HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΜικρά εκκλησάκια….Μεγάλα Πιστέυω!

Μικρά εκκλησάκια….Μεγάλα Πιστέυω!

Τα συναντάμε στην αρχή και το τέλος των χωριών, κατά μήκος των δρόμων, των μονοπατιών, σε αυλές σπιτιών, σε χωράφια, σε βουνοκορφές. Φτιαγμένα από πέτρα, από μάρμαρο. Άλλα περιποιημένα, ασπρισμένα, με το καντηλάκι τους αναμμένο, με τις εικόνες τους καθαρές, άλλα αφημένα στην τύχη και στο χρόνο!

Φύλακες άγγελοι στο έμπα του χωριού, να διώξουν το κακό, την αρρώστια, το θάνατο!

Τάματα στον άγιο ή την αγία, αφιερώματα, σε ώρες δύσκολες!

Μπερδεμένα με δαιμονικά και νεράιδες, σε τρίστρατα και ερημιές.

Παλαιότερα, το αναμμένο καντήλι τους, έδειχνε το δρόμο στα μονοπάτια στους μοναχικούς διαβάτες της νύχτας, ή τους έδινε λίγη ελπίδα μέσα στο μαύρο της ώρας ή και της ψυχής τους! Ένα μικρό φωτάκι, που ζέσταινε τη ματιά τους, όταν το έβλεπαν από μακριά!

Ξεκίνησα να φωτογραφίζω τα εικονοστάσια, μόλις πριν λίγους μήνες! Χωρίς να ψάχνω να βρω, σε ποιον άγιο ή αγία ήταν αφιερωμένα, χωρίς να ψάχνω να βρω τι ιστορία κρύβει το καθένα πίσω του! Έτσι απλά, ένα κλικ!

Μαζεμένα εδώ!

21

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Πηγή: lefkadapatridamou.blogspot.gr

Προηγουμενο αρθρο
Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο από το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Οι Ειδικοί Συνεργάτες - Σύμβουλοι των Δημάρχων

6 Σχόλια

  1. παϊσιος
    22 Σεπτεμβρίου 2014 at 15:53 — Απάντηση

    Όχι, δεν ήταν παρατήρηση σε μια τόσο αξιόλογη εργασία. Μια διαφορετική άποψη εκφράστηκε. Παρατηρήσεις κάνουν μόνο εκείνοι που σπούδασαν το αντικείμενο. Και εγώ δεν είμαι απο αυτούς.

    • Χρυσούλα Σκλαβενίτη
      22 Σεπτεμβρίου 2014 at 17:19 — Απάντηση

      Να είστε καλά!

  2. παϊσιος
    21 Σεπτεμβρίου 2014 at 07:38 — Απάντηση

    Μακάρι τα εικονοστάσια να ήταν για τάματα και παρακλήσεις. Δυστυχώς τα περισσότερα έχουν χτιστεί (για τα παλαιότερα) ή τοποθετηθεί (προκατ για τα νεότερα) ύστερα απο ( ξανα δυστυχώς) θανατηφόρο ατύχημα. Τοποθετούν οι οικείοι του ατυχήσαντα ενα οικονοστάσι δίκην μικρού μνημείου για τροφή στην μνήμη τους και τιμή στον δικό τους άνθρωπο.΄Άλλως τε τα περισσόετρα απο αυτά βρίσκονται σε δρόμους οφιοειδείς (κοινώς για φίδια) και στενούς με κακές και επικίνδυνες συνθήκες κυκλοφορίας. Γιαυτό , ευχής έργον θα ήταν αυτού του είδους οι κατασκευές να μην υπήρχαν κάν και να ζούσαν οι άνθρωποι. Και βέβαια να έλλειπαν οι συνθήκες που τα δημιούργησαν. Δηλαδή να είχαμε παντού ασφαλείς δρόμους.

    • Χρυσούλα Σκλαβενίτη
      21 Σεπτεμβρίου 2014 at 17:32 — Απάντηση

      Πολλά από τα εικονοστάσια, κυρίως τα νεότερα, είναι τοποθετημένα ή χτισμένα για το λόγο που αναφέρετε!
      Μέσα στα πλαίσια όμως της έρευνας μου, βρήκα αρκετές πληροφορίες για παλιότερα, ότι είναι χτισμένα για τους λόγους που αναφέρω στο κείμενο. Άλλωστε οι φωτογραφίες που έχω εδώ ή αυτά που τουλάχιστον φωτογράφισα, στην πλειοψηφία τους είναι παλιότερα!
      Σας ευχαριστώ για την παρατήρηση!

  3. Χρυσούλα Σκλαβενίτη
    18 Σεπτεμβρίου 2014 at 18:23 — Απάντηση

    Αυτή η “θεματική συλλογή” δημοσιεύτηκε στο προσωπικό μου blog http://lefkadapatridamou.blogspot.gr/ σαν ένα μικρό (καθώς χρησιμοποίησα λίγες μόνο από τις φωτογραφίες με εικονοστάσια που διαθέτω) φωτογραφικό αφιέρωμα. Τα συγκεκριμένα είναι από χωριά της Νοτιοδυτικής Λευκάδας. Υπάρχει η υπογραφή μου πάνω στις φωτογραφίες και το λινκ που οδηγεί στο blog στο οποίο, μεταξύ άλλων, δημοσιεύω και μέρος της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τα χωριά, τις εκκλησίες και τα τοπωνύμια του νησιού (Αλφαβητάρι της Λευκάδας) Οι πληροφορίες σχετικά με όλα τα παραπάνω συγκεντρώνονται με μεγάλο κόπο, με πολύ διάβασμα και με πολλές διαδρομές στο νησί, και η όλη προσπάθεια έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της. Τα εικονοστάσια, μόλις πρόσφατα σκέφτηκα να τα συμπεριλάβω στο “Αλφαβητάρι”. και οι πληροφορίες μου σχετικά με το “πότε” και το “γιατί”, που τα αφορά είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Για περισσότερες πληροφορίες ωστόσο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση!

  4. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΡΕΣ
    18 Σεπτεμβρίου 2014 at 11:10 — Απάντηση

    Είναι μια αξιόλογη θεματική συλλογή. Αλλά γιατί δεν γράφετε τα στοιχεία ταυτότητας τους: τόπο, χρόνο κατασκευής, χρόνο λήψης φωτογραφίας, όνομα φωτογράφου; (Σημειωτέον ότι αυτή η έλλειψη παρατηρείται σχεδόν με όλες τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται). Οι φωτογραφίες αυτές όμως δημοσιεύονται για να λειτουργήσουν και ως ντοκουμέντα της ιστορίας ενός τόπου. Χωρίς όμως τα στοιχεία που προανέφερα σε λίγα χρόνια τι θα υπάρχει; Μερικές όμορφες φωτογραφίες χαμένες μέσα στο χάος του Διαδίκτυου, χωρίς αναφορά σε τόπο και σε χρόνο. Στην ουσία σχεδόν τίποτα. Επομένως ας βάζουμε αυτά τα λίγα (που προφανώς τα θεωρούμε “ταπεινά” και τα υποβιβάζουμε έναντι του λυρικού-“ποιητικού” οίστρου που μας κυριεύει στη θέα μιας όμορφης φωτογραφίας)στοιχεία, που θα αποτελέσουν οδηγό πολύτιμο για τον αυριανό αναγνώστη και, πολύ περισσότερο, τον μελετητή του σχετικού θέματος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.