HomeΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΝα νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιο πικρό

Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιο πικρό

Γιώργος Σεφέρης: Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου τίποτα δεν είναι πιο πικρό.

Οι μεγάλοι ποιητές, που ταξιδεύουν ανάμεσα στους αιώνες με διαπεραστικό βλέμμα και διαχρονικό λόγο, είναι για όλους μας το φως εκείνο που μας οδηγεί, στο βάθος του τούνελ που ζούμε.

Ένας από αυτούς, ο δικός μας, μεγάλος νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, που τα λόγια του μας δείχνουν, ότι οι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, είναι πάντα επίκαιροι και πρέπει όλοι να τους θυμόμαστε, ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσεις.

Γράφει ο ποιητής στα δημοσιευμένα ημερολόγια του με τίτλο «Μέρες»:

«Τετάρτη 5 Ιανουαρίου [1938] – Αθήνα

Ο τόπος αυτός που μας πληγώνει, που μας εξευτελίζει.

Η Ελλάδα γίνεται δευτερεύουσα υπόθεση όταν συλλογίζεται κανείς τον Ελληνισμό. Ό,τι απ’ την Ελλάδα μ’ εμποδίζει να σκεφτώ τον Ελληνισμό, ας καταστραφεί.

Αν ήταν δίκαιο να μεγαλώσει ο τόπος αυτός δεν ήταν για να έχουμε περισσότερους βουλευτές, νομάρχες ή χωροφύλακες. Ήταν για να μπορέσει ν’ αναπτυχθεί σε μια γωνιά της γης ο Ελληνισμός – αυτή η ιδέα της ανθρώπινης αξιοσύνης και της ελευθερίας, όχι αυτή η αρχαιολογική ιδέα.

Δεν πιστεύω σ’ αυτούς τους ανθρώπους που φλυαρούν, ή στους άλλους που δεν ξέρουν τι κάνουν. Δεν εννοώ να βουλιάξω μέσα στην απερίγραπτη μιζέρια των χαρακτήρων – πιστεύω σε δυο- τρεις ιδέες που προχωρούν και τώρα ακόμη, ύστερα από χιλιάδες χρόνια σ’ αυτή τη γλώσσα.

Γι’ αυτές τις δυο-τρεις ιδέες που πρέπει να ζήσουν εδώ, και μονάχα εδώ θα μπορούσαν να ζήσουν καθώς τις σκέπτομαι υπομένοντας αυτή την αθλιότητα.»

Γ. Σεφέρης, Μέρες Γ ‘, 16 Απρίλη 1934 – 14 Δεκέμβρη 1940
Ίκαρος 1984

Επιμέλεια: Ελένη Μ. Ματαράγκα

Προηγουμενο αρθρο
Πνιγμός 30χρονου σε παραλία του Καλαμιτσίου Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Χρονιά του ελληνικού ελαιολάδου το 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.