HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΝέο ιστορικό ρεκόρ για τον τουρισμό

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον τουρισμό

Νέο ιστορικό ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα επιτυγχάνει φέτος ο ελληνικός τουρισμός καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2015 θα κλείσει με τουλάχιστον 26 εκατομμύρια αφίξεις και σχεδόν 15 δισ. ευρώ εισπράξεις, σε σχέση με τα 24 εκατ. αφίξεις και τα 13,5 δισ. έσοδα πέρυσι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, «η δυναμική των αφίξεων τον Αύγουστο και η πορεία του Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός θα κερδίσει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επιπλέον αφίξεις». Μάλιστα χαρακτηρίζει ως συντηρητική την εκτίμηση για 26 εκατομμύρια αφίξεις φέτος, αφού όπως λέει αν οι πολιτικές εξελίξεις είναι ομαλές δεν αποκλείεται ο αριθμός των τουριστών να κινηθεί υψηλότερα από τα 26 εκατ. τουρίστες.

Αντοχή

Οι παράγοντες του τουρισμού υπογραμμίζουν πως «για άλλη μια φορά ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύει την εξαιρετική αντοχή του σε καταστάσεις κρίσης» και επιβεβαιώνει πως δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα αναγνωρίζουν τη σημαντική συμβολή των μεγάλων tour operators της Γερμανίας και της Βρετανίας που στήριξαν το ελληνικό τουριστικό προϊόν, αλλά και τον ρόλο του διεθνούς «τζετ σετ» που ταξίδεψε και στήριξε την Ελλάδα.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν πως αν δεν μεσολαβούσαν τα capital controls και η αβεβαιότητα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου, εξαιτίας των οποίων οι κρατήσεις «πάγωσαν» για 15 μέρες, οι επιδόσεις θα ήταν ακόμα υψηλότερες, ενώ θα ήταν καλύτερη η εικόνα και σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό. «Είναι τεράστια η ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση, ώστε να ψηφίσει τα απαραίτητα νομοσχέδια και να υλοποιήσει έργο», σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης και απεύχεται το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας.

Τα στοιχεία 7μήνου του ΣΕΤΕ είναι αποκαλυπτικά για τη νέα χρονιά-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού καθώς δείχνουν ότι η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων ήταν της τάξης του 6,9%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με παράλληλη αύξηση της εισερχόμενης οδικής κίνησης κατά 22%, ενώ πτωτικά κινήθηκε η ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση από Ιταλία κατά 9%.

Και συγκεκριμένα οι αεροπορικές αφίξεις του 7μήνου ήταν 8,7 εκατομμύρια επιβάτες και άλλα 6,5 εκατομμύρια άτομα ήρθαν στην Ελλάδα οδικώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του SETE Intelligence, οι αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, από την αρχή του έτους έως τις 31 Ιουλίου 2015, κατέγραψαν αύξηση κατά 6,9%. Η Αθήνα πρωταγωνιστεί καθώς πέτυχε εντυπωσιακή άνοδο +28% τον Ιούλιο και κατά 26,5% στο επτάμηνο.
Ταυτόχρονα, διψήφιο ποσοστό αύξησης εμφάνισαν τον Ιούλιο τα αεροδρόμια της Μυκόνου στο +11% (και +10,5% επτάμηνο), της Σαντορίνης με άνοδο κατά 10,2% (17,1% επτάμηνο) και της Σκιάθου με +19,6% (14,3% επτάμηνο). Ανοδικά κινήθηκαν και οι αεροπορικές αφίξεις στο Ιόνιο με +3,7% τον Ιούλιο (+3,8% το επτάμηνο).

Μεικτή εικόνα παρουσιάζει η Πελοπόννησος με -17,1% τον Ιούλιο και +7% στο επτάμηνο. Αντίθετα, πτώση εμφανίζουν στο επτάμηνο τα Δωδεκάνησα με -3,2% (-1,1% τον Ιούλιο) και η Κρήτη με -1,4% (+0,9%).

Σε ό,τι αφορά την ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο 2015 η κίνηση από και προς Ιταλία μειώθηκε κατά -9%, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακριβής κατανομή του ποσοστού της μείωσης ανάμεσα σε Ελληνες και αλλοδαπούς. Ενώ μειωμένη ήταν η κίνηση των επιβατών και στην εσωτερική ακτοπλοΐα, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στο γεγονός ότι πολλοί μετέθεσαν για Αύγουστο και Σεπτέμβριο τις διακοπές τους.

Σημαντική ήταν επίσης η οδική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση των εισερχόμενων επισκεπτών κατά 22%, σε σχέση με πέρυσι, ανεβάζοντας τις συνολικές αφίξεις σε 6,46 εκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι πάνω από το 70% της συνολικής αύξησης καταγράφηκε στον σταθμό των Ευζώνων.

Ικανοποίηση

Μάλιστα θα πρέπει να επισημανθεί και η αναφορά του SETE Intelligence, ότι ο δείκτης ικανοποίησης των ξένων τουριστών από τα ελληνικά ξενοδοχεία παραμένει υψηλότερος από αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών. Σημειώνεται ότι το επίπεδο ικανοποίησης των πελατών δεν επηρεάστηκε ούτε κατά την περίοδο που ξεκίνησαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Ελλάδα ψηφίζουν και για τον Σεπτέμβριο οι ξένοι τουρίστες. Σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο κρατήσεων ξενοδοχείων Trivagο, Ιταλοί, Γερμανοί και Αγγλοι, καθώς και Βούλγαροι, Ισπανοί και Γάλλοι σπεύδουν για διακοπές στη χώρα μας και οι δημοφιλείς προορισμοί είναι κατά σειρά: η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Αθήνα, η Μύκονος και η Χαλκιδική, ενώ ακολουθούν Κέρκυρα, Θάσος, Ρόδος, Κως και Πάργα.

Αλλά και οι Ελληνες επιλέγουν να κάνουν διακοπές τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με έρευνα της Τrivago, από τους προορισμούς στις Κυκλάδες προτιμούν τη Σαντορίνη και την Τήνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Trivago, οι δημοφιλείς προορισμοί για τους Ελληνες είναι κατά σειρά: η Χαλκιδική, η Πάργα, τα Σύβοτα, το Ναύπλιο, η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Θάσος, η Λευκάδα, η Ζάκυνθος και η Τήνος, που πλασάρεται στη 10άδα των δημοφιλών προορισμών.

Εφη Καραγεώργου

Πηγή: www.ethnos.gr

Προηγουμενο αρθρο
Πρόγραμμα περιοδειών ΚΚΕ (ανανέωση)
Επομενο αρθρο
Στα νησιά της Ελλάδας το πρώτο βραβείο του «Conde Nast Traveller»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.