HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜόσιαλος: Tι ξέρουμε για τη διακοπή των δοκιμών του εμβολίου

Μόσιαλος: Tι ξέρουμε για τη διακοπή των δοκιμών του εμβολίου

Για τη διακοπή των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε στην ανάρτησή του πως

«H μελέτη Φάσης 3 του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δοκιμάζει το εμβόλιο AZD1222 έχει τεθεί σε αναστολή λόγω υποψίας σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε έναν συμμετέχοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

»Οι διακοπές στις κλινικές δοκιμές δεν είναι ασυνήθιστες και δεν είναι σαφές για πόσο θα διαρκέσει αυτή. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αντιδράσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ύποπτες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και συμπτώματα που μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό με το εμβόλιο της Οξφόρδης. Την πρώτη φορά ένας από τους συμμετέχοντες νοσηλεύτηκε λόγω αγνώστου ως τότε υποκειμένου νοσήματος, δηλαδή αιτίου ανεξάρτητου από το εμβόλιο.

»Σε άρθρο τους οι NY Times αποδίδουν αυτή τη διακοπή σε εγκάρσια μυελίτιδα που παρατηρήθηκε σε έναν από τους εθελοντές. Το αυστραλιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο ABC συμπληρώνει πως δεν είναι γνωστό ακόμη εάν η παρενέργεια παρατηρήθηκε σε κάποιο από τους εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο Covid-19 ή στο γκρουπ ελέγχου που έλαβε το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας.

»Επαναλαμβάνω πως σε μεγάλες κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ είναι πιο εύκολο να διαπιστωθούν παρενέργειες. Και σε αυτή την περίπτωση όλα τα δεδομένα θα εξεταστούν από ανεξάρτητες επιτροπές και τις ρυθμιστικές αρχές για να διευκρινιστεί τι συνέβη. Οι επιτροπές αυτές δεν κάνουν εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων.

»Θα ξέρουμε τι πραγματικά συνέβη και το πόσο σημαντικό είναι μέσα στις επόμενες ημέρες»

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Νεότερα για τη διακοπή της κλινικής δοκιμής φάσης 3 Covid-19 της AstraZeneca

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής, Pascal Soriot, δήλωσε πως η αναστολή προκλήθηκε από τις παρενέργειες του εμβολίου Covid-19 σε μια γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο που εμφάνισε νευρολογικά συμπτώματα που θύμιζαν εγκάρσια μυελίτιδα. Η διάγνωση της γυναίκας δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά βελτιώνεται και πιθανότατα θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την Τετάρτη, δήλωσε ο Soriot.

Ο Soriot επιβεβαίωσε επίσης ότι η κλινική δοκιμή σταμάτησε μια φορά τον Ιούλιο μετά από έναν συμμετέχοντα που παρουσίασε συμπτώματα νευρολογικής φύσεως. Μετά από περαιτέρω εξέταση, εκείνος ο συμμετέχων διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, που θεωρείται ότι δεν σχετίζεται με τη θεραπεία του εμβολίου Covid-19.

Μέχρι σήμερα, οι δημόσιες δηλώσεις της AstraZeneca σχετικά με την παύση ήταν αραιές σε λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει δημοσίως ότι είναι η δεύτερη φορά που οι δοκιμές της σταμάτησαν να διερευνήσουν συμβάντα υγείας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η εταιρεία επίσης εξέδωσε δήλωση, πως θα καθοδηγηθεί από μια επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για να καθορίσει πότε θα γίνει άρση της διακοπής.

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Όταν μια εταιρία βλέπει την ιδέα της…να ταξιδεύει ανά τον κόσμο!
Επομενο αρθρο
13 παλιές φωτογραφίες από επισκέπτες της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.