HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜια Caretta – Caretta – Μια Διάσωση – Μια Κοινωνία!!

Μια Caretta – Caretta – Μια Διάσωση – Μια Κοινωνία!!

Χθες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα στη Λευκάδα, στήθηκε ολόκληρη ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να γίνει η διάσωση μιας χελώνας Caretta-Caretta
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, στο χρονικό της διάσωσης!

Ο Τ. είδε νωρίς το πρωί στη λιμνοθάλασσα πριν τα Διαβασίδια, κάτι που λίγοι θα ήξεραν τι είναι. Ευτυχώς όμως, εκείνος αμέσως κατάλαβε πως πρόκειται για χελώνα που χρειάζεται βοήθεια.

Η σκυταλοδρομία αρχίζει.

Παίρνει τηλέφωνο στο λιμεναρχείο Λευκάδας και ειδοποιεί. Αυτοί παίρνουν τη Βούλα. Η Βούλα στέλνει τη Δώρα.
Η επιχείρηση αρχίζει.

Ο Τ. αποδείχτηκε ο πιο κατάλληλος εθελοντής για τη διάσωση της χελώνας μας. Ξέρει καλά τα μέρη εκεί, από παιδί. Πηγαίνει περπατώντας μέσα στη λιμνοθάλασσα μέχρι το σημείο που βρίσκεται η χελώνα και τη βοηθάει να βγει στην ακτή.

Οι οδηγίες από τους ειδικούς ξεκάθαρες. Για να είμαστε σίγουροι πως η χελώνα δε θα ταλαιπωρηθεί άδικα με ταξίδι στην Αθήνα, πρέπει να την πάτε στην αμμουδιά. Εκεί, θα δούμε με σιγουριά αν χρειάζεται βοήθεια αν και όταν μπει στη θάλασσα.
Επόμενο στάδιο…… Κουβαλώντας με φορείο πάνω στην άμμο μια Caretta 50 κιλά!

Η χελώνα μας, δεν τα καταφέρνει καλά. Περισσότερο την πάει το ρεύμα, παρά τα πτερύγιά της κολυμπώντας. Επίσης, αν και προσπαθεί, τελικά δεν καταδύεται. Το πίσω μέρος της παραμένει στην επιφάνεια, έχει πρόβλημα πλαστότητας όπως μας λέει από το τηλέφωνο η εξαίρετη βοηθός μας από τον Αρχέλων, η Ειρήνη. Ίσως, η χελώνα να πάσχει από λοίμωξη στο αναπνευστικό της σύστημα, είναι η πρώτη εκτίμηση.

Έχουμε οδηγίες που πρέπει να εκτελεστούν.

Η χελώνα πρέπει να πάει άμεσα στον «Αρχέλων»…. με ένα μικρό προβληματάκι.…

Τη χελώνα την έχει παρασύρει το ρεύμα στα ανοιχτά. Ο Τ. κολύμπησε ηρωικά από την αμμουδιά που βρίσκεται πιο πέρα από την πίσω πλευρά του Κάστρου της Αγίας Μαύρας, έφτασε στις σημαδούρες σε ώρα αιχμής για τα σκάφη, κάπου εκεί κατάφερε να πιάσει τη χελώνα, την οποία και οδήγησε κολυμπώντας μαζί του στη στεριά απέναντι, εκεί που είναι ο παλιός φάρος της Αμμόγλωσσας!

Στο σημείο τον περίμεναν οι άνθρωποι του λιμενικού, που όπως πάντα βοήθησαν τα μέγιστα και τους ευχαριστούμε ακόμα μια φορά για αυτό.

Τη χελώνα αναλαμβάνει η Δώρα μαζί με τις ετοιμασίες για την αναχώρηση.

Και κάπου εκεί κάτι συγκινητικό συμβαίνει ….ο κύριος Αντωνίου, μόλις μαθαίνει για τη διάσωση της Caretta δίνει αμέσως την παλέτα, ο Κοντογιώργης, δίνει τα κιβώτια, ο Μάριος και ο Ντίνος φτάνουν με τα εργαλεία στο περίπτερο και το κλουβί σύντομα κατασκευάστηκε. Η χελώνα βρίσκεται σε δροσιά και ίσκιο περιμένοντας την ώρα της μεταφοράς.

Ο κυρ Βασίλης, ήρθε από την περιοχή της Γύρας με το αγροτικό του για να πάει τη χελώνα στο ΚΤΕΛ, με μεγάλη του χαρά. Εκεί την κουβαλάνε η Αθηνά με τη Δώρα ως το λεωφορείο. Στο ΚΤΕΛ τα παιδιά και οδηγός, όπως πάντα συνεργάσιμα στο έπακρο και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Για πρώτη φορά δεν ήταν λίγοι οι άνθρωποι που ενδιαφέρθηκαν και μας ρώτησαν την ιστορία της χελώνας, κάποιοι τράβηξαν φωτογραφία το σπάνιο αυτό πλάσμα.

Η πόρτα έκλεισε, το λεωφορείο ξεκίνησε σε μια σκυταλοδρομία συνεχιζόμενη από τους εθελοντές του «Αρχέλων» που περίμεναν για να παραλάβουν τη χελώνα στις 9.30 το βράδυ στο ΚΤΕΛ, ώστε να ξεκινήσει πια το επιστημονικό κομμάτι της βοήθειας στην υπέροχη Caretta-Caretta.

Νεότερα σύντομα…….

———————–
Yesterday from 8am till 5.30pm in Lefkada, there was a human chain in order to rescue a Caretta-Caretta sea turtle, that came in the shallows looking for help.
A difficult endeavour started to catch the sea turtle, that appeared to have trouble swimming and staying afloat. The first estimation from the scientists in “Archelon” Association was lung infection.
The always helpful port police along with many volunteers worked together for the animal to be tranferred to KTEL where the help to the turtle at the bus station, has always been invaluable.
The volunteers from “Archelon” Association, where waiting for the sea turtle there to assume their scientific task to the exceptional Caretta-Caretta
More news soon…..

Προηγουμενο αρθρο
Στη Σικελία πωλούνται σπίτια αντί 1 ευρώ -Ενα περίεργο πρόγραμμα για να σωθούν τα ιστορικά κέντρα πόλεων
Επομενο αρθρο
Σύλληψη ποδοσφαιριστή στη Λευκάδα για διακίνηση ναρκωτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.