξε μέχρι σήμερα αυτή τη σοβαρή παράλειψη. Γι’ αυτό, και για πολλούς άλλους λόγους, χρησιμοποίησα εισαγωγικά στο «πνευματικούς ανθρώπους».

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Παραίτηση σχολικού συμβούλου λόγω αξιολόγησης
Επομενο αρθρο
Νίκησαν και τις Σέρρες τα κορίτσια της Νίκης

2 Σχόλια

  1. Βιολέττα Σάντα
    17 Νοεμβρίου 2014 at 14:34 — Απάντηση

    Δεν είμαι από χαρακτήρα ούτε θορυβώδης, ούτε επιτακτική και εκτός αυτών, δεν είμαι αφελής, ώστε να ρωτήσω επιτακτικά υπαλλήλους του Πνευματικού Κέντρου, για θέματα που δεν είναι αρμόδιοι. Επειδή δεν είσατε παρούσα, ελπίζω να μην σας μεταφέρθηκε κάτι τέτοιο. Είναι απορίας άξιο μάλιστα, γιατί οι υπάλληλοι του Πνευματικού Κέντρου ενημέρωσαν εσάς; Έχετε κάποιες αρμοδιότητες επί του Μουσείου που δεν τις γνωρίζουμε οι υπόλοιποι;

    Διαστρεβλώνετε τα πράγματα, όπως σας είπα, δεν είμαι αφελής, ως εκ τούτου ούτε ρώτησα, ούτε ασχολήθηκα με ποιανού είναι τα βιβλία που ήδη υπάρχουν. Το ερώτημα μου ήταν, γιατί δεν υπάρχει το βιβλίο του Σωτήρη Χαλικιά, σε θεωρητικό επίπεδο, γνωρίζοντας, ότι απευθύνομαι σε αναρμόδιους. Υπάρχει διαφορά, ελπίζω, να την καταλαβαίνετε.

    Αν δεν κάνω λάθος, το Μουσείο Λευκαδιου Χερν (εγώ έτσι θα το ονομάζω!) δεν ανήκει σε ομάδες πληθυσμού, αλλά σε όλο το νησί.

    Αν το βιβλίο του κ. Χαλικιά έχει εξαντληθεί από την αγορά, αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Το μουσείο δεν πουλάει βιβλία. Επομένως λίγη σημασία έχει, αν πουλιέται κάποιο. Υπάρχει στη Χαραμόγλειο και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, και όποιος θέλει μπορεί να το βρει.

    Σε κάθε περίπτωση αδυνατώ να καταλάβω τι προτείνεται. Ότι δεν χρειάζεται το βιβλίο;

    Αφήνω στην κρίση κάθε νοήμονος, τον υπαινιγμό σας ότι μπορεί να είναι ο κ. Χαλικιάς αυτός που μου τόνισε την -εξακολουθώ να επιμένω- σοβαρή παράλειψη.

  2. ourania
    17 Νοεμβρίου 2014 at 13:35 — Απάντηση

    ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟΣΗ ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΙΑ? ‪

    Τον περασμένο Ιούλιο εγκαινιάστηκε το Ιστορικό Κέντρο Του Λευκάδιου Χερν στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας, δωρεά των απογόνων του συγγραφέα και του φίλου της Λευκάδας Taki Efstathiou.
    Η συμμετοχή του Δήμου και του Πνευματικού Κέντρου ήταν εν πολλοίς η παραχώρηση του χώρου και των μικροκατασκευών για το στήσιμο του.
    Την περασμένη Παρασκευή η κ Σάντα έκανε….θορυβώδες ρεπορτάζ στο χώρο για να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι
    1 ) στο χώρο εκτίθενται βιβλία του Λευκάδιου Χερν σε μετάφραση Τέτης Σώλου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.
    2) δεν εκτίθεται βιβλίο που έχει μεταφράσει ο Λευκαδίτης κ Χαλικιάς που κυκλοφόρησε το 1997.
    Η Θοδώρα, υπάλληλος και η Ανθούλα, εθελόντρια, βρέθηκαν να απολογούνται για την ανωτέρω εκτροπή…..
    Εισήλθα στο χώρο λίγα λεπτά πριν την αποχώρηση της ρεπόρτερ.
    Θορυβημένες και οι δύο ( η Ανθούλα έλεγε: εγώ ήρθα να βοηθήσω, όχι να βρω και τον μπελά μου ) μου εξήγησαν ότι επιτακτικά ρωτούσε γιατί εκτίθενται οι μεταφράσεις της Σώλου και όχι του Χαλικιά.
    Λυπάμαι να ομολογήσω, ότι ελλείψει περισσότερων πληροφοριών, σκέφτηκα και εκφράστηκα αρνητικά για τον κ Χαλικιά, αφού εκτίμησα ότι ο ίδιος προκάλεσε τον σαματά.
    Αν δεν είναι έτσι, οφείλει η κ Σάντα να τον αποκαταστήσει (το” ένας φίλος”, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ,δεν αποκλείει κανέναν ).
    Τι καλλίτερο, αν επιθυμούσε ο κ Χαλικιάς η μετάφρασή του να εκτίθεται στο Ιστορικό Κέντρο να το συζητήσει με την οικογένεια Κοιζούμι, ο ίδιος ήταν προσκεκλημένος εισηγητής στο συμπόσιο για τα 110 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα, και μάλιστα να προσφέρει ένα αντίτυπο γι αυτό. Φαντάζομαι γνωρίζει ότι δεν κυκλοφορεί πια η μετάφρασή του, αφού έχει εξαντληθεί. Εγώ το πληροφορήθηκα το χειμώνα, όταν έψαξα να το αγοράσω.
    Το Ιστορικό Κέντρο του Λευκάδιου Χερν δεν είναι μουσείο, όπως το αποκαλεί η κ Σαντα στην ανακοίνωση που δημοσίευσε σαν αποτέλεσμα της επιτόπιας έρευνάς της, αλλά ζωντανό κύτταρο διάδοσης του πνεύματος του συγγραφέα.
    Πέρα από τα ενθυμήματα, τις πρώτες εκδόσεις, τα σπάνια τεύχη σε χαρτί κρεπ που εκτίθενται στις προθήκες η καλλίτερη προβολή και διάδοση του πνεύματός του και της φιλοσοφίας του είναι η έκθεση και διάθεση των μεταφρασμένων έργων του ώστε να καταστεί προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο αναγνώστη.
    Υπάρχει λόγος λοιπόν, που εκτίθενται τα τρία βιβλία του μεταφρασμένα. Κυκλοφόρησαν επί τη ευκαιρία της επετείου των 110 χρόνων από το θάνατό του και έγινε προσπάθεια να είναι έτοιμα γι αυτό.
    Άποψη μου είναι, ότι αν ο κ Χαλικιάς προσέφερε το έργο του θα εκτίθετο, αν και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς του κέντρου ουσιαστικά, αφού δεν διατίθεται προς πώληση πλέον.
    Για το Ιστορικό Κέντρο εργάστηκε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων οι οποίοι προσέφεραν κόπο, χρόνο, χρήμα, σπάνιες εκδόσεις.
    Αποτελεί κόσμημα για τη Λευκάδα και έδωσε νέα πνοή στο Πνευματικό Κέντρο.
    Στηρίχτηκε και στηρίζεται στον εθελοντισμό.
    Ο φίλος σας, κ Σάντα, μπορεί να μείνει στη μίζερη γκρίνια του η να συμπαραταχθεί με όςους ενςτερνίζονται τους σκοπούς του Πνευματικού Κέντρου.
    Όσο για τους ” Πνευματικούς Ανθρώπους” αυτοί είναι ο Λευκάδιος Χερν, ο κ Χαλικιάς και οι υπόλοιποι εισηγητές στο συμπόσιο του Ιουλίου και το συνέδριο του Μαίου, άνθρωποι που φροντίζουν για τη διάδοση των ιδεών του Λευκάδιου Χερν.
    Το εκάστοτε ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου απαρτίζεται από ενεργούς πολίτες, όχι κατ ανάγκην ” πνευματικούς ανθρώπους” , αλλά άτομα με ιδιαίτερο ζήλο για τον τόπο και τον πολιτισμό.
    Ας σταθούμε δίπλα τους, όλοι θα κερδίσουμε, η Λευκάδα θα κερδίσει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.